GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι της γεύσης | Προϊόντα + γεύσεις | Συνταγές | Deli on the spot | Χαρτογραφώντας τη γεύση | Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Κόκκινα αυγά

της Μαρίας Νέτσικα

Μεγάλη Πέμπτη σήμερα, ημέρα που όπως πιστεύει ο λαός είναι ανοιχτά τα ουράνια. Από σήμερα αρχίζει ουσιαστικά η αντίστροφη μέτρηση που οδηγεί στο Πάσχα. Και η ουσιαστική ασχολία της σημερινής μέρας είναι το βάψιμο των κόκκινων αυγών, γι αυτό και σε πολλά μέρη την Μεγάλη Πέμπτη την ονόμαζαν Κόκκινη Πέφτη ή Κοκκινοπέφτη.
Ti σημαίνει όμως το έθιμο των κόκκινων αυγών;
 
Το αυγό πρώτα απ' όλα, για τους λαούς όλου του κόσμου και όλων των εποχών, από τους Φοίνικες, τους Αιγύπτιους, τους Ινδιάνους του Ειρηνικού μέχρι τους Βυζαντινούς και τους πιο πρόσφατους προγόνους μας, συμβόλιζε την αρχή της ζωής, την ανάσταση, την αναγέννηση.
 
Οι Κινέζοι πίστευαν ότι το ασπράδι του αυγού αντιπροσωπεύει τη γη και ο κρόκος τον ουρανό. Χωρίστηκε το αυγό και σχηματίστηκε ο κόσμος. Αυτοί έβαψαν και τα πρώτα κόκκινα αυγά. Συνέχισαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι που έβαφαν κόκκινα αυγά, τις ημέρες που τιμούσαν τον Όσιρη και την Ίσιδα, θεότητες που αντιπροσώπευαν τη γονιμότητα και τη ζωή. Κι όταν τα έσπαγαν πίστευαν ότι ελευθέρωναν μια ζωή που βρισκόταν σε λήθαργο.
 
Οι ρίζες πάντως του δικού μας εθίμου, των κόκκινων αυγών, είναι βυζαντινές. Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Χριστού και το τσούγκρισμα, το σπάσιμο των αυγών, την ανάσταση, τη νίκη της ζωής. Να μη ξεχάσουμε βεβαίως πως το έθιμο συνδέεται και με την αρχή της άνοιξης, όταν επιτέλους «σπάει» το κρύο του χειμώνα. Η άνοιξη είναι και η εποχή που οι κότες γεννούν πολλά αυγά, τα οποία όμως δεν τα καταναλώνουμε... λόγω νηστείας. Τα μαζεύουμε λοιπόν και τα φυλάμε, για να τα βάψουμε τη Μεγάλη Πέμπτη και να τα τσουγκρίσουμε στην Ανάσταση.
 
Οι λαογράφοι μας λένε πως σε κάποια μέρη ο αριθμός των αυγών, όπως και ο τρόπος της βαφής τους, έπρεπε να είναι συγκεκριμένος. Στην ελληνική Σινώπη του Πόντου έβαφαν αυγά όσα και τα μέλη της οικογένειας συν ένα παρά πάνω, «της Παναγίας». Αυτό ήταν το πρώτο αυγό που έβαφαν και το έβαζαν στο εικονοστάσι. Στη δυτική Μακεδονία, το πρώτο αυγό που έβαφαν τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Τετάρτης, το έθαβαν στην πρώτη αυλακιά του χωραφιού για να καρπίσει με τη θεία δύναμη του, πιο καλά η γη.
 
Φίλες και φίλοι, σας εύχομαι από βάθους καρδιάς, Καλή Ανάσταση.
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems