GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι της γεύσης | Προϊόντα + γεύσεις | Συνταγές | Deli on the spot | Χαρτογραφώντας τη γεύση | Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Βασιλικός στο παραθύρι και στην κουζίνα: το μεσογειακό μύρο


Η θερμή ανάσα του ανέμου μοσχοβολά βασιλικό και ανακαλεί μια εικόνα που θαρρείς μοσχοβολά Ελλάδα: η γλάστρα ή το τενεκεδάκι με τα βασιλικά στο σκαλοπάτι της αυλής, στο μπαλκονάκι, στο περβάζι του παραθύρου. Το αγαπημένο μυρωδικό της μανούλας μου, που αρωματίζει και νοστιμίζει τα φαγητά. Δροσίζει και είναι υγιεινό!

Ο βασιλικός κατάγεται από τις Ινδίες και διασχίζοντας την Ασία έφτασε πριν από 4.000 χρόνια στην Αίγυπτο για να περάσει στη συνέχεια στη νότια και αργότερα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Για την ορθοδοξία είναι ιερός, αφού φύτρωνε εκεί που βρήκε η Αγία Ελένη τον Τίμιο Σταυρό κι από τότε είναι αχώριστο δίδυμο με τον ξύλινο ή τον ασημένιο σταυρό στο χέρι των ιερωμένων.

Οι ποικιλίες
Ο μικρόφυλλος με τα ψιλά, φωτεινά πράσινα φύλλα και ο πολυτραγουδισμένος σγουρός που μοσχοβολούν στα παραθύρια όλης της Μεσογείου, προστατεύουν από τα κουνούπια, όμως δεν χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα. Είναι τέλειοι ωστόσο για να στολίσουμε μια σαλάτα, ένα ντάκο, μια μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας.
Ο πλατύφυλλος με τα σαρκώδη, σκληρά, περισσότερα σκουρόχρωμα φύλλα και το πιπεράτο στόμα προσφέρεται για μαγείρεμα. Ειδικά ο μελανόφυλλος χρησιμοποιείται άνετα στην απω-ανατολίτη κουζίνα.
Όμως προσοχή: ο βασιλικός δεν μαγειρεύεται! Δεν αντέχει την έκθεση στη φωτιά. Γι' αυτό προστίθεται τη στιγμή που αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σε μια σάλτσα ντομάτας, σε μια καλοκαιρινή χορτόσουπα. Τα φύλλα θα τα κόψουμε… κορφολογώντας τη γλάστρα, λίγα μόνο λεπτά πριν από τη χρήση τους.

Ο βασιλικός στο pesto
Ιδανική παρέα του βασιλικού, το σκόρδο κι έτσι έχετε την ψυχή του pesto!

Μια γρήγορη συνταγή για τη διάσημη γενοβέζικη σάλτσα: λειώνουμε στο γουδί ή στο μίξερ τις σκελίδες του σκόρδου με αλάτι. Προσθέτουμε τα πλατιά φύλλα του βασιλικού, καβουρντισμένο κουκουνάρι και παρμεζάνα. Τελειώνουμε μουσκεύοντας λίγο-λίγο με ελαιόλαδο. 

Ιδανικό κρασί: φρέσκα, δροσιστικά, αρωματικά Μοσχοφίλερα, Μαλαγουζιές, Riesling, Gewürztraminer.
 

Μαρία Νέτσικα

WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems