GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι της γεύσης | Προϊόντα + γεύσεις | Συνταγές | Deli on the spot | Χαρτογραφώντας τη γεύση | Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Wine Plus καλοκαιρινές προτάσεις από το Α-Ω

Ένας καλοκαιρινός οδηγός για μικρές και μεγάλες θερινές οινο-γαστριμαργικές απολαύσεις

Ασύρτικο. Το δυνατό χαρτί του είναι σίγουρα η δομή του, η πυκνότητα στο στόμα που συνδυάζεται υπέροχα με τη λεπιδωτή οξύτητα, τη γενναιόδωρη αλκοόλη και τη μεταλλικότητα. Ένα σπάνιο σύνολο που, σαφώς, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τα έντονα, «αντισυμβατικά» λευκά κρασιά. Η μύτη του, αντίθετα, εμφανίζεται διακριτική, με το φρούτο να αναδύει νότες εσπεριδοειδών, πράσινου μήλου ή άγουρου ροδάκινου. Διαβάστε τα 10 + 1 αγαπημένα μας Ασύρτικα.

Το καλοκαίρι με τα φωτεινά απογεύματα και τα μυρωμένα βράδια είναι ότι πρέπει για γεύματα σε κήπους και αυλές. Η χρυσή εποχή του barbeque. Διαβάστε όσα πρέπει να γνωρίζετε για να είστε σίγουροι για την επιτυχία του καλοκαιρινού σας πάρτυ με BBQ και κρασιά.

Νόστιμες γεμιστές σαρδέλες. Διαβάστε τη συνταγή.

Ένα καλοκαίρι με παιδικά μάγια και την τριζάτη μουσική των τζιτζικιών θέλει οπωσδήποτε διάβασμα το απομεσήμερο. Και υπάρχει πάντα ένα βιβλίο για τον καθένα μας. Βιβλίο για τον εραστή των ιστοριών αγάπης, αλλά και για τον λάτρη των βιογραφιών. Γι' αυτόν που λατρεύει τη κλασσική λογοτεχνία αλλά και για τον new age. Για τον πνευματιστή αλλά και τον σπορτίφ. Γι' αυτόν που αγαπά τη φύση, τη μουσική, την πολιτική αλλά και για τον αμπελουργό, τον φίλο του κρασιού κι αυτόν που παθιάζεται με τη μαγειρική. Θα σας προτείνουμε το «Η γεύση της μνήμης Αναμνήσεις και εξομολογήσεις ενός κριτικού εστιατορίων» (Εκδ. Ίκαρος). Στο τελευταίο βιβλίο του, την αυτοβιογραφία του, ο Αλβέρτος Αρούκ, πασίγνωστος ως Επίκουρος αφηγήθηκε ολόκληρη τη ζωή του ανακαλώντας μυρωδιές και γεύσεις από τις γειτονιές του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας, του Εδιμβούργου, του Παρισιού και όλων των μεγαλουπόλεων, στις οποίες αναζήτησε γευστικές εμπειρίες. Γεύση & Μνήμη. Κάθε μπουκιά ανασύρει πρόσωπα, ήχους, τοπία, συναισθήματα…
Ακόμη μία πρόταση βιβλίου, το «Με γεμάτο στόμα» του Γιάννη Ευσταθιάδη (Εκδ. Ύψιλον). Στο βιβλίο, ένας άνθρωπος θυμάται στιγμές της ζωής του, από τον πρώτο θηλασμό μέχρι την πέμπτη δεκαετία. Και οι αναμνήσεις του είναι όλες συνδεδεμένες με το φαγητό. Οι γεύσεις των αγαπημένων φαγητών του συγγραφέα αποτελούν την αφορμή για τη συγγραφή 47 μικρών πεζών που δρουν αυτοβιογραφικά. Ο Γιάννης Ευσταθιάδης, με ωραιότατη και ακριβέστατη πένα, ταξιδεύει στο παρελθόν με όχημα τη γεύση.

Εστιατόρια σε δροσερά πεζοδρόμια, ταράτσες, βεράντες και κήπους στη Θεσσαλονίκη που μας περιμένουν για δροσιά και γαστριμαργικές απολαύσεις. Διαβάστε τις καλοκαιρινές resto-προτάσεις μας.

Το μυστικό των φυσαλίδων των αφρωδών κρασιών βρίσκεται σε μια δεύτερη αλκοολική ζύμωση που πραγματοποιείται μέσα στην ίδια τη φιάλη, με την οποία το κρασί θα φτάσει στο τραπέζι μας. Σας προτείνω αχτύπητους καλοκαιρινούς συνδυασμούς: ωμά στρείδια με ξηρό λευκό αφρώδες, αστακό με ροζέ και φράουλες με demi-sec ή doux. Διαβάστε και τα αγαπημένα αφρώδη για το καλοκαίρι.

Ήλιος. Here comes the sun! Ζωογόνος μεν, επικίνδυνος δε. Εσείς επιλέγετε την πρέπουσα συμπεριφορά.

Μην ξεχάσετε να δώσετε την απαραίτητη προσοχή στη θερμοκρασία σερβιρίσματος των κρασιών. Ιδίως των ερυθρών που κάθε καλοκαίρι δεινοπαθούν. Διαβάστε για τις καλοκαιρινές οινοπαγίδες!

Ταξίδι σε μαγευτικό Ιταλικό νησί, τη Σικελία. Η κουζίνα της είναι μια καταπληκτική παρέλαση χρωμάτων, αρωμάτων και γεύσεων που συνδυάζονται με εκπληκτική ευρηματικότητα. Η αποθέωση της cusina povera, της κουζίνας δηλαδή των φτωχών που χρησιμοποιεί κάθε υλικό που μπορεί να βρει: φρέσκα ψάρια, λαχανικά, φρούτα, λίγο κρέας, πολύ ψωμί, ζυμαρικά και φυσικά λάδι. Από τα κρασιά του νησιού, πιο γνωστό είναι το γλυκό Marsala, ιδιαίτερα δροσιστικό vin de liqueur και η Pantelleria που φτιάχνεται στο μικρό νησάκι κοντά στην Τυνησία.

Παρά θίν' αλός και... θάλασσα στο χρώμα της άκουα μαρίνα. Μουσική υπόκρουση: Pink Martini, Manu Chao, Calexico. Ορειχάλκινα κορμιά μέσα σε ελαφριά, χρωματιστά υφάσματα ακουμπούν νωχελικά στο μπαρ, κινούνται χαλαρά, αγγίζονται.. Η καλοκαιρινή νύχτα πλησιάζει, η καλύτερη ώρα για την αβάστακτη ελαφρότητα ενός ξεμυαλιστικού κοκτέιλ. Personal favorites: Bellini, Kir royal.

Το ελληνικό καλοκαίρι του Σικελιανού, του Ελύτη, του Γκάτσου και του Τσιτσάνη ζητά απαραίτητα λευκό κρασί. Φίνο, διακριτικό, νόστιμο και… φιλικό προς τα ντόπια ψαράκια.

Λουλουδένιες και λεμονάτες νότες, σατινένια δομή και μαλακιά, πιπεράτη γεύση. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην αναγνωρίσουμε τα κρασιά της Μαλαγουζιάς! Διαβάστε στο «Μαλαγουζιά: τα στυλ και η ουσία» τις περιγραφές και τα σχόλια από τις 12 υπέροχες Μαλαγουζιές που δοκιμάσαμε στη συνάντηση Απριλίου 2015 του Wine Club THESSALONIKI'96.

Δεν νοείται ελληνικό καλοκαίρι χωρίς ταξίδια στα νησιά. Καταγάλανες θάλασσες, παραλίες με κοσμοπλημμύρα και beach-bar, κοσμικές γωνιές και night-life ή νησιά ησυχαστήρια, απόκρυφες αμμουδιές... Αυτά όμως θα τα αναζητήσετε σε άλλους οδηγούς. Ο δικός μας θα σας υποδείξει τον ελληνικό νησιωτικό αμπελώνα που πρόσφερε ποιοτικά κρασιά από αρχαιοτάτων χρόνων.

Ξυλάκι παγωτό. Το αιώνιο σύμβολο του καλοκαιριού.

Επενδύστε στον οινογαστρονομικό τουρισμό. Ασχέτως με τον αν αισθάνεστε ταξιδευτές, τουρίστες ή παραθεριστές, προτιμήστε να τρώτε και να πίνετε έξυπνα. Με τις ευλογίες της ιστορίας και της παράδοσης του τόπου όπου βρίσκεστε και πάνω απ' όλα σύμφωνα με τη γαστρονομική του κουλτούρα.

Παγωτά. Ξυλάκια, πύραυλοι και κύπελλα με κρέμα, φρούτα, καραμέλα σε εναγκαλισμό με λαχταριστή σοκολάτα. Όλα τους τρώγονται «ερωτικά». Αν όμως μου ζητήσετε... something to drink with, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν. Παγωτό και αλκοόλ δεν είναι ευνόητο ότι κάνουν πάντα καλή παρέα. Ιδίως αν θεωρείτε, όπως εγώ, το παγωτό σας μια εκ των ων ουκ άνευ απόλαυση του απογευματινού summertime easy living. Εφόσον όμως αποφασίσατε, ορθότατα και υγιεινά, να τελειώσετε το δείπνο σας με μια ελαφριά παγωτένια γεύση ή μ' ένα sorbet, τότε σας συνιστώ να καταφύγετε σ΄ ένα ποτήρι δροσιστικής σαμπάνιας. Το παγωτό κακάο επίσης, ταιριάζει εξαιρετικά με ένα αρωματικό απόσταγμα οίνου.

Χρώμα που ανεβοκατεβαίνει με άνεση μια μεγάλη γκάμα αποχρώσεων, από το απαλό ροζ του λίτσι και του σολομού μέχρι το κερασί και το τριανταφυλλένιο. Άρωμα φρουτώδες. Σαν να μασάς φράουλες, μούρα, βατόμουρα... Γεύση δροσερή και φρέσκια με έντονη όμως προσωπικότητα. Κυρίες και κύριοι, αυτά είναι τα ροζέ κρασιά.

Στα σινεμά τα θερινά, απαραιτήτως με αγιόκλημα και γιασεμιά. Και καθώς κρασί και εδέσματα μπαινοβγαίνουν με φοβερή άνεση στα γήπεδα των τεχνών, θα σας προτείνουμε ταινίες, που αν ποτέ ευτυχήσουμε να τις δούμε κάτω από τ' άστρα, είμαι σίγουρη πως ο θρίαμβος της θερινής ευτυχίας θα έχει κορυφωθεί. «Χίλιες και μία συνταγές ενός ερωτευμένου μάγειρα» της Νανά Τζορτζάτζε, «Φαΐ, ποτό, αρσενικό, θηλυκό» του Ανγκ Λι, «Το δείπνο» του Ettore Scola, «Η Μεγάλη βραδιά» των Στάνλεϊ Τούτσι και Κάμπελ Σκότ.

Τσίπουρο ή τσικουδιά. Όπως εσείς προτιμάτε, από τη στιγμή που είναι το ίδιο πράγμα. Απλώς τα στέμφυλα, που είναι πάντα η πρώτη ύλη για την παραγωγή του, οι Μακεδόνες και οι Θεσσαλοί τα λένε τσίπουρα, ενώ οι Κρητικοί τα ονομάζουν τσίκουδα. Όταν λοιπόν είστε έτοιμοι να σηκώσετε το ποτήρι σας, βεβαιωθείτε πως θα το απολαύσετε απλώς δροσερό στους 10-15οC. Ποτέ παγωμένο, γιατί θα χάσει τα αρώματά του. Και φυσικά, μαζί με μεζέ.

Ύδωρ, νερό, νεράκι. Αγαθό υπέρτατο.

Φρούτα εξωτικά, τουτέστιν ανανάς, μάνγκο, passion fruit, πεπόνι, ροδάκινο και όλα αυτά που, εκτός από τους πάγκους του μανάβη, έχουν κάνει κατάληψη και στις καρδιές των οινοφίλων. Ξεχύνονται από το ποτήρι του κρασιού και κατακλύζουν, αποπλανούν θαρρείς το οσφρητικό σου είναι. Απαραίτητη προϋπόθεση: το αρωματικό δυναμικό του σταφυλιού. Ποικιλίες gagnants: Riesling, Gewürztraminer, Sauvignon Βlanc, Μοσχάτα.

Καλοκαίρι… Απολαμβάνετε τις γαλανές θάλασσες της Χαλκιδικής. Βουτιές, χαλάρωμα στην αμμουδιά, βιβλίο στη σκιά και πάλι βουτιές. Και μετά από μια τόσο... σκληρή, τόσο κουραστική ημέρα στην παραλία, δεν είναι καθόλου περίεργο το ότι πεινάτε σαν λύκοι. Γραμμή λοιπόν στην ταβέρνα, για ευλογημένο ψαράκι και κρασί. Εμείς σας προτείνουμε κορυφαίες ψαρο-διευθύνσεις και στα τρία πόδια.

Μιλώντας για ψαροταβέρνες, σας παραθέτουμε ορισμένες εκλεκτές και πλειστάκις δοκιμασμένες παρέες ψαριών και κρασιών. Ψητή τσιπούρα με ζωηρό Ασύρτικο ή φρέσκο Chardonnay. Τηγανητή γλώσσα με φινετσάτη Μαλαγουζιά ή Μοσχοφίλερο. Γλυκοφάγωτο λαυράκι με Chardonnay που έχει βιώσει την αγκαλιά του βαρελιού. Σαρδέλες με μια ελαφριά ρετσίνα. Συνδυασμοί που θα σας φτάσουν στο απόγειο της παραδοσιακής απόλαυσης.
Συνέχεια με μερικά ακόμη πιάτα της ψαρομαγειρικής. Τα μπαρμπούνια σαβόρε, όταν τα βρείτε, απολαύστε τα με ένα αρωματικό λευκό κρασί που στη σύνθεσή του συμμετέχει Μοσχοφίλερο, Sauvignon Blanc ή Gewürztraminer,. Στο Sauvignon Blanc στραφείτε κι όταν θα παραγγείλετε αστακό. Και με τον σολομό ποσέ που συνήθως συνοδεύεται από πλούσια, ελαφρώς λιπαρή σος, ζητείστε Chardonnay.

Summertime and the living is easy. Ωραία που (ναι!) είναι η ζωή! Και τώρα όπως παλιά, το μεθυστικό νυχτολούλουδο μάς αναγγέλλει μοσχομυριστά το απόγειο του θέρους. Εύχομαι σε όλους μας, καλό καλοκαίρι.

WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems