GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι της γεύσης | Προϊόντα + γεύσεις | Συνταγές | Deli on the spot | Χαρτογραφώντας τη γεύση | Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Μύρισε Πάσχα...
... Πάσχα στην Ελλάδα ίσον...

της Μαρίας Νέτσικα

Μεγάλη Τρίτη και πλάσιμο των τσουρεκιών. Η ξινή μυρωδιά της μαγιάς, η αγωνία για τα αν θα φουσκώσουν... Θα ψηθούν την επαύριον. Αφράτα, χρυσαφένια θα βγουν από το φούρνο και θα μοσχοβολήσουν το σπίτι.
(διαβάστε τη συνταγή)

Μεγάλη Πέμπτη και... που είναι η κατσαρόλα για το βάψιμο των αυγών; Η ίδια φυσικά κάθε χρόνο, παλιά πλέον, με το ξεθυμασμένο αλλά σταθερό κόκκινο σημάδι.
(διαβάστε τι σημαίνει το έθιμο των κόκκινων αυγών)

Μεγάλο Σάββατο, πρωί. Έντερα, λαιμός, ποδαράκια. Αραδιασμένα τα υλικά για τη μαγειρίτσα και το κοκορέτσι.

Μεγάλο Σάββατο, απόγευμα. Η μεγάλη ετοιμασία. Ο λάκκος για το ψήσιμο του αρνιού ανοίγεται με... σέβας και μαθηματική ακρίβεια. Το αρνί δένεται με προσοχή στη σούβλα.

Μεγάλο Σάββατο, βραδάκι. Η αναμονή για την ανάσταση. Όσο περνά η ώρα η πείνα αρχίζει να θεριεύει. Η κατσαρόλα με τη μαγειρίτσα που σιγοβράζει είναι ένας πειρασμός. Προσπαθείς να ξεγελαστείς με αμέτρητα ποτήρια τσάι.

Μεγάλο Σάββατο, γύρω στις έντεκα το βράδυ. Στο δρόμο για την εκκλησία. Με τα καινούργια ρούχα και το κόκκινο αυγό στη τσέπη, τυλιγμένο καλά σε χαρτοπετσέτα για να μη λερώσει το λάδι που το άλειψαν για να γυαλίζει. Στο χέρι η λαμπάδα. Οι δικές μας όταν ήμασταν  παιδιά ήταν άσπρες ή κόκκινες με ένα λουλούδι, το πολύ-πολύ με κανένα αυγό. Που οι σημερινές με τις Barbies και τους Ninza. Καθόλου δεν ζηλεύω!
 
Μεγάλο Σάββατο, μεσάνυχτα. Επιτέλους Ανάσταση. Ποιος έχει το πιο γερό αυγό, θα μπει στο εικονοστάσι. Φυσάει, προσοχή μη σβήσει η λαμπάδα. Να πάμε το φως στο σπίτι, να κάνουμε το σταυρό στην πόρτα και επιτέλους να καθίσουμε στο τραπέζι για τη μαγειρίτσα. Πάλι γέμισαν με κεριά τα καινούργια κόκκινα παπούτσια!

Κυριακή του Πάσχα. Οι ψήστες έχουν λάβει θέση από πολύ νωρίς. Το αρνί μοσχομυρίζει, το κοκορέτσι είναι σχεδόν έτοιμο, ιδανικός μεζές για το τσίπουρο. Εγώ όμως θέλω κρασί! Ευτυχώς ο ήλιος είναι στο πλάι μας φέτος.

Καλή Ανάσταση!


WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems