GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι της γεύσης | Προϊόντα + γεύσεις | Συνταγές | Deli on the spot | Χαρτογραφώντας τη γεύση | Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Κολιοί στον φούρνο με φρέσκιες και λιαστές ντομάτες

«Κάθε πράγμα στον καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο»!
Η λαϊκή σοφία προκειμένου να δηλώσει την εποχικότητα, με άλλα λόγια τον ύψιστο βαθμό ακμής ενός πράγματος, ανατρέχει σ' ένα ψάρι, στον κολιό.
Τιμώντας την εμβληματική αναφορά στο νόστιμο ψάρι -που αναλαμβάνει την υπεράσπιση της περιοδικής τάξης των πραγμάτων- σας δίνουμε μία συνταγή για να μαγειρέψετε τον επίκαιρο κολιό.

Ο κολιός ανήκει στη φημισμένη οικογένεια scombridae, δηλαδή στην ίδια φαμίλια με το σκουμπρί, με το οποίο και μοιάζει καταπληκτικά. Αν τα εξετάσει όμως κανείς από κοντά, θα παρατηρήσει ότι ο κολιός είναι πιο στρουμπουλός, έχει μεγαλύτερα μάτια, το κεφάλι του είναι λίγο πιο άσπρο, τα χρώματά του είναι λίγο μουντά και σκούρα, ενώ συνήθως έχει και μερικές μαύρες κηλίδες στην κοιλιά.
Το ψάρι αυτό με το λυγερό κορμί σε σχήμα αδραχτιού είναι ένας από τους μετανάστες της θάλασσας. Την άνοιξη που ανεβαίνει από τα βάθη στην επιφάνεια για να αρχίσει το ζευγάρωμά του, έχει μια αχαλίνωτη όρεξη και καταβροχθίζει σχεδόν τα πάντα. Τότε λοιπόν, αλλά και όλο το καλοκαίρι, ο κολιός ψαρεύεται σε ζεστά και αλμυρά νερά με τσαπαρί, καθετή, συρτή αλλά και ειδικά δίχτυα, τα κολιόδιχτα.
Ο κολιός, όπως όλα τα μπλε ψάρια, δηλαδή το σκουμπρί, η σαρδέλα και ο γαύρος, έχει εξαιρετικά λιπαρή σάρκα (7-13% λίπος), και είναι μια από τις πιο υγιεινές τροφές της στεριάς και της θάλασσας.
Δοκιμάστε τους κολιούς, αφού τους αλατίσετε πολύ καλά, ψητούς στα κάρβουνα ή στο γκριλ της κουζίνας. Το περισσότερο λίπος θα φύγει και θα αποκτήσουν μια εξαιρετικά μαλακή σάρκα.

Εμείς σας δίνουμε μια συνταγή για «κολιούς στον φούρνο με φρέσκες και λιαστές ντομάτες».

Υλικά
4 μέτριοι κολιοί
4 ώριμες φρέσκιες ντομάτες
½ φλιτζάνι λιαστές ντοματούλες
1 κρεμμύδι
8 σκελίδες σκόρδο
κλωναράκια χλωρής και ξερής ρίγανης
1 φλιτζάνι λάδι ελιάς
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε σχολαστικά τα ψάρια -έχουν πολύ αίμα.
Βάζουμε τις λιαστές ντομάτες να φουσκώσουν σε λίγο χλιαρό νερό.
Ξύνουμε το κρεμμύδι στον τρίφτη της κουζίνας και το ροδίζουμε ελαφρά στο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τον χυμό από τις δύο ντομάτες, καθώς και τις λιαστές ντομάτες κομμένες σε μικρούς κύβους. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη σάλτσα να πήξει αρκετά.
Στραγγίζουμε, αλατοπιπερώνουμε τους κολιούς και παραγεμίζουμε τις κοιλιές τους με σκόρδο, ρίγανη και λίγη από τη σάλτσα.
Κόβουμε τις υπόλοιπες δύο ντομάτες σε λεπτές ροδέλες.
Τοποθετούμε τους κολιούς στο ταψί μαζί με τη σάλτσα που πρέπει να μισοσκεπάζει τον πάτο του. Στρώνουμε τις ροδέλες της ντομάτας κατά μήκος των ψαριών και στολίζουμε με τα ματσάκια της ρίγανης.
Ψήνουμε στον φούρνο για 20 λεπτά. 
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems