της Μαρίας Νέτσικα
Ο Μάρτης μας επιφύλαξε πολλές και ενδιαφέρουσες γευστικές δοκιμές. Από την επίσκεψη στο Οινόραμα καταγράφω αρκετές νέες, λευκές κυκλοφορίες.
Σαντορίνη 2014, Τσέλεπος
Το καινούργιο κρασί του Γιάννη Τσέλεπου είναι μια θαυμάσια Σαντορίνη που οινοποιείται στην Κανάβα Χρυσού. Κρυστάλλινη, με καλά εκφρασμένη οξύτητα, με άγουρα φρούτα, όγκο, φρεσκάδα και την τυπική μεταλλική επίγευση των Ασύρτικων του νησιού.
Τρεις τρεις παράδες
Κτήμα Γ. Κοκοτού
Εδώ, το γνωστό κτήμα στη Σταμάτα Αττικής επενδύει σε ένα χαρμάνι Ροδίτη και Gewürztraminer (50% - 50%). Κρασί με στρώματα τριαντάφυλλου και νότες εξωτικών φρούτων. Φινετσάτο, με φρεσκάδα λεμονιού και δροσιστική οξύτητα. Όπως εξηγεί ο Γιώργος Κοκοτός: «το όνομα παραπέμπει στο πουλί α΅πελουργός, που λέγεται και κρασοπούλος και τη συνήθειά του να μπαίνει στ' αμπέλια και να κελαηδά ένα μελωδικό και ανόμοιαστο μ' άλλα λαλήματα. -Τρρ, τρρ, τρρ, τούρου, ρούρου, ρού- ρου, ρί! - δηλαδή, τρεις, τρεις, τρεις παράδες το κρασί.»
Viognier 2014, Κτήμα Παλυβού
Ένα ακόμη κρασί δυναμίτης από τον Γιώργο Παλυβό. Viognier που ζύμωσε σε καινούργια δρύινα βαρέλια για 20 ημέρες. Αποτέλεσμα; Χρυσοκίτρινο χρώμα και ανοιχτό άρωμα, στο οποίο τα φρούτα αγκαλιάζονται από τη φίνα δρύινη ανάσα. Στο στόμα η αίσθηση του όγκου ισορροπεί με το νεύρο.
Ορεινός Ήλιος 2014, λευκός
Νέα εμφάνιση, αλλά και καινούργια ποικιλιακή σύνθεση για τον λευκό Ορεινό Ήλιο. Μοσχοφίλερο από τη Μαντίνεια και Sauvignon Blanc από την Αιγιάλεια είναι υπεύθυνα για τα ροδοπέταλα και τα εσπεριδοειδή -αντίστοιχα- της μύτης, για τη φινετσάτη γεύση και τη φρεσκάδα.
Ρομπόλα βαρέλι 2013, Συνεταιρισμός Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας
H Robola Coop οινοποιεί σταφύλια Ρομπόλας από επιλεγμένους ορεινούς αμπελώνες στα Ομαλά -τους ίδιους που επιλέγει και για το San Gerasimo-. Μετά από 6 μήνες σε δρύινο βαρέλι Nadalié και ακόμη 12 στη φιάλη, το κρασί εμφανίζεται με ωραία ισορροπία φρούτου-βανίλιας, γεμάτης γεύσης-ζωηρής οξύτητας.