Η θερμή ανάσα του ανέμου μοσχοβολά βασιλικό και ανακαλεί μια εικόνα που θαρρείς μοσχοβολά Ελλάδα: η γλάστρα ή το τενεκεδάκι με τα βασιλικά στο σκαλοπάτι της αυλής, στο μπαλκονάκι, στο περβάζι του παραθύρου. Το αγαπημένο μυρωδικό της μανούλας μου, που αρωματίζει και νοστιμίζει τα φαγητά. Δροσίζει και είναι υγιεινό!
Ο βασιλικός κατάγεται από τις Ινδίες και διασχίζοντας την Ασία έφτασε πριν από 4.000 χρόνια στην Αίγυπτο για να περάσει στη συνέχεια στη νότια και αργότερα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Για την ορθοδοξία είναι ιερός, αφού φύτρωνε εκεί που βρήκε η Αγία Ελένη τον Τίμιο Σταυρό κι από τότε είναι αχώριστο δίδυμο με τον ξύλινο ή τον ασημένιο σταυρό στο χέρι των ιερωμένων.
Οι ποικιλίες
Ο μικρόφυλλος με τα ψιλά, φωτεινά πράσινα φύλλα και ο πολυτραγουδισμένος σγουρός που μοσχοβολούν στα παραθύρια όλης της Μεσογείου, προστατεύουν από τα κουνούπια, όμως δεν χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα. Είναι τέλειοι ωστόσο για να στολίσουμε μια σαλάτα, ένα ντάκο, μια μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας.
Ο πλατύφυλλος με τα σαρκώδη, σκληρά, περισσότερα σκουρόχρωμα φύλλα και το πιπεράτο στόμα προσφέρεται για μαγείρεμα. Ειδικά ο μελανόφυλλος χρησιμοποιείται άνετα στην απω-ανατολίτη κουζίνα.
Όμως προσοχή: ο βασιλικός δεν μαγειρεύεται! Δεν αντέχει την έκθεση στη φωτιά. Γι' αυτό προστίθεται τη στιγμή που αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σε μια σάλτσα ντομάτας, σε μια καλοκαιρινή χορτόσουπα. Τα φύλλα θα τα κόψουμε… κορφολογώντας τη γλάστρα, λίγα μόνο λεπτά πριν από τη χρήση τους.
Ο βασιλικός στο pesto
Ιδανική παρέα του βασιλικού, το σκόρδο κι έτσι έχετε την ψυχή του pesto!
Μια γρήγορη συνταγή για τη διάσημη γενοβέζικη σάλτσα: λειώνουμε στο γουδί ή στο μίξερ τις σκελίδες του σκόρδου με αλάτι. Προσθέτουμε τα πλατιά φύλλα του βασιλικού, καβουρντισμένο κουκουνάρι και παρμεζάνα. Τελειώνουμε μουσκεύοντας λίγο-λίγο με ελαιόλαδο.
Ιδανικό κρασί: φρέσκα, δροσιστικά, αρωματικά Μοσχοφίλερα, Μαλαγουζιές, Riesling, Gewürztraminer.
Μαρία Νέτσικα