Με ποιο κρασί συνοδεύουμε….
Χορτόπιτες με μάραθο, άνηθο
Τα αρώματα της πίτας μάς κατευθύνουν σε ένα λευκό κρασί με γευστική και αρωματική φρεσκάδα από Μοσχοφίλερο ή Μαλαγουζιά.
Ανοιξιάτικη τάρτα με σπαράγγια
Οι λεπτές αρωματικές νότες των σπαραγγιών δημιουργούν την ανάγκη για ένα ποτήρι δροσερού και ελαφρού λευκού κρασιού από Ροδίτη.
Αγκινάρες αλά πολίτα
Το νόστιμο αυτό λαχανικό, μπορεί εύκολα να παγιδέψει ένα κρασί σε γευστικά μονοπάτια που παραπέμπουν στο πικρό και το μεταλλικό. Εάν όμως στο μαγείρεμα χρησιμοποιήσουμε χυμό λεμονιού, αμβλύνουμε αυτές τις εντυπώσεις και μπορούμε κάλλιστα να συνοδέψουμε το πιάτο μας με ένα φρέσκο και ζωηρό λευκό κρασί από Ροδίτη ή Σαββατιανό.
Φασολάκια με χταπόδι
Πιάτο με γήινα και θαλασσινά αρώματα που θα αναδειχτούν υπέροχα δίπλα σε ένα ροζέ κρασί από Ξινόμαυρο.
Φρέσκα μαλακά τυριά
Τι άλλο αναζητά αυτά τα γλυκοφάγωτα τυριά από την παρέα ενός φρέσκου, ελαφρού και αρωματικού λευκού κρασιού; Δοκιμάστε κάποιο από Μοσχοφίλερο ή Μοσχάτο λευκό.
Αρνί στη σούβλα
Το σύμβολο της αθωότητας με την τρυφερή, νόστιμη -και γνωστή για τον πλούτο της σε λιπαρά- σάρκα, μαγειρεύεται σε διάφορες παραλλαγές. Ο ιδεώδης partenaire του τρυφερού σουβλιστού αμνού είναι ένα κρασί ερυθρό, στιβαρό και τανικό, με οξύτητα που θα δράσει και… απολιπαντικά. Δοκιμάστε ένα καλό κρασί από Ξινόμαυρο, Cabernet Sauvignon, Syrah.
Αρνί ψημένο στον φούρνο με πατάτες
Αντίστοιχα, η βελούδινη, λιπαρή υφή του μαγειρεμένου αρνιού αποζητά να κοντραριστεί με τις «ημερωμένες» τανίνες ενός βαθύχρωμου, καλοδομημένου Αγιωργίτικoυ ή Merlot.
Γεμιστό κατσίκι με τυρί, ρύζι και σταφίδες
Το ζωηρό, μυώδες ξαδελφάκι του οβελία διαθέτει κρέας πιο σκληρό, με λιγότερο όμως λίπος και νοστιμιά από τα χόρτα που τρώει καθώς χοροπηδάει στις πλαγιές και στις ραχούλες. Απαιτεί σαφώς, περισσότερο ψήσιμο και για συνοδό ένα πλούσιο και μαλακό ερυθρό από Αγιωργίτικο ή Merlot.
Κοκορέτσι
Το μυρωδάτο κοκορέτσι θέλει την παρέα ενός ρωμαλέου ερυθρού κρασιού από Ξινόμαυρο.
Γαρδούμπες
Με τις σούπερ έντονες και χορταστικές γαρδούμπες θα απολαύσετε ένα πλούσιο ερυθρό κρασί. Επιλέξτε ανάμεσα σε Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah ή τα χαρμάνια τους.
Σαρμαδάκια (κιμάς από αρνί και ρύζι τυλιγμένος σε μπόλια)
Τέλειος συνοδός αυτών των πληθωρικών μπουκιών είναι ένα φρέσκο, φρουτώδες ροζέ κρασί από Grenache Rouge ή Syrah.
Μαγειρίτσα
Πλούσια, παχύρρευστη, μυρωδάτη, χορταστική. Θεϊκή! Ξεχάστε τα περί δυσκολιών στην παρέα σούπας και οίνων. Τη μαγειρίτσα φυσικά και θα τη συντροφέψετε με κρασί. Μ' ένα εξίσου πλούσιο, αρωματικό Μοσχοφίλερο, Sauvignon Blanc ή μια Μαλαγουζιά.
Μαγειρίτσα με ντομάτα σάλτσα
Αν βρεθείτε για Πάσχα στη Θεσσαλία, μην τρομάξετε όταν θα σας σερβίρουν για μαγειρίτσα μια ροζ, πηχτή σούπα. Γίνεται και αυτή από το κεφαλάκι και το λαιμό του αρνιού, παίρνει όμως χρώμα από τις ντομάτες και ξινή γεύση από το γιαούρτι. Διαλέξτε κάποιο θερμόαιμο ροζέ από Αγιωργίτικο Cabernet Sauvignon ή Syrah.
Φρικασέ
Όσο για σας που το αρνάκι θα το φάτε φρικασέ, θυμηθείτε ότι το αυγολέμονο του πιάτου αγαπά τα αρωματικά λευκά κρασιά, με πλούτο από Chardonnay.
Γλυκάδια τηγανητά
Χωρίς δεύτερη σκέψη αναζητήσετε ένα ποτήρι δροσερού, με λεπιδωτή οξύτητα Ασύρτικου ή Sauvignon Blanc που θα κοντράρει τη λιπαρή επίγευση από τα γλυκάδια.