GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι της γεύσης | Προϊόντα + γεύσεις | Συνταγές | Deli on the spot | Χαρτογραφώντας τη γεύση | Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Η αβάστακτη νοστιμιά των αλλαντικών
του Ευτύχη Μπλέτσα

Δημοσιεύτηκε στο τεύχος Νο. 23 του
Wine Plus magazine
  
Τα αλλαντικά δημιουργήθηκαν πριν πολλά χρόνια ως ένας απλός τρόπος συντήρησης του κρέατος. Ότι δεν κατανάλωνε άμεσα η οικογένεια έπρεπε να χρησιμοποιηθεί αργότερα και τίποτα δεν πήγαινε χαμένο μιας και το κρέας ήταν πολυτέλεια. Έτσι έφτιαχναν λουκάνικα και σύγκλινα, κάπνιζαν κάποια κομμάτια με αρωματικά βότανα ή τα συντηρούσαν σε μικρές μερίδες μέσα στο ίδιο το λίπος του ζώου.
 
Σήμερα τα αλλαντικά έχουν εξελιχθεί πολύ περισσότερο φτάνοντας μερικές φορές να είναι προϊόντα υψηλής γαστρονομίας. Σε αραχνοΰφαντες διαφάνειες ή χοντροκομμένες φέτες, το καθένα με τη δική του προέλευση, τη δική του ξεχωριστή ωρίμανση και τη δική του μοναδική ιστορία.
 
Όλο περηφάνια, η ελληνική αλλαντοποιία σερβίρει…
Σαλάμι αέρος Λευκάδας
Εδώ και πολλά χρόνια η Λευκάδα φημίζεται για το παραδοσιακό σαλάμι αέρος που παράγει. Με μυστικές συνταγές που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, αγνά υλικά και αρωματικά μπαχαρικά, τα σαλάμια φτιάχνονται με μεράκι, ωριμάζουν στεγνώνοντας κρεμασμένα –εξ' ου και αέρος- και σερβίρονται σε λεπτές φετούλες. Το άρωμα τους είναι μοναδικό, οι κόκκοι πιπεριού δίνουν την απαραίτητη πικάντικη νότα που χρειάζεται.
 
Μυκονιάτικη λούζα
Το παραδοσιακό αλλαντικό της Μυκόνου ξεκίνησε να φτιάχνεται από τα πρώτα κιόλας χοιροσφάγια, όταν έσφαζαν τα γουρούνια μόνο μία φορά τον χρόνο (τα Χριστούγεννα) και έπρεπε να συντηρήσουν τα προϊόντα τους για όσο το δυνατόν περισσότερο. Η λούζα παρασκευάζεται ως εξής: ένα κομμάτι χοιρινή μπριζόλα χωρίς κόκαλο και λίπος, αλατίζεται με χοντρό αλάτι για 24 ώρες, ξεπλένεται και αλμυρίζεται καλά και κατόπιν αρωματίζεται με πιπέρι, θρούμπι και ρίγανη. Στη συνέχεια μπαίνει μέσα σε χοιρινό έντερο και στεγνώνει κρεμασμένη στον αέρα για 20 περίπου μέρες. Σερβίρεται σε πολύ λεπτές φέτες, σαν τσιγαρόχαρτο, είναι αρκετά στεγνή και σκληρή (γιατί δεν έχει καθόλου λίπος), με γεύση που θυμίζει έντονα θρούμπι, ρίγανη και ελληνική φύση γενικότερα.
 
Απάκι Κρήτης
Εκλεκτό κρητικό αλλαντικό από καθαρό χοιρινό φιλέτο που καπνίζεται ελαφρά με αρωματικά ξύλα. Με έντονη τη μυρωδιά του κύμινου, κόβεται σε λεπτές φέτες. Συμβουλή: πριν τις απολαύσετε, περάστε τες λίγο από το grill. Ταιριάζει απόλυτα με τα όσπρια.
 
Νούμπουλο Κέρκυρας
Φοβερός κερκυραϊκός μεζές. Αλλαντικό κι αυτό αέρος (ωριμάζει κρεμασμένο) που αρωματίζεται κυρίως με μαύρο πιπέρι. 
 
Καβουρμάς Θράκης
Ένα ιδιαίτερο και σπάνιο αλλαντικό. Κομμάτια κρέατος που μαγειρεύονται μαζί με το λίπος τους και όταν κρυώσουν σχηματίζουν μεγάλα «λουκάνικα». Η παραδοσιακή συνταγή θέλει κομμάτια βοδινού, πρόβειου και χοιρινού μαζί με μπαχαρικά.
 
Σύγκλινο Μάνης
Παραδοσιακή λιχουδιά απίστευτης φινέτσας. Χοιρινό κρέας που καπνίζεται αργά, βράζεται με κρασί, φλούδες πορτοκαλιού και μπαχαρικά και σε συνέχεια διατηρείται στο λίπος του ή σε παρθένο ελαιόλαδο. Τρώγεται μόνο του, αλλά υπέροχο στον τραχανά ή σε ομελέτες.
 
 
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems