Αρχιμηνιά και αρχιχρονιά…
Βασικά συστατικά της Πρωτοχρονιάς είναι η χαρμόσυνη μουσική, τα κάλαντα, τα δώρα και το ωραία στρωμένο τραπέζι με τις λαχταριστές, ευφάνταστες λιχουδιές πλάι σε αγαπημένα πιάτα-σταθερές αξίες. Θα προσθέσω και τα προσεκτικά διαλεγμένα κρασιά που τα συνοδεύουν, τα αναδεικνύουν και με ακρίβεια μας οδηγούν στου -γευστικού- παράδεισου τις πόρτες.
Ιδού μια μικρή περιγραφή όσων απολαύσαμε τις πρώτες γιορτινές ώρες του 2015:
Ξεκινήσαμε με το ολόφρεσκο, χυμώδες Sauvignon Blanc 2014 από το Κτήμα Άλφα. Με άφθονο τροπικό φρούτο στη μύτη, φινέτσα στη γεύση και δροσερή, λεμονάτη επίγευση, το βασικό λευκό κρασί του Άγγελου Ιατρίδη και του Μάκη Μαυρίδη από το Αμύνταιο, που αγαπήθηκε πολύ από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας του, έρχεται να αποδείξει ότι και στις δύσκολες χρονιές -όπως η περσινή- η τεχνογνωσία, η εμπειρία και ο κατάλληλος εξοπλισμός μπορούν να διασφαλίσουν τα ποιοτικά στάνταρ δημιουργών και καταναλωτών.
Συνεχίσαμε με ακόμη ένα φρέσκο κρασί, τον Ροζέ Αμέθυστο 2014 από το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, που κυκλοφορεί, όπως και τα υπόλοιπα της σειράς, με νέα, περισσότερο λιτή, καθαρή και ευανάγνωστη ετικέτα. Χαρμάνι 80% Cabernet Sauvignon και 20% Merlot από τη Δράμα. Ζωηρόχρωμο, με ιδιαίτερα ελκυστική όψη, εξίσου απολαυστική αρωματική παλέτα φρούτων του δάσους και γεμάτη γεύση, όλο φρεσκάδα και φρούτο, ήταν τέλειο δίπλα στα πικάντικα αλλαντικά.
Ανταλλάξαμε ευχές για μια χρονιά γεμάτη συναρπαστικές γευστικές δοκιμές και εκδηλώσεις, τσουγκρίζοντας τα ποτήρια μας με τη Clos du Moulin, Rosé από τον οίκο Cattier. Η κορυφαία ροζέ σαμπάνια του οίκου προέρχεται από το ομώνυμο περίκλειστο αμπελοτόπι -22 μόλις στρεμμάτων- και είναι πάντα χαρμάνι τριών grand millésimes. Χαρμάνι Pinot Noir (60%) και Chardonnay (40%) εντυπωσίασε με την ακατάσχετη ροή από κορδόνια φυσαλίδων, το μυρωδάτο σύννεφο κόκκινων φρούτων και τσουρεκιού, τον όγκο και την τραγανή γεύση.
Κλείνω τις γιορτινές αφηγήσεις με το πρώτο ερυθρό κρασί της νέας χρονιάς. Εσοδεία 2010 και magnum φιάλη για το Cabernet–Merlot από το Κτήμα Αρβανιτίδη στον Ασκό Θεσσαλονίκης. Δίωρη παραμονή στην καράφα και ήταν πανέτοιμο να μας χαρίσει το γνώριμο αξεπέραστο παιχνίδι βατόμουρου και βύσσινου, καταλήγοντας σε νότες βανίλιας από τη 12μηνη παλαίωση σε δρύινα βαρέλια. Ζωντάνια, σφιχτή δομή και μεταξένια αίσθηση στο στόμα.
Καλή μας χρονιά!