GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι της γεύσης | Προϊόντα + γεύσεις | Συνταγές | Deli on the spot | Χαρτογραφώντας τη γεύση | Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Sweet stories στη Θεσσαλονίκη
της Μελίνας Μελικίδου
Δημοσιεύτηκε στο Wine Plus magazine, No. 44


Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη πλούσια σε γεύσεις και αρώματα. Για να την περπατήσεις θα διασχίζεις ποτάμια σαντιγί και ευωδιαστά σιρόπια, θα σκοντάψεις πάνω σε τραγανά φύλλα σφολιάτας ή βουνά σκούρας σοκολάτας, θα βουτήξεις σε σύννεφα από μαχλέπι και θα αφήσεις τα χνάρια σου πάνω σε ζάχαρη και φρέσκο βούτυρο. Αυτές είναι μερικές από τις πιο γλυκές ιστορίες που μπορεί να σου πει και κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα!

Ζαχαροπλαστεία Χατζηφωτίου
Για τα πιο ανάλαφρα και συνάμα πλούσια πουράκια, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στα ζαχαροπλαστεία Χατζηφωτίου. Φτιαγμένα με μεράκι και φροντίδα από τους πλέον ειδικούς στη σοκολάτα σ' αυτή την πόλη, μας έχουν κατακτήσει ίσως γιατί, όπως μας λέει και ο ιδιοκτήτης Γιώργος Χατζηφωτίου «παραπέμπουν σε γευστικές αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων». Γενικά, όλα τα τυλιχτά εδώ είναι ονομαστά και δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις: καριόκες, nougat, ανώμαλα, mon amour, marzipan με σοκολάτα υγείας, φράουλα, γκοφρετάκια… Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα άρτι αφιχθέντα bitter νηστίσιμα πούρα και τις 3 νέες γεύσεις από καριόκες. (www.hatzifotiou.gr)

Τερκενλής
Ο Τερκενλής είναι ένα από τα παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία της Θεσσαλονίκης, διάσημο για το τσουρέκι του. Αρκούντως γλυκό και μαστιχωτό, αρέσει κυρίως για την ευωδιά του, η οποία θα προϋπαντήσει κάθε περαστικό στη γωνία Αριστοτέλους και Τσιμισκή. Απλό ή γεμιστό (αξεπέραστο αυτό με γέμιση κάστανο και επικάλυψη λευκής σοκολάτας) αποτελεί κλασικό σουβενίρ της πόλης. Εξερευνώντας τις πλούσιες προθήκες του ζαχαροπλαστείου, ωστόσο, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις φημισμένες τυρόπιτες αλλά και το πεντανόστιμο βιενέζικο! (www.terkenlis.gr)

Αγαπητός
Τρεις γενιές Θεσσαλονικέων έχουν μεγαλώσει με τις δημιουργίες του Αγαπητού, ενός από τα πιο παλιά ζαχαροπλαστεία, που πλέον αριθμεί δεκάδες καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Στις βιτρίνες του είχαμε μάθει να περιμένουμε υπομονετικά μέχρι να έρθει η σειρά μας για μια μαρκησία, έναν μπαμπά ή μίαευφροσύνη, μερικά μόνο από τα all time classic γλυκά του. Κορυφαία όλων ωστόσο, τα ροδίνια, ένα γλυκό φτιαγμένο από κρέμα σαντιγί και αμυγδαλόπαστα, πλούσιο και ανάλαφρο ταυτόχρονα, με το οποίο έχει ταυτιστεί εδώ και δεκαετίες το συγκεκριμένο ζαχαροπλαστείο. (www.agapitos.gr)

Ελενίδης
Η αγάπη των Θεσσαλονικέων γι' αυτά τα γλυκά, συγκρίνεται μονάχα με τη μανία τους για τη Χαλκιδική: σαν τα τρίγωνα Ελενίδη, δεν έχει! Στις μέρες μας, γλυκά με αυτό το σχήμα μπορείς να βρεις σε όλη την Ελλάδα. Η γεύση όμως της σιροπιαστής, τραγανής σφολιάτας σε συνδυασμό με τη βελούδινη κρέμα που φωλιάζει μέσα της, το γλυκό δηλαδή που εφηύρε ο κύριος Γιώργος Ελενίδης το 1960, θα το βρεις μόνο σε ένα από τα τρία καταστήματα στη Δ. Γούναρη στο κέντρο, στο Πανόραμα και την Καλαμαριά. (www.elenidis.com)

Plaisir
Με ένα ολοκαίνουργιο κατάστημα στην καρδιά της πόλης, στο ισόγειο του ξενοδοχείου Electra στην Πλατεία Αριστοτέλους και άλλα 14 καταστήματα σε όλη την Θεσσαλονίκη, το Plaisir γράφει ιστορία από το 1984. Θα το προτιμήσετε για τις τούρτες του, αλλά και το προφιτερόλ που κάνει θραύση σε όλα μεγέθη (ατομικό, οικογενειακό, σφηνάκι). Δοκιμάστε το ασπρόμαυρο σπέσιαλ και αν προλάβετε, χτυπήστε τη Νο. 1 σε κατανάλωση τούρτα, τη μους σοκολάτα με φράουλες. (www.plaisir.gr)

Blé
Πραγματικό στολίδι για την πόλη, το Blé που στεγάζεται στο νεοκλασικό κτίριο στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, δεν είναι μόνο ένα «μνημείο στο καλό ψωμί» αλλά και μια patisserie αξιώσεων. Best of the best, τα κρητικά λυχναράκια, που τώρα μπορείτε να γευτείτε και με ganache ή δάκρυα βελγικής σοκολάτας, οι κλασικοί κουραμπιέδες και τα παραδοσιακά μελομακάρονα, που φέτος θα τα βρείτε και σε τρεις ακόμα παραλλαγές: με λευκή σοκολάτα και κρόκο Κοζάνης ή με ροζ πιπέρι Μαδαγασκάρης, σοκολάτα γάλακτος, fleur de sel Νορμανδίας και λεβάντα ή με βελγική σοκολάτα και κομμάτια από κάστανο γλασέ. (www.ble.com.gr)

Αβέρωφ
Σημείο γευστικής αναφοράς για πολλούς Θεσσαλονικείς, το ζαχαροπλαστείο Αβέρωφ στη Βασ. Γεωργίου διαθέτει μια τεράστια ποικιλία σε gateaux de luxe. Το καλοκαίρι θα το αγαπήσετε για το παγωτό του, τον χειμώνα για το σπιτικό μοσχομυριστό τσουρέκι του και όλο τον χρόνο για τις μοναδικές τούρτες του, όπως η Cookies και η Αβέρωφ Σοκολάτα που διαθέτουν ορκισμένους οπαδούς! Το μυστικό, όπως μας είπε ο ιδιοκτήτης Μάριος Παπαδόπουλος, βρίσκεται στην ελαφριά σε υφή, πλην μεστή σε γεύση, σαντιγί που παρασκευάζουν και χρησιμοποιούν. (www.averof.gr)

Μίλτος
Ένα από τα «ορόσημα» στη ζαχαροπλαστική γεωγραφία της πόλης, είναι η γωνία Δελφών με Μαρτίου, όπου το πρώτο ζαχαροπλαστείο Μίλτος άνοιξε το 1976. Έφτιαξε τη φήμη του πάνω σε μια τεράστια ποικιλία σε γλυκά και την αξεπέραστη εξειδίκευσή του στα σιροπιαστά: πάνω από 25 είδη αλλά και μια γεύση κλασική, τα ροξάκια, που δεν πρόκειται να σε λιγώσουν ή να σε κάνουν να τα βαρεθείς ποτέ - ρωτήστε και τον ιδιοκτήτη, τον κύριο Αντώνιο Βαγγέλη. Η αλυσίδα αριθμεί πλέον 10 καταστήματα, το πιο καινούργιο από τα οποία μόλις άνοιξε στην Τσιμισκή 82. (www.miltos.gr)

Κωνσταντινίδης
Ολοκαίνουργιο το νέο κατάστημα του Κωνσταντινίδη στο κέντρο (Παύλου Μελά και Μητροπόλεως, ακριβώς απέναντι από το παλαιό) αλλά κλασικές οι γεύσεις του και αναλλοίωτες! Συχνά σχηματίζεται ουρά από τους πελάτες που έρχονται για να απολαύσουν το θέαμα της παρασκευής του mille feuille, καθώς «χίλια φύλλα» σφολιάτας εγκλωβίζονται γλυκά ανάμεσα σε στρώσεις κρέμας και σαντιγί κάθε φορά που δίνεται μια παραγγελία. Επίσης απολαυστικά είναι το προφιτερόλ και το εκμέκ. (www.konstandinidis.gr)

Μελί Μελί Πυλαίας
New entry στον γευστικό χάρτη της πόλης, στην έξοδο του περιφερειακού για τους Ελαιώνες, το Μελί Μελί Πυλαίας βρήκε τον τρόπο να μπει στο καθημερινό δρομολόγιο πολλών Θεσσαλονικέων. Κάντε check in και δοκιμάστε τα κριτσίνια παρμεζάνας, τη lemon pie και τα πολύχρωμα macarons ή προλάβετε, γιατί γίνονται ανάρπαστες στο φτερό, τρεις από καλύτερες τάρτες που έχετε γευτεί ποτέ: αχλάδι, μήλο και κόκκινα φρούτα (κεράσι - φραμπουάζ) με στρόιζελ! (www.facebook.com/melimelipilea)

Γαλυφιανάκης
Αν και μετράει 40 χρόνια ιστορία στην Αθήνα, το Γαλακτομπούρεκο Γαλυφιανάκης αναστατώνει τους γλυκαναθρεμμένους Θεσσαλονικείς από το 1991. Ίσως δυσκολευτείτε να το βρείτε την πρώτη φορά (Κων/νου Παλαιολόγου 3, περιοχή Σβώλου με Π. Π. Γερμανού) αλλά όταν το γνωρίσετε, θα το κάνετε στέκι σας. Τα μακρινά ξαδέλφια του Zach Galifianakis κατάφεραν να ανεβάσουν μια ελληνική λιχουδιά σε μεγάλα γαστριμαργικά ύψη και να κερδίσουν μια θέση στο γλυκό πάνθεον της πόλης. Αγνά υλικά και αξεπέραστη σχέση ποιότητας τιμής κάνουν το συγκεκριμένο γαλακτομπούρεκο ανάρπαστο - ενίοτε από την πολλή ζήτηση, χρειάζεται να κάνεις κράτηση για ένα ταψί! (www.galyfianakis.gr)
 
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems