GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι της γεύσης | Προϊόντα + γεύσεις | Συνταγές | Deli on the spot | Χαρτογραφώντας τη γεύση | Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Ο δροσερός κόσμος των παγωτών
 της Μαρίας Νέτσικα
 
Παγωτά. Ξυλάκια, πύραυλοι και κύπελλα με κρέμα, φρούτα, καραμέλα σε θερμό εναγκαλισμό με λαχταριστή σοκολάτα, που τρώγονται «ερωτικά». Αυτό είναι το μήνυμα των διαφημιστικών spots που με τις πρώτες ζέστες της άνοιξης κατακλύζουν τις διαφημιστικές ζώνες της μικρής και της μεγάλης οθόνης.
And the show goes on μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου. Γιατί στην Ελλάδα, το παγωτό είναι ένα εποχικό προϊόν. Οι καμπύλες των στατιστικών που αποδεικνύουν αυτή τη σημαντικότερη διαφορά της αγοράς της χώρας μας από τις άλλες του εξωτερικού, είναι και ο μόνιμος καημός όλων των εταιρειών του κλάδου.
 
Χάριν ιστορίας
Όλα ξεκίνησαν επειδή οι άνθρωποι από πολύ-πολύ παλιά, και με το δίκιο τους φυσικά, ήθελαν να απολαμβάνουν δροσερά τα υγρά που έπιναν το καλοκαίρι. Μάζευαν λοιπόν από το χειμώνα πάγο ή χιόνι, το αποθήκευαν σε ανήλιαγες βαθιές σπηλιές, έτσι που να μην λιώνει στις ζεστές μέρες του καλοκαιριού και να μπορούν οι άρχοντές τους να δροσίζουν τα νερά και τα ποτά τους. Αυτό ξέρουμε πως έκαναν οι Ρωμαίοι. Απ' ότι φαίνεται όμως η μέθοδος «παγώματος» των ποτών είναι πιο παλιά. Η πρώτη αναφορά της βρίσκεται σε ένα ινδικό ποίημα του 4ου αιώνα. Πάντως η γνωστή και αποδεκτή από τους περισσότερους θεωρία θέλει πρώτους τους αρχαίους κινέζους να γνωρίζουν την απόλαυση του «παγωμένου». Τα ινία ανέλαβαν οι Πέρσες και στη συνέχεια οι άραβες. Κάπου στη ροή των γεγονότων αναμειγνύεται και ο Μέγας Αλέξανδρος που ήθελε να απολαμβάνει τα ψιλοκομμένα φρούτα του με μέλι και πάγο. Ξέρουμε ακόμη πως από την άλλη πλευρά του... κόσμου, πέρα από τον ωκεανό, οι Ινδιάνοι της Νότιας Αμερικής σκαρφάλωναν στις Άνδεις για να μαζέψουν χιόνι και πάγο, απαραίτητα για τις απολαύσεις των βασιλιάδων τους.
Και μετά το μυστικό της παγωμένης απόλαυσης το μετέφερε ο Μάρκο Πόλο στην πατρίδα του τη Βενετία, όταν επέστρεψε από τα περίφημα ταξίδια του στην ανατολή. Και πέρασε καιρός μέχρι η Αικατερίνη των Μεδίκων, η μεγάλη αναμορφώτρια της γαλλικής κουζίνας, να το βάλει στην αυλή του Ερρίκου του Β' και να το κάνει γνωστό στη γαλλική ελίτ. Μόλις το 1660 αρχίζουμε να βρίσκουμε πάγο στο Παρίσι και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις του νότου. Και μέχρι τον 17ο αιώνα, το παγωτό έτερπε μόνο τα αριστοκρατικά λαρύγγια. Ο λαός το δοκίμασε τον 18ο αιώνα και αυτό χάρις σ' έναν Φλωρεντίνο, τον Φραγκίσκο Προκόπιο που αποφάσισε να δροσίσει την παριζιάνικη πελατεία του καφενείου του στην rue del' Ancienne-Comedie. Από εκεί και πέρα άρχισε βεβαίως η εξέλιξη του, για να φτάσουμε στη σημερινή πληθώρα και πολυπλοκότητα γεύσεων.
 
Γρανίτα, sorbet ή παγωτό;
Υπάρχει σαφής και σημαντική διαφορά ανάμεσα σ΄ αυτά τα τρία παγωμένα είδη.
Η γρανίτα πρώτα απ' όλα, είναι χυμός φρούτων με αραιωμένο σιρόπι, τσάι, καφέ ή αφεψήματα και φυσικά με θρυμματισμένο πάγο. Εκείνο που μας συγκινεί σ΄ αυτήν είναι η λεπτή υφή της, η κάπως άγλυκη γεύση της, οι μικροσκοπικοί της κρύσταλλοι που λιώνουν παιχνιδιάρικα πάνω στη γλώσσα και... σαφώς οι λιγότερες θερμίδες της.
Το sorbet περιέχει περισσότερη ζάχαρη από τη γρανίτα και τη σάρκα των φρούτων. Έχει πλουσιότερη υφή και γλυκύτερη γεύση. Συχνά στη σύνθεσή του συμμετέχουν σαμπάνια, λικέρ, κάποιο γλυκό κρασί η αρωματικό απόσταγμα οίνου.
Όσο για το παγωτό, στην ουσία πρωτοεμφανίστηκε τον 18ο αιώνα, όταν οι Ιταλοί ζαχαροπλάστες άρχισαν να προσθέτουν αυγά και γάλα στις γρανίτες και τα sorbet που έφτιαχναν μέχρι τότε. Το αγαπημένο καλοκαιρινό γλύκισμα περιέχει γάλα, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη, αυγά, αρωματικά και σταθεροποιητές. Τα γαλακτοκομικά του δίνουν τη βελούδινη υφή. Μπορεί να περιέχει και φρούτα (φρέσκα, κατεψυγμένα ή αποξηραμένα ανάλογα με το μεράκι του ζαχαροπλάστη) που προσφέρουν γεύση, άρωμα και βιταμίνες. Τα αρώματα όμως χρειάζονται σταθεροποίηση. Εδώ εισέρχεται η ζάχαρη που εκτός από τη γλυκύτητα συμβάλλει και στην υφή του παγωτού. Τέλος οι κρόκοι αυγών διευκολύνουν τη γαλακτοποίηση, και καθιστούν το νόστιμο μίγμα πιο παχύρρευστο.
 
Παγωτό και αλκοόλ
Το παγωτό και το αλκοόλ δεν είναι ευνόητο ότι κάνουν πάντα καλή παρέα. Ιδίως αν θεωρείτε, όπως εγώ, το παγωτό σας μια εκ των ων ουκ άνευ απόλαυση του απογευματινού summer time easy-living. Εφόσον όμως αποφασίσατε, ορθότατα και υγιεινά, να τελειώσετε το δείπνο σας με μια ελαφριά παγωτένια γεύση ή μ' ένα sorbet, τότε σας συνιστώ να καταφύγετε σ΄ ένα ποτήρι δροσιστικής σαμπάνιας. Ακόμη να ξέρετε ότι το παγωτό κακάο ταιριάζει εξαιρετικά με ένα αρωματικό απόσταγμα οίνου, το βανίλια με brandie, ενώ κάποιο sorbet μπορεί να συνοδευτεί άφοβα από ένα ποτήρι Μοσχάτο.
 
Σερβίροντας παγωτό
Ο σημαντικότερος σύμμαχος ή εχθρός του παγωτού, ανάλογα με την περίσταση, είναι η θερμοκρασία σερβιρίσματός του. Γι' αυτό αποφύγετε τις υπερβολές. Παρόλη τη... γοητεία που εμπεριέχουν, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι καθαρά επικίνδυνες. Αν σερβίρετε το παγωτό σας υπερβολικά σκληρό και παγωμένο θα νεκρώσει τη γεύση σας. Θα είναι αδύνατο να το μυρίσετε ή να το γευτείτε, άρα και να το απολαύσετε. Αν πάλι σερβιριστεί ζεστό, μαλακώνει, χάνει το σχήμα, τη δροσιά, το γούστο του. ■
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems