Το ελαιόλαδο, ο φρέσκος χυμός της ελιάς. Με χρυσοπράσινο χρώμα, πλούσιο άρωμα και ευχάριστα πικρή γεύση, η οποία οφείλεται στα αντιοξειδωτικά που περιέχει και τα οποία κάνουν καλό στην υγεία. Στην Ελλάδα, εδώ και χιλιετίες είναι γνωστό ότι το ελαιόλαδο είναι καθοριστικής σημασίας για την υγεία κάθε οργανισμού. Σήμερα, 3.000 χρόνια μετά, ήρθε η ώρα να αποδειχθεί ότι τα πολύτιμα συστατικά του παρέχουν υγεία, ευεξία και μακροβιότητα.
Κάποια νούμερα
Σήμερα, στον κόσμο υπάρχουν γύρω στα 810.000.000 ελαιόδενδρα. Το 98% βρίσκεται στην περιοχή της Μεσογείου. Η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου ανέρχεται στους 2.000.000 τόνους. Η Ελλάδα, με 170.000.000 δένδρα και παραγωγή περίπου 300.000 τόνων ελαιολάδου ετησίως (στο 20% της παγκόσμιας) κατέχει την τρίτη θέση μετά την Ιταλία και την Ισπανία.
Το ελαιόλαδο καταναλώνεται πλέον από όλους τους λαούς, οι Έλληνες όμως με ετήσια κατανάλωση 16 κιλών έκαστος τον χρόνο, βρίσκονται στην πρώτη θέση. Οι Κρητικοί συγκεκριμένα καταναλώνουν 30 κιλά ελαιόλαδου τον χρόνο ο καθένας.
Ποια ποσότητα ελαιόλαδου είναι ιδανική για ημερήσια κατανάλωση;
Ως γνωστόν τα λιπαρά είναι πηγή ενέργειας για τον οργανισμό και είναι επίσης ο μοναδικός τρόπος για να απορροφήσει ο ανθρώπινος οργανισμός τις, απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του, λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E, K. Καθώς λοιπόν το ελαιόλαδο είναι το κυριότερο λιπαρό που χρησιμοποιείται στην ελληνική κουζίνα, η ποσότητα που καταναλώνουμε πρέπει να καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες σε λιπαρά οξέα σε ποσοστό 15%.