GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι της γεύσης | Προϊόντα + γεύσεις | Συνταγές | Deli on the spot | Χαρτογραφώντας τη γεύση | Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Ημερολόγιο γευστικών εξερευνήσεων – Φεβρουάριος 2015

Ημέρα πρώτη. Καϊμακτσαλάν. Εκεί ψηλά στα 2500 μέτρα, δίπλα στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, η ατμόσφαιρα είναι τόσο καθαρή, που θαρρείς πως ο κόσμος πήρε μια βαθιά ανάσα και μεγάλωσε τον ορίζοντά του. Το γαλάζιο του ουρανού είναι τόσο κορεσμένο με χρώμα, ώστε ξεχειλίζει ακόμη και στις σκιές. Το φως λαμποκοπά σαν διαμάντι. Ανασηκώνω το πηγούνι, κλείνω τα μάτια και χαμογελώ. Η ζωή συνεχίζει να είναι ωραία!

Λίγες ώρες αργότερα, στον κεντρικό δρόμο του Παλιού Αγίου Αθανασίου, μπαίνουμε στην ταβέρνα «Ο Πέτρος». Η ίδια ζεστή υποδοχή, το ίδιο πλατύ χαμόγελο από τον μάγειρα-ιδιοκτήτη, οι ίδιες άπαικτες γεύσεις. Ότι μας προτείνει είναι εγγύηση: φασόλια φούρνου με λουκάνικο, μοσχαράκι με χυλοπίτες, γουρουνόπουλο στη γάστρα, ακόμη και η φρεσκοκομμένη σαλάτα. Τα συνοδεύουμε με ένα Κτήμα Άλφα 2009. Πλούσιο, πληθωρικό, γεμάτο ερυθρό από το Αμύνταιο και το χαρμάνι: Ξινόμαυρο (20%), Merlot (20%), Syrah (60%). Η αρωματική του παρτιτούρα, γεμάτη από νότες λιαστής ντομάτας, πολτού ελιάς και αποξηραμένου δαμάσκηνου, παραμένει στο στόμα, για πολλή-πολλή ώρα. (Παλιός Άγιος Αθανάσιος, Έδεσσα, τηλ. 23810 31795)

Ημέρα δεύτερη. Σήμερα, ξημέρωσε μια άλλη ημέρα... με ξεφτισμένο γκρίζο ουρανό, χαμηλή συννεφιά, κρύο και χιόνι, πολύ χιόνι… Απίστευτη απόλαυση το πρωινό χιόνι, απάτητο να τρίζει κάτω από τα πόδια, σε αποχρώσεις λευκότητας που ξεκινούν από το αλαβάστρινο για να καταλήξουν σε ασημί.

Νωρίς το μεσημέρι σπρώχνουμε την πόρτα της «Καλύβας». Ωραιότατη ταβέρνα, με άφθονη πέτρα και ξύλο, πιστή στο παραδοσιακό ύφος του χωριού, και το μεγάλο τζάκι να ζεσταίνει τους παγωμένους πελάτες. Παλιός γνωστός ο ιδιοκτήτης έρχεται να μας περιποιηθεί. Τι επιθυμούμε; Κρέατα ψητά και στη σούβλα, αρνάκι και γουρουνόπουλο, νόστιμη κρεατόσουπα, φασολάδα κλπ. Σε λίγη ώρα απολαμβάνω μια ευμεγέθη σπαλομπριζόλα μαζί με τη Ράμνιστα 2010. Μια σαγηνευτική Νάουσα, σοβαρή, αλλά με χάρη και δύναμη. Προϊόν μιας σοδειάς γεμάτης εκπλήξεις, είναι στρογγυλή, με πιο μαλακές από το συνηθισμένο τανίνες. (Παλιός Άγιος Αθανάσιος, Έδεσσα, τηλ. 23810 31498)

Ημέρα τρίτη. Μια ανοιξιάτικη ημέρα «που κατά λάθος βρέθηκε στην καρδιά του χειμώνα» ολοκληρώνεται στο εστιατόριο του υπέροχου art hotel Miramonte. Ανυπομονώ για ένα ποτήρι Ξινόμαυρο. Ανοίγουμε μία φιάλη Ξινόμαυρο 2012 από το Κτήμα Αρβανιτίδη. Ζωντανό χρώμα, ανοιχτό μπουκέτο, μεταξένιες τανίνες. Λατρεύω το αξεπέραστο παιχνίδι ντομάτας και βύσσινου στη μύτη του! (Παλιός Άγιος Αθανάσιος, Έδεσσα, τηλ. 23810 39904-5)

Στο βουνό, έπεσε η παγωμένη νύχτα. Μια τεράστια πανσέληνος εμφανίστηκε πίσω από την κορυφογραμμή του Βόρακα.
Καλό βράδυ σε όλους! Αύριο επιστρέφουμε στην πόλη.


WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems