Η Μαλαγουζιά, έκανε την εμφάνισή της στα ποτήρια μας, τα τελευταία 15 με 20 χρόνια. Θυμάμαι την πρώτη μου γνωριμία μαζί της. Ένα κρασί στην πρώτη του νεότητα, που ακτινοβολούσε νιάτα, φρεσκάδα και ομορφιά. Καμάρωνε για την ένταση και τον χαρακτήρα της ράτσας του. Τότε σκέφτηκα πως σαν σταφύλι, η Μαλαγουζιά, αδίκως δεν ήταν περισσότερο γνωστή από τη στιγμή που εμφανίζει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον. Και για να εισακουστούν οι προσευχές μου, αρκετοί οινοποιοί ασχολήθηκαν μαζί της, παρουσιάζοντάς την μας μοναχή ή παρέα με δυο-τρία άλλα σταφύλια.
Η καταγωγή της Μαλαγουζιάς φέρεται να είναι η Αιτωλοακαρνανία. Σε παλαιότερα χρόνια μάλιστα, μεγάλες εκτάσεις της ευρύτερης Ναυπακτίας (Ναύπακτος, Ορεινή Ναυπακτία κλπ) ήταν καλυμμένες με την ποικιλία αυτή. Κάποτε όμως εγκαταλείφτηκε η καλλιέργειά της, προφανώς λόγω της μεγάλης προσοχής που απαιτεί, γιατί το σταφύλι είναι ευαίσθητο στην οξείδωση. Και θα είχε προφανώς εξαφανιστεί, αν δεν είχε την τύχη να φυτευτεί δοκιμαστικά στο κτήμα Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική. Τα αποτελέσματα των πειραματικών της οινοποιήσεων ήταν εξαιρετικά! Αποτέλεσμα; Το σταφύλι μεταπήδησε και σε άλλους αμπελότοπους της Μακεδονίας (στην Επανομή, το Βερτίσκο, τη Χαλκιδική, τη Δράμα), της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, δίνοντας μας πλέον μια μεγάλη γκάμα κρασιών, το καθένα με τον δικό του χαρακτήρα.
Σήμερα θα δοκιμάσουμε τη Μαλαγουζιά 2011 από το Κτήμα Πόρτο Καρράς. Ετοιμαστείτε για ένα πλούσιο κρασί που κλείνει στο ποτήρι του τον ήλιο της Χαλκιδικής. Με χρώμα χρυσαφένιου φωτός και εκφράσεις λευκών φρούτων, γλυκών του κουταλιού και βουτύρου. Η γεύση προσγειώνεται απαλά στον ουρανίσκο, για να σβήσει ήρεμα και αργά. Μ.Ν.