GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι της γεύσης | Προϊόντα + γεύσεις | Συνταγές | Deli on the spot | Χαρτογραφώντας τη γεύση | Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Viva la pasta!

Κάθε εστιατόριο που σέβεται τον εαυτό του, προτείνει τουλάχιστον δύο με τρεις βερσιόν ζυμαρικών. Κάθε ευφάνταστος σεφ έχει πειραματιστεί με υλικά, μίγματα και συνταγές για να δημιουργήσει την τέλεια συνάφεια σάλτσας και ζυμαρικού. Και κάθε νοικοκυρά που αντιμετώπισε ξαφνικούς καλεσμένους, μετρώντας τα -ελάχιστα- λεπτά του βρασμού τους, μακάρισε τον εφευρέτη τους.

Και μιλώντας για εφευρέτη. Οι Ιταλοί διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους. Τα μακαρόνια είναι τροφή βασικά μεσογειακή. Τα σχετικά με την κινέζικη... μητρότητα, ούτε να τ' ακούσουν θέλουν. Τα θεωρούν απλώς μύθο. Χρειάστηκαν λένε ο ήλιος, οι θαλασσινοί άνεμοι, η καυτή πνοή του καλοκαιριού και ένα ξεχωριστό έδαφος για να φτιαχτούν και να στεγνώσουν τα ζυμαρικά. Επιμένουν πως πρώτοι οι Άραβες ζύμωσαν αυτά τα λεπτά παιχνιδιάρικα σπαγγέτι, που ήταν γραφτό τους να ξελογιάσουν όλη την υφήλιο. Τη συνταγή την πήραν οι Εβραίοι, την έδωσαν στους Έλληνες που την ταξίδεψαν μέχρι τη Σικελία και τη Νάπολη.

Πολύ την εκτίμησαν την pasta οι Σικελοί και οι Ναπολιτάνοι. Λάτρεψαν την υγρή, αχνιστή γοητεία της μακαρονάδας, σε αντίθεση με τους ευρωπαίους του βορρά και τους αμερικανούς που στην αρχή της αντιστάθηκαν με σθένος. Είναι εντυπωσιακό το ότι στις αρχές του αιώνα μας, όταν οι Σικελοί μετανάστες αποβιβαζόταν κατά εκατοντάδες στη νέα γη της επαγγελίας, η πουριτανική αμερικάνικη κοινωνία ανακήρυτε τα μακαρόνια «πηγή ραθυμίας, σωματικής κόπωσης, οκνηρίας και οργανικής υπανάπτυξης». Η εκδίκηση όμως ήρθε και ήταν γλυκιά. Στον αιώνα μας ζούμε τον θρίαμβο των μακαρονιών. Σήμερα το 65% των αμερικάνικων εστιατορίων προσφέρει ζυμαρικά, η δε ετήσια κατά κεφαλή κατανάλωση ανέρχεται σε 15 κιλά, ακριβώς τα μισά απ' αυτά που καταναλώνουν οι Ιταλοί.

Μακαρονοφαγία. Τι συνετέλεσε στις εκπληκτικές διαστάσεις της παγκοσμίως;
Θα μπορούσαμε να μιλάμε με τις ώρες για το πόσο φιλήδονο φαντάζει το ταπεινό πιρούνι όταν γύρω του τυλίγεται ένα μικρό κουβάρι λεπτών, στιλπνών σπαγγέτι. Για την κομψότητα με την οποία γλιστρούν μέσα σε μια σάλτσα τυριού και ντομάτας. Για την ακατανίκητη επιθυμία να τα βάλεις στο στόμα, τη βασανιστική ανάγκη να τα ψιλοκόψεις με τα δόντια. Για το κρεσέντο των αρωμάτων όταν «δέσει» το κρασί που απολαμβάνεις γουλιά-γουλιά μαζί τους.

Το σίγουρο όμως είναι, πως, καταρχάς, η ευκολία της παρασκευής τους τα έβαλε σε κάθε σπιτικό. Δεν είναι λίγο να ξέρεις πως αρκεί ένα δεκάλεπτο, μια κατσαρόλα νερό, ένα πακέτο μακαρόνια και μια σάλτσα (ακόμη και αν είναι από τις έτοιμες του σουπερμάρκετ, που, παρεμπιπτόντως, παρουσιάζουν θεαματικές γευστικές βελτιώσεις) και... a table, έτοιμο το «τραπέζι». Η χαρά, η ανακούφιση της κάθε εργαζόμενης νοικοκυράς και νοικοκύρη.

Και μετά, ήρθαν οι διακηρύξεις για τη διαιτητική αξία των ζυμαρικών και όλης της μεσογειακής κουζίνας που βασίζεται στους σύνθετους υδατάνθρακες, στα λαχανικά, στα φυτικά έλαια. Οι μύθοι περί παχυντικής τροφής καταρρίπτονται. Τα μακαρόνια δεν παχαίνουν! Εκτός φυσικά αν επιμένουμε να τρώμε... μισό πακέτο στην καθισιά μας, περιχυμένα με σάλτσες, κρέμες κλπ. Κάτι θα έπρεπε να μας είχε πει από καιρό η κομψότητα των γειτόνων μας, παρόλη την αφοσίωσή τους σε σπαγκέτι, τορτελίνια, ταλιατέλες και ραβιόλια.

Και για να ολοκληρωθεί το πακέτο, μας ανακοίνωσαν και τις κατευναστικές τους επιδράσεις όταν τα τρώμε το βράδυ. Εκθειάζονται, είναι κάτι σαν φυσικό βάλιουμ. Όταν διάβασα αυτό το τελευταίο, θυμήθηκα το savoir vivre που απέτρεπε τις οικοδέσποινες από το να σερβίρουν μακαρόνια στο δείπνο. Διότι, εξηγούσε, υποθάλπουν υπογείως τη διάθεση της παρέας, με την υπνηλία που προκαλούν. Εντυπωσιακό το πως αλλάζουν οι καιροί, οι ερμηνείες, το επιθυμητόν και το πρέπει των εποχών.

Οι 5 πιο διάσημες μακαρονάδες
Τα ζυμαρικά αυτά καθ' αυτά έχουν ουδέτερη γεύση, ίσως ελαφρώς γλυκίζουσα λόγω του αμύλου που περιέχουν. Εκείνο που κάνει τη διαφορά και γι' αυτό κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο είναι η σάλτσα. Ακολουθεί η περιγραφή πέντε μακαρονάδων που άφησαν εποχή σε ελληνικά σπιτικά, πιτσαρίες και εστιατόρια.

Ναπολιτέν: η παραδοσιακή μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας.
Παστίτσιο: φτιάχνεται με το χοντρό «τρυπητό» μακαρόνι ή με λαζάνια, κιμά και κρέμα γάλακτος στο φούρνο.
Καρμπονάρα: η πιο δημοφιλής μακαρονάδα στην Ελλάδα. Η σάλτσα θέλει παντσέτα ή μπέικον, μπόλικη παρμεζάνα και αυγό (άψητο ή ψημένο ανάλογα με την προέλευση της συνταγής).
Μπολονέζ:  άλλη μία μακαρονάδα που αγαπήθηκε από τη φυλή μας. Η σάλτσα της θέλει άπαχο κιμά, ντομάτα, μπαχαρικά και αρκετό κόκκινο κρασί.
Σπαγκέτι αλ πέστο: μακαρονάδα με αυθεντική γενοβέζικη σάλτσα που μοσχοβολά βασιλικό και σκόρδο. Ετοιμάζεται στο γουδί από φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού, ελαιόλαδο, σκόρδο και παρμεζάνα.
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems