της Μαρίας Νέτσικα
Έφτιαξε τον θρύλο του μέσα από 24 φιλμ (το τελευταίο θα βγει στις ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη), 14 νουβέλες (με την υπογραφή του Ian Fleming) και κρατώντας συντροφιά σε αναρίθμητες εξωτικές καλλονές. Είναι εξίσου άνετος και κομψός μέσα στο σμόκιν ή στο παλιομοδίτικο μαγιό του. Ικανός να οδηγεί κάθε μηχανοκίνητο, από jet μέχρι υποβρύχιο. Να κυλήσει πάνω σε δύο τροχούς την Aston Martin του για να τελειώσει τη μέρα μ' ένα «shaken but not stirred» μαρτίνι. Είναι ο Bond, ο James Bond!
Η συντριπτική πλειονότητα από μας δεν μπορεί να αντέξει το «βάρος» μιας Aston Martin, ούτε έχει ακόμη κερδίσει μία «license to kill», όμως όταν η κουβέντα φτάσει στο φαγητό και το ποτό, τότε ίσως μπορούμε να ακολουθήσουμε τον, κομψό, δρόμο που χάραξε ο πράκτωρ 007. Δώστε λοιπόν προσοχή.
Τα γεύματα του Bond είναι απλά, αλλά ποιοτικά. Πράγμα που σημαίνει πως αν θέλετε να αποκτήσετε το στυλ του James πρέπει να δείχνετε πως απολαμβάνετε ότι βάζετε στο στόμα σας για τη γεύση και όχι για το κόστος του.
Το πρωινό του περιέχει πάντα αυγά με μπέικον, λουκάνικα και πολύ δυνατό, μαύρο καφέ. Αν αποφασίσετε να... ξεπλύνετε το στόμα σας, μη διανοηθείτε να ζητήσετε οτιδήποτε άλλο από σαμπάνια!
Ένα γρήγορο γεύμα στο καφέ ή στη brasserie είναι πάντα μερικά σάντουιτς με ζαμπόν και μουστάρδα.
Όσο για το δείπνο, φυσικά σερβίρεται σε εστιατόριο ή σε κάποιο σπίτι και ετοιμάζεται από την εκπρόσωπο του αντίθετου φύλου που τη συγκεκριμένη βραδιά δεν μπόρεσε να αντισταθεί στη γοητεία του... one and only. Γλώσσα στο γκριλ, στέικ με τηγανητές πατάτες, κρύο roast-beef με πατατοσαλάτα, ακόμη και η ταπεινή μοσχαρίσια, είναι στα στάνταρτ του Bond.
Όταν ταξιδεύει -και το κάνει συνέχεια- αναζητά τα πιάτα της κάθε τοπικής κουζίνας, έτσι στη Γαλλία δοκιμάζει την κρύα καραβίδα, στην Ιταλία τις πράσινες ταλιατέλες, σε αμερικανικό έδαφος τα καβούρια με βούτυρο. Προσοχή όμως! Όπου και να προσγειωθείτε, όποια κουζίνα κι αν δοκιμάζετε, ποτέ μην καταδεχθείτε για συνοδεία το τσάι. Αυτό το «επίπεδο όπιο των μαζών» δεν έχει καμιά θέση στα γεύματα ενός James Bond.
Ο οποίος, αντίθετα, με την ψητή πέρδικα θα ζητήσει ένα Château Mouton Rothschild. Με την αγαπημένη του γλώσσα meunière ένα ροζέ από το Anjou. Αν το μενού περιλαμβάνει σπαγκέτι μπολονέζ θα πιει Chianti. Και όταν η περίσταση απαιτεί σαμπάνια, μόνο μια δεκάχρονη Bollinger, μια Dom Pérignon, Krug, Pommery ή Taittinger Blanc de Blancs Brut μπορεί να σταθεί στο ύψος του και, δεν το συζητώ, θα συνοδεύεται από χαβιάρι beluga και πολλά, πάρα πολλά φρυγανισμένα ψωμάκια. Το χαβιάρι και τον καπνιστό σολομό μπορεί να τον συνδυάσει και με βότκα, ρωσική και ημίξηρη, που πίνεται σκέτη και παγωμένη.
Η ειδικότητά του όμως αναμφίβολα είναι τα κοκτέιλς. Αγαπημένο του το vesper. Για να το φτιάξετε χρειάζεστε τρεις μεζούρες τζιν, μία βότκα, μισή dry βερμούτ. «Χτυπήστε» καλά στο shaker και σερβίρετε σε ποτήρι σαμπάνιας με μια λεπτή φέτα λεμονιού. Από μπύρες, στη Γενεύη θα πιει Lowenbrau, στην Αμερική Miller High Life, στην Τζαμάικα Red Stripe. Ποτέ εγγλέζικες! Αυτές ανήκουν στις εγγλέζικες pubs, ο 007 όχι!
Όπως ήδη γνωρίζετε, αυτό που μετρά στο lifestyle του Bond είναι η απόλαυση της απλής κομψότητας. Η ποιότητα πάνω από την ποσότητα, η σοφιστικέ άποψη πάνω από το θράσος. Αν λοιπόν αισθάνεστε πως φέτος το φθινόπωρο ένας μικρός Bond… σαλεύει μέσα σας, φροντίστε για χαβιάρι, ετοιμάστε εκείνο το μαρτίνι που λέγαμε και βάλτε πλώρη για τις classy good times...