Οι ελιές συνόδευαν τα κρεατικά από τα χρόνια των αρχαίων Ελλήνων. Είναι πιάτο μεσογειακό, έχει έρθει από τη Χαλκιδική.
Υλικά
(Μερίδες: 6)
1 κοτόπουλο 1 ½ -2 κιλά κομμένο μερίδες
αλάτι, πιπέρι, αλεύρι
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
300 γρ. κρεμμύδια κομμένα ροδέλες
10 ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
1 φλιτζάνι τσαγιού νερό
400 γρ. ελιές πράσινες Χαλκιδκής κομμένες στη μέση, χωρίς κουκούτσι και ξαρμυρισμένες
1 ποτήρι λευκό κρασί
1 ματσάκι δενδρολίβανο
ζάχαρη
Παρασκευή
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το πιπέρι. Αλείφουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου. Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα και ροδίζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου. Τα βγάζουμε σε πιατέλα.
Τοποθετούμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και το κρασί μέχρι να μαλακώσουν. Ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε τις ντομάτες, το νερό, μια πρέζα ζάχαρη. Μόλις πάρουν βράση βάζουμε και το κοτόπουλο, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και τ΄ αφήνουμε να σιγοβράσει μισή ώρα. Προσθέτουμε τις ελιές, το δενδρολίβανο, λίγο νερό, αν χρειάζεται και διορθώνουμε τ’ αλατοπίπερο. Τ’ αφήνουμε να σιγοβράσει γι’ ακόμη 20 λεπτά. Σερβίρουμε με πουρέ πατάτα.
Το μυστικό της επιτυχίας
Για να είναι πιο όμορφη η μερίδα του κοτόπουλου και να μη συρρικνωθεί, το ροδίζουμε πολύ καλά ολόκληρο, το αφήνουμε να βράσει με το κρασί, το νερό και τη ντομάτα. Λίγο πριν προσθέσουμε τις ελιές, βγάζουμε το κοτόπουλο, το κόβουμε σε μερίδες, το ξανατοποθετούμε στην κατσαρόλα και τ’ αφήνουμε να βράσει με τις ελιές.