GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι της γεύσης | Προϊόντα + γεύσεις | Συνταγές | Deli on the spot | Χαρτογραφώντας τη γεύση | Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Γευστικές αφηγήσεις ενός Οκτωβρίου με ευχάριστες -και μη- εκπλήξεις
της Μαρίας Νέτσικα

Ο Οκτώβριος ξεκίνησε ευχάριστα, με χλιαρές θερμοκρασίες και ηρεμία. Έμοιαζε να υπόσχεται πως, για λίγο τουλάχιστον, οι εκπλήξεις θα… εκλείψουν! Η πρώτη -ευπρόσδεκτη πάντως- έκπληξη ήρθε από το Assyrtiko του Artemis Karamolegos Winery. Λαμπερό κρασί με πλούσιο άρωμα ροδάκινων πάνω σε στέρεο υπόβαθρο εσπεριδοειδών. Απολαύσαμε τη δροσιστική οξύτητα και τη ζωντάνια του, που υποστηρίζεται από ένα χορταστικό σώμα.

Ιδανική εποχή και καιρός για κοντινές αποδράσεις. Και δεν χρειάστηκε να απομακρυνθούμε πολύ από την πόλη, για να αντιληφθούμε το μεγαλείο του φθινοπώρου. Η ορεινή Χαλκιδική είναι μια κούκλα! Κι όταν οι περιηγήσεις μας άνοιξαν την όρεξη, ο δρόμος μας οδήγησε στη Μαριγούλα, το μικρό μεζεδοπωλείο του Σοφοκλή στο κέντρο του Πολύγυρου. Όσο μικρός είναι ο χώρος, τόσο μεγάλος είναι ο κατάλογος των προτάσεων που απαγγέλει… απνευστί ο ιδιοκτήτης. Παραδοσιακές συνταγές, κλασικά ευρωπαϊκά πιάτα, πονηρά ορεκτικά, τολμηροί συνδυασμοί… ότι τραβάει η όρεξή σας. Από τα καινούργια πιάτα/ευχάριστες εκπλήξεις σημειώνω τη φίνα κατσικόπιτα και το εύχυμο bon filet με mango. Ωραίες οι επιλογές και στη λίστα κρασιών. (Πολύγυρος, Χαλικιδική τηλ. 23710 23171)

Επόμενη έκπληξη, το Syrah 2009 από το Κτήμα Παυλίδη. Το γνωστό κτήμα στα Κοκκινόγεια της Δράμας μας έχει συνηθίσει σε πυκνά, γενναιόδωρα ερυθρά κρασιά. Το Syrah όμως, του 2009, ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Η καλή χρονιά, που συνέβαλλε και στον πολυμερισμό των φαινολών, κατέληξε σε μαύρο χρώμα, εξαιρετική δομή, ζεστή γεύση, ωραίες καμπύλες και ώριμες τανίνες.

Οι ευχάριστες εκπλήξεις συνεχίστηκαν -και ολοκληρώθηκαν- στο café/bar/bistrot Baker Street. Παλιός γνωστός από τον χώρο του κρασιού, ο Θρασύβουλος Αναστασιάδης μου μίλησε για τις καινούργιες γευστικές προτάσεις τους, ελαφριά γεύματα που σχεδίασε ο chef Jake Jovanovic και εφαρμόζει ο chef Γιώργος Latif. Σημειώνω τη σαλάτα σε καλάθι παρμεζάνας, την πίτσα με προσιούτο cotto και την πάστα carciofo με σολομό, αγκινάρα και τρούφα. Ιδανικά για να συνοδεύσουν τη διευρυμένη λίστα κρασιών με αρκετές off main stream ετικέτες. Με ενθουσιασμό συνέχισε περιγράφοντας τη μεγάλη επιτυχία της Spanish Tapas Week, που ολοκληρώνεται την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου. Αυθεντικά tapas, platos, postres y bebidas από τον σπεσιαλίστα ελληνο-ισπανό chef Thassos Bampalikis προσφέρουν ένα νόστιμο ταξίδι με στάσεις σε Salamanca, Valencia, Valladolid, Malaga στην Ισπανία και Sao Paulo στη Βραζιλία. (Baker Street, Ικτίνου 6, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 229072)

Πλέοντας σταθερά στου φθινοπώρου το αρχιπέλαγος, αποχαιρετήσαμε τον Οκτώβριο, παρακολουθώντας τη Θεσσαλονίκη να πλέει στη θάλασσα της ομίχλης της και τη σκοτεινιά να την σκεπάζει από νωρίς. Οι σκοτεινοί και πονηροί καιροί, δυστυχώς, μερικές φορές επιφυλάσσουν και δυσάρεστες εκπλήξεις.

Καλό Νοέμβρη!

WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems