GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι της γεύσης | Προϊόντα + γεύσεις | Συνταγές | Deli on the spot | Χαρτογραφώντας τη γεύση | Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Το τραπέζι της Λαμπρής
της Μαρίας Νέτσικα

Μεγάλη Εβδομάδα.
Μια εβδομάδα προετοιμασίας που θα μας οδηγήσει στη μεγάλη γιορτή της άνοιξης, το Πάσχα.
Ακόμη κι αν κανείς δεν είναι πιστός, ακόμη κι αν επιζητά τις ορθολογικές εξηγήσεις για τα πράγματα, το μήνυμα της νίκης της ζωής πάνω στον θάνατο ισοδυναμεί με μήνυμα ελπίδας, απαραίτητο στις δύσκολες εποχές που περνάμε.
 
Στα σπίτια οι ετοιμασίες έχουν αρχίσει. Ένας πυρετός νοικοκυροσύνης, συμβολή της κάθε γυναίκας στην προετοιμασία για τη μεγάλη χαρά της Ανάστασης. Παλιά ασβέστωναν, σκούπιζαν, συγύριζαν τα σπίτια και τους αυλόγυρους, ώστε ο Χριστός που θα ανασταινόταν να έβρισκε πεντακάθαρα τα σπίτια, τους στάβλους, τις αυλές, τα μαγαζιά. Ακόμη και τα λουλούδια εξοστρακίζονται από τα βάζα, μόνο πασχαλιές και μωβ ίριδες επιτρέπονται. Τα παιδιά κουρεύονται, οι νονοί και οι νονές τρέχουν για λαμπάδες και παπούτσια για τα βαφτιστήρια.
 
Και στην κουζίνα βεβαίως, επικρατεί ένας άλλος πυρετός δημιουργίας. Η εβδομάδα μπορεί να κυλήσει μέσα από αυστηρή νηστεία με χορτόσουπες, φακές χωρίς λάδι, χαλβά, ελιές και λαχανικά. Όλοι όμως προετοιμάζονται για το μεγάλο φαγοπότι γύρω από τη σούβλα με το ψητό αρνί.
Επειδή έφτασε ο καιρός που θα μεριμνήσουμε για μαγειρίτσες και αρνιά στη σούβλα, σκέφτηκα να σας βοηθήσω στην επιλογή του κρασιού που θα συνοδέψει τα εδέσματα του αναστάσιμου τραπεζιού σας. 

Μαγειρίτσα
Πρώτα απ' όλα η μαγειρίτσα, η οποία άλλωστε ανοίγει το μεγάλο φαγοπότι, το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ, μετά από την Ανάσταση. Η εξαιρετικά νόστιμη αυτή σούπα γίνεται από τα υπόλοιπα των κρεάτων που δεν θα χρησιμοποιηθούν την Λαμπρή (συνήθως από το λαιμό και το σβέρκο του αρνιού που θα σουβλιστεί), φρέσκα κρεμμυδάκια και αυγολέμονο. Υπάρχουν βεβαίως και αυτοί που την αποστρέφονται, ωστόσο, μάλλον θα υπήρξαν άτυχοι, γιατί δεν θάτυχε να δοκιμάσουν παρά μόνο νερουλές και άνοστες imitations.
Οι ρίζες αυτής της λευκής μαγειρίτσας κρατούν από τη Μικρά Ασία. Αν όμως κάνετε Πάσχα στα Δωδεκάνησα, μάταια θα την αναζητήσετε. Απλώς δεν την έχουν καν ακουστά! Αν πάλι βρεθείτε στη Θεσσαλία, μην τρομάξετε όταν θα σας σερβίρουν για μαγειρίτσα μια ροζ, πηχτή σούπα. Γίνεται και αυτή από το κεφαλάκι και το λαιμό του αρνιού, παίρνει όμως χρώμα από τις ντομάτες και ξινή γεύση από το γιαούρτι. Η δε καταγωγή της είναι βλάχικη.
 
Το κρασί... παρτενέρ τώρα! Με την πλούσια, παχύρρευστη, μυρωδάτη, χορταστική…, τη θεϊκή μαγειρίτσα ξεχάστε τα περί δυσκολιών στην παρέα σούπας και οίνων. Φυσικά και θα τη συντροφέψετε με κρασί! Με μια εξίσου πλούσια, αρωματική Μαλαγουζιά, ένα Μοσχοφίλερο ή Sauvignon Blanc, ενώ για τη βλάχικη παραλλαγή διαλέξτε κάποιο θερμόαιμο ροζέ από Ξινόμαυρο, Αγιωργίτικο ή Cabernet Sauvignon.
 
Αρνάκι
Νόστιμη η μαγειρίτσα δεν λέω, όμως το νούμερο 1 θέμα των ημερών είναι το αρνάκι. Η τιμή του, το αν είναι ή όχι γάλακτος, συζητήσεις, ερωτήσεις, παζάρια και συμφωνίες με τους χασάπηδες. Το αγαθό αυτό ζώο, θρησκευτικό σύμβολο της αγνότητας, στην Ελλάδα είναι απόλυτα συνδεδεμένο με το Πάσχα.
Το αρνάκι είναι το αγαπημένο πιάτο της ανατολίτικης κουζίνας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Οι gourmet το απολαμβάνουν μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαΐου, όταν τα ζωάκια είναι το πολύ πέντε μηνών. Απαιτούν να έχουν τραφεί μόνο με γάλα για να είναι η σάρκα τους τρυφερή και εξαιρετικά νόστιμη. Αυτό βεβαίως οφείλεται στον πλούτο της σε λιπαρά, τα οποία ως γνωστόν επιβαρύνουν σε χοληστερίνη. Μέρες όμως που είναι, ας το παραβλέψουμε για να δοκιμάσουμε δίχως τύψεις και ένα και δύο και τρία... κοψίδια.
Στο τραπέζι της Λαμπρής, το αρνί συνήθως το βρίσκουμε σουβλιστό. Στη Θράκη και στη νότια Πελοπόννησο θα το φάτε φρικασέ. Και αν η εκδρομική σας χάρη φτάσει μέχρι τα Δωδεκάνησα, ίσως να έχετε την τύχη να το απολαύσετε γεμιστό με ρύζι, εντόσθια, σταφίδες και κουκουνάρι, ψημένο σε φούρνο με ξύλα.
 
Όταν λοιπόν ξεκοκαλίζετε ένα μπουτάκι από το σουβλιστό αρνάκι, ταιριάστε το με ένα κρασί ερυθρό, στιβαρό και τανικό, με οξύτητα που θα δράσει και… απολιπαντικά. Δοκιμάστε ένα καλό κρασί από Ξινόμαυρο. Εναλλακτικά ένα φρέσκο Cabernet Sauvignon ή Syrah.
Αντίστοιχα, η βελούδινη, λιπαρή υφή του μαγειρεμένου αρνιού στον φούρνο με πατάτες αποζητά να κοντραριστεί με τις «ημερωμένες» τανίνες ενός βαθύχρωμου, καλοδομημένου Αγιωργίτικoυ ή Merlot.
Όσο για σας που το αρνάκι θα το φάτε φρικασέ, θυμηθείτε ότι το αυγολέμονο του πιάτου αγαπά τα αρωματικά λευκά κρασιά, με πλούτο από Chardonnay.
 
Τσουρέκια
Ζυμάρι και λαμπρόψωμα και απαλά, μεταξένια, άγλυκα τσουρέκια. Κάθε μεγάλη γιορτή στην Ελλάδα έχει και τα δικά της εορταστικά ψωμιά. Αποτελούν μια παράδοση αιώνων. Τα πασχαλινά λοιπόν λαμπρόψωμα και τα τσουρέκια εξακολουθούν και σήμερα να εκφράζουν την ευλογία και την ευκαρπία. Η προετοιμασία τους αρχίζει από τη Μεγάλη Τρίτη, όταν οι νοικοκυρές «πιάνουν» το προζύμι. Τη Μεγάλη Τετάρτη τα ζυμώνουν και περίμενουν να φουσκώνουν για να ψηθούν τη Μεγάλη Πέμπτη και να μοσχοβολήσουν σ' όλο το σπίτι.
 
Αφράτα, μαστιχωτά και κίτρινα με μαχλέπι, βανίλια, μαστίχα, γαρύφαλλο... μπορούν να σας απογειώσουν στο τέλος του γεύματος μαζί με ένα γλυκό κρασί από Μοσχάτο ή με ένα αρωματικό απόσταγμα οίνου.
 
Φίλες και φίλοι,
σας εύχομαι από βάθους καρδιάς,
Καλή Ανάσταση.
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems