της Μαρίας Νέτσικα
Πρώτες μέρες του Μάη, και αργία, με το θερμόμετρο να ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία, ο δρόμος μάς οδηγεί στη Χαλκιδική. Αυτή τη φορά επιλέγουμε την Κασσάνδρα με τη φιλική, παιχνιδιάρα φύση. Τέτοια εποχή μοιάζει με τεράστιο κήπο, γεμάτο κίτρινα σπάρτα, πικροδάφνες, ελιές, πεύκα και κουκουναριές που έχει για φράχτη τα σμαραγδένια νερά. Το μεσημέρι μας βρίσκει βολεμένους στη δροσερή αυλή της ψαροταβέρνας Τριζόνι, στην Κρυοπηγή. Η εικόνα: μεγάλα δένδρα, πολύχρωμες γλάστρες με λουλούδια και τα μυρωδικά που χρησιμοποιούν στην κουζίνα τους, ο ξυλόφουρνος που υπόσχεται φρεσκοψημένο ψωμί και η βιτρίνα με τα ψάρια, τα όστρακα, τις καραβίδες. Τα πιάτα καταφθάνουν στο τραπέζι διατηρώντας αμείωτο το γευστικό ενδιαφέρον: νοστιμότατο χταπόδι που συνοδεύεται από γλυκό τραχανά, μια βελούδινη γεύση. Φίνο πιλάφι σπαρμένο με μύδια και αρωματικά. Σεμνές καραβίδες στον ατμό, που νοστιμίζουν αριστουργηματικά περιχυμένες με τον ζωμό τους. Μαστόρικα ψημένες σκορπίνες, μια άλιπη νοστιμιά που σε κάνει να απαρνηθείς το κρέας. Θα σταθώ στα όστρακα για να αναφερθώ και στον πατέρα του ιδιοκτήτη, γνωστό στην περιοχή ψαροτουφεκά και οστρακοσυλλέκτη, μουσικό και φοβερά ευχάριστο συνομιλητή. Σας ενημερώνω ακόμη πως φέτος το καλοκαίρι, το Τριζόνι μεγαλώνει, στήνοντας μια μεγάλη μπάρα όπου θα προσφέρεται κρασί σε ποτήρι και οι γεύσεις του ως finger food. (Κρυοπηγή, τηλ. 23740 51945)
Την επόμενη εβδομάδα, το κάλεσμα του Sani Gourmet είναι η αφορμή για να απολαύσουμε και πάλι την κουζίνα του ταλαντούχου chef Χρύσανθου Καραμολέγκου στην βεράντα της ανανεωμένης Ντομάτας. Ο Χρύσανθος είναι σίγουρα μαέστρος στην κουζίνα. Τα ατού του είναι δύο. Το ταλέντο του, που κατ' εμέ χαρακτηρίζεται από δεξιότητα, φαντασία και μαγειρική ευφυΐα. Και βεβαίως, η πολύ καλή γνώση των υλικών που μεταφράζεται σε γευστική πρωτοτυπία και άφθαστο συνδυασμό υλικών. Σχεδόν ότι φάγαμε, θα το θυμόμαστε για καιρό. Όπως την αέρινη κακαβιά από πετρόψαρα που αρωματίστηκε με σαφράν, μοσχολέμονο και λάδι βασιλικού. Τέλειο το μαγιάτικο στη σχάρα, αποκτούσε αλμύρα από τα συνοδευτικά χόρτα της θάλασσας (σαλικόρνια, αλμυρίκια) και τη μαγιονέζα αχινού. Ομολογώ πως ξετρελάθηκα με το κριθαράκι σε νερό ντομάτας που συνόδευε το, ντυμένο με κρούστα μπαχαρικών, αρνάκι στο μελένιο γιουβέτσι. Σοφή η επιλογή και στο επιδόρπιο. Το δροσιστικό κι άκρως χωνευτικό παγωτό λεμόνι-γιαούρτι ολοκλήρωσε μια υπέροχη βραδιά, που χαρακτηρίστηκε από γευστική ευγένεια και απογειώθηκε από τη χαλαρή ατμόσφαιρα και την ευχάριστη συντροφιά. (Sani Resort, 23740 99500)