της Μαρίας Νέτσικα
Ξινομυζήθρα Κρήτης
Τρυφερή και απαλή. Αφράτη και αεράτη. Η βελούδινη μυζήθρα είναι ένα αθώο χάδι στον ουρανίσκο. Φτιάχνεται από τυρόγαλα. (Π.Ο.Π.)
ΑνθότυροΑυτό το γλυκοφάγωτο λευκό τυρί φτιάχνεται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα. Κυκλοφορεί φρέσκο, μετά από ωρίμανση λίγων εβδομάδων από την παραγωγή του. Το άρωμά του δικαιώνει την ονομασία του, γιατί «ο ανθός των τυριών» μεταφέρει δυνατές μυρωδιές φρεσκάδας και τις νότες των ανοιξιάτικων λουλουδιών από τα οποία τρέφονται τα ζώα.
Ανεβατό & Γαλοτύρι
Λευκά και μαλακά, με υπέροχη φρεσκάδα και δροσιστική υπόξινη γεύση. Σερβίρονται με το κουτάλι, σαν αλοιφή. (Αμφότερα Π.Ο.Π.)
Κατίκι Δομοκού
Ακόμη ένα υπέροχο λευκό τυρί, μαλακό, με γιαουρτώδη υφή. Εξαίρετο μαζί με ψημένο ψωμί. (Π.Ο.Π.)
Μανούρι
Από τα πιο δημοφιλή τυριά μας, κυρίως για την ονειρεμένα πλούσια και μαλακιά, υφάλμυρη γεύση του. Φρεσκότατο και λευκότατο τυρί, ηλικίας λίγων μόνο ημερών που φτιάχνεται από τυρόγαλα. Ο πλούτος του σε λιπαρά (36 %) εγγυάται τη συνεκτική του υφή και το ελαφρύ του αλάτισμα μια πλούσια, βουτυράτη, υφάλμυρη γεύση. Αν το αφήσετε να ωριμάσει και να ξεραθεί είναι ιδανικό για τρίψιμο πάνω στα ζυμαρικά. (Π.Ο.Π.)
Φέτα
Η εθνική μας... τυροκομική περηφάνια, η μεγάλη τυροκομική αγάπη του Έλληνα. Φτιάχνεται από πρόβειο γάλα ή μίγμα του με κατσικίσιο, αλλά με την προϋπόθεση ότι το δεύτερο δεν θα υπερβαίνει το 30% του συνολικού βάρους. Είναι κατάλληλη για κατανάλωση μετά από 2 μήνες ωρίμανσης σε ξύλινα βαρέλια ή μεταλλικούς τενεκέδες, όμως όσο ωριμάζει, η γεύση της αλλάζει προς το καλύτερο. Λευκό, μαλακό τυρί άλμης με γεύση βουτυράτη, ελαφρώς ξινή. Το άρωμά της, ανύπαρκτο στις χαμηλές θερμοκρασίες, αρχίζει, όταν το τυρί ζεσταίνεται, να εμφανίζεται όξινο και λεμονάτο. (Π.Ο.Π.)
Καλαθάκι Λήμνου
Ομολογώ την αδυναμία μου στο λευκότατο και αλμυρό αυτό τυρί, παρεμπιπτόντως, και στο ηλιόλουστο νησί όπου φτιάχνεται. Πρόκειται για μια καθαρόαιμη, τοπική φέτα που στραγγίζει και ωριμάζει σε παραδοσιακά μικρά καλάθια, εξ' ου και το χαρακτηριστικό ανάγλυφο σχήμα της. Με πλούσια και μεστή γεύση, χρωματισμένη από την ιδιαίτερη χλωρίδα της Λήμνου. (Π.Ο.Π.)
Π.Ο.Π.: Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης