GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι της γεύσης | Προϊόντα + γεύσεις | Συνταγές | Deli on the spot | Χαρτογραφώντας τη γεύση | Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι γεύσεις της Κίνας

Σε μια χώρα με τόσες κλιματικές και γεωγραφικές εναλλαγές όπως η Κίνα, θα ήταν εντελώς αφύσικο να υπάρχει μόνο μία κουζίνα. Οι γνώστες του θέματος ξεχωρίζουν 4 πολύ διαφορετικά μεταξύ τους μαγειρικά στιλ:
 
Το πιο διαδεδομένο στον δυτικό κόσμο είναι το καντονέζικο στιλ, από τη νότια επαρχία Γκουάνκντονγκ στην ακτή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Αυτό το μαγειρικό στιλ ειδικεύεται στα φρεσκοφτιαγμένα stir fry και τα dim sum, κυρίως σπεσιαλιτέ του ατμού.

Τα εκρηκτικά, πικάντικα φαγητά του Σετσουάν ανεβαίνουν πάρα πολύ σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια.

Τα γλυκύτερα και πιο λαδερά φαγητά της Σανγκάης, στην ανατολική ακτή, είναι λιγότερο γνωστά στη Δύση.

Τέλος, η στιβαρή κουζίνα του βορρά και της μητρόπολής του, του Πεκίνου, στην οποία εύκολα αναγνωρίζουμε λιπαρά, ξίδι και σκόρδο σε αρμονική συνύπαρξη. Ορισμένα εμβληματικά πιάτα της, όπως περίφημη πάπια Πεκίνου και η μογγολική κατσαρόλα, είναι πολύ δημοφιλή.

H κουζίνα της κάθε περιοχής έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, αλλά γενικά ισχύουν ορισμένοι βασικοί κανόνες μαγειρέματος:

  • τα λαχανικά, τα θαλασσινά και το ρύζι είναι από τα πιο διαδεδομένα υλικά της κινεζικής κουζίνας.
  • η προετοιμασία των υλικών είναι το σημαντικότερο στάδιο στο μαγείρεμα.
  • τα υλικά κόβονται σε μικρά κομμάτια για να μπορούν να ψήνονται γρήγορα.
  • το μαγείρεμα είναι συνήθως πολύ σύντομο.
  • το ευρύτερα διαδεδομένο σκεύος είναι το γουόκ: με στρογγυλή βάση και κοίλες πλευρές, είναι ιδανικό για τηγάνισμα.
  • τα φαγητά έχουν περιορισμένο λίπος, γιατί μαγειρεύονται με λίγο λάδι (σπορέλαιο) και άλιπες σάλτσες.

Η φιλοσοφία της κινεζικής κουζίνας = Η αναζήτηση της αρμονίας των αντιθέτων: το yin και το yang της γεύσης

Οι Κινέζοι βάζουν στο τραπέζι τους τις αντιθέσεις: κρύα και ζεστά πιάτα, γλυκά και πικρά στοιχεία, απλές αλλά και έντονα καρυκευμένες σπεσιαλιτέ.
Έτσι όταν σηκώνονται, έχουν την αίσθηση της ισορροπίας!

 
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems