GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι της γεύσης | Προϊόντα + γεύσεις | Συνταγές | Deli on the spot | Χαρτογραφώντας τη γεύση | Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Αθηναϊκή μαγιονέζα
Από το βιβλίο «Οι συνταγές της κυρίας Μάγδας», Νίνα Παπαποστόλου, εκδόσεις Άγρα

Στο Όλυμπος Νάουσα και σε άλλα ρεστοράν της Θεσσαλονίκης, κρατούσαν τα περισσεύματα της κουζίνας σε συναγρίδα, καρότα, κρεμμύδια, σέλινο κ.ά., τα αναμείγνυαν με μαγιονέζα για την ενοποίηση του συνόλου και τα σέρβιραν ως Αθηναϊκή. Χάριν οικονομίας βεβαίως! Όσο για την ονομασία; Υπονοεί, εμμέσως πλην σαφώς, την πανσπερμία του πληθυσμού της πόλης.

Υλικά
Μερίδες:  6
1 συναγρίδα ή σφυρίδα (3 κιλά) καθαρισμένη καλά και αλατοπιπερωμένη μέσα-έξω

Υλικά για το βράσιμο
2 καρότα καθαρισμένα
1 κρεμμύδι καθαρισμένο
1 ρίζα σέλινο
6 φύλλα σέλινο (καρδιές)
5 κόκκοι πιπέρι
3 φύλλα δάφνη
1 κουτ. σούπας λάδι
1 λίτρο νερό

6 καρότα βρασμένα και κομμένα σε μικρούς κύβους
3 πατάτες βρασμένες και κομμένες σε μικρούς κύβους
10 αγγουράκια τουρσί κομμένα σε μικρούς κύβους
50 γρ. κάπαρη
1 δόση μαγιονέζα
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση
Σε μεγάλη μακρόστενη κατσαρόλα τοποθετούμε όλα τα υλικά που είναι για βράσιμο και τ' αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Τοποθετούμε το ψάρι και το αφήνουμε να βράσει. Καθαρίζουμε καλά το ψάρι και το τοποθετούμε σε μια μεγάλη πιατέλα. Ανακατώνουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και βάζουμε τα μισά πάνω στο ψάρι. Τοποθετούμε από πάνω τη μισή μαγιονέζα. Μετά στρώνουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και καλύπτουμε με την υπόλοιπη μαγιονέζα. Πασπαλίζουμε με την κάπαρη και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Τ' αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο.
 
Το μυστικό της επιτυχίας
Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε την ειδική μακρόστενη κατσαρόλα ατμού, γιατί καθώς το ψάρι τοποθετείται σε σχάρα και ψήνεται στον ατμό, κερδίζει σε νοστιμιά. Με το κεφάλι μπορούμε να φτιάξουμε μια σούπα.
 
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems