À Paris – Μάρτιος 2015
της Μαρίας Νέτσικα
Οτιδήποτε σχετικά με το άρωμα φέτος είναι πολύ branché (βλ. trendy) στο Παρίσι. Από τους μεγάλους μόδιστρους που προτείνουν ολόφρεσκες συνθέσεις, αναδεικνύοντας το μεγαλείο των βασικών αρωμάτων και των αγαπημένων μου εσπεριδοειδών, μέχρι τους πολυάριθμους επισκέπτες στο Μουσείο της αρωματοποιίας Fragonard –η οποία επέλεξε το γιασεμί ως άρωμα της χρονιάς- και έως τις μπουτίκ αρωμάτων που εφαρμόζουν μία «οσφρητική διάγνωση» που θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τις αρωματικές σας τάσεις. Σας προτείνω μια επίσκεψη στο Musée du parfum – Fragonard στη γειτονιά της Opera (9 rue Scribe, www.fragonard.com) και ακόμη μία στη boutique Nose με την καταπληκτική συλλογή σπάνιων αρωμάτων (20 Rue Bachaumont, tel. 011.33.40.26.46.03).
Από την άλλη, τα στρείδια και τα όστρακα ήταν πάντα στη μόδα στη γαλλική πρωτεύουσα. Σχετικά καινούργια διεύθυνση το λιλιπούτειο bar à huîtres L'Huîtrade του βραβευμένου με αστέρια Michelin chef Guy Savoy. Είτε -όπως εμείς- στρωθείτε μπροστά σε μια πιατέλα με ωμά στρείδια είτε καταβροχθίσετε μια σύνθεση με μαγειρεμένα όστρακα, θα περάσετε υπέροχα. (13 rue Troyon Etoile)
Στο κεφάτο και πολυσυζητημένο tapas bar – restaurant A Noste (που στη διάλεκτο της Landes, πατρίδας του ιδιοκτήτη chef Julien Duboué στη νοτιοδυτική Γαλλία σημαίνει «Στο Σπίτι μας») πολλές διαφορετικές μικρές μπουκιές μας αποκάλυψαν ότι είχαμε να κάνουμε με υψηλής ποιότητας κουζίνα. Ζεστή, ωστόσο, και φιλική. Αστική, αλλά συγχρόνως με πολλές επιρροές από τη παραδοσιακή αγροτική γαστρονομία της Acquitaine. Με σύγχρονο όραμα, ταυτόχρονα όμως αυθεντική και πιστή στις ρίζες της. Μια αξέχαστη βραδιά. (6 bis rue du 4 Septembre, tel: 01.47.03.91.91)
Μετά από μια υπέροχη βόλτα στο Marais επιστέψαμε στο ξενοδοχείο φορτωμένοι αφράτα brioche και μαστιχωτές μαρέγκες. Αδυνατώντας να επιλέξουμε και να αντισταθούμε στα αρώματα, αγοράσαμε σχεδόν όλες τις διαφορετικές γεύσεις, αφού πρώτα παρακολουθήσαμε την παρασκευή τους στο εργαστήριο-ζαχαροπλαστείο Aux Merveilles de Fred -ένα από τα 6 του Frédéric Vaucamps στο Παρίσι. (www.auxmerveilleux.com)
Ουρές έξω από τα μπουτίκ ζαχαροπλαστεία του Pierre Hermé. Εθισμένοι πιστοί δοκιμάζουν και αγοράζουν τις ευφάνταστες -από αισθητική και γευστική άποψη- γλυκιές δημιουργίες του. Για το 2015 ο Picasso της ζαχαροπλαστικής κάνει gourmet βόλτες στους κήπους του. Το project ονομάζεται Les Jardins de Pierre Hermé και κάθε μήνα προσφέρει μία καινούργια γευστική εμπειρία. Μέχρι το τέλος Μαρτίου ο chef, από τον Κήπο της Σικελίας, προτείνει ένα αξέχαστο πορτοκάλι & λουλούδι βασιλικού. (www.pierreherme.com)
Στο ολοκαίνουργιο και très chic Comptoir Le Chocolat Alain Ducasse μπήκαμε σε μεγάλο δίλημμα. Ο maître ξεχωρίζει τις σοκολατένιες δημιουργίες του σε τρεις οικογένειες: τις ganaches, τις πραλίνες και τις τρούφες. Από κει και πέρα.. το χάος! Πόσο αρωματικό, όμως, και εύγευστο χάος διαφορετικών συνταγών, υφών, αρωμάτων… Ακόμη θυμάμαι την απίστευτα μακριά επίγευση της ganache gourmande passion & coco που μας πρότειναν να δοκιμάσουμε. Τελικά, καταλήξαμε στο ακαταμάχητο Coffret Découverte! (26, rue Saint-Benoît) 01.47.03.91.91
|
|
|