GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Gentilini Robola 2010 Cellar Selection
Robola_Cellar_Selection.jpg 
Τέλη Ιουλίου και απόβραδο, τα κότερα συνωστίζονται στο λιμάνι του Φισκάρδου. Απολαμβάνουμε μια τέλεια σπαγγετάδα με θαλασσινά στην πιο διάσημη Βάσω του Ιονίου (σαφώς ανώτερη από την πασίγνωστη Τασία). Την ευτυχία του καλοκαιριού στη Μεσόγειο συμπληρώνει η δροσερή Ρομπόλα που σερβίρεται στα ποτήρια μας.

Η ετικέτα γράφει: Ρομπόλα Gentilini Cellar Selection 2010.

Που σημαίνει Ρομπόλα από παλαιά κλήματα, που καλλιεργούνται στις νότιες πλαγιές του όρους Αίνου, σε υψόμετρο 850 μέτρων. Ο αμπελώνας, έκτασης 11 στρεμμάτων, φυτεύτηκε το 1956 από τον μπάρμπα Θανάση Τσάση στη θέση «'Πισκόπου» στον Φαγιά Επανοχωρίου. Είναι από τους αυτόριζους αμπελώνες της ζώνης ΠΟΠ Ρομπόλας Κεφαλληνίας και δεν έχει προσβληθεί από φυλλοξήρα. Και καθώς είναι διαμορφωμένος με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο, σε κύπελλο πάνω σε πέτρινες πεζούλες, αναγκαστικά δουλεύεται «με το χέρι». Σαφώς οι μεγάλες κλίσεις και το χαλικώδες ασβεστολιθικό έδαφος καταλήγουν σε εξαιρετικά χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, το σταφύλι όμως είναι εξαιρετικό, με φινέτσα και συμπύκνωση αρωμάτων.

Η οινοποίηση είναι η κλασική λευκή, όμως μια μικρή ποσότητα του ζυμωμένου μούστου αποζυμώνει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια Ermitage, όπου και παραμένει με τις λάσπες του για ακόμη 3 εβδομάδες. Εξ ου και οι σεμνές χρυσαφιές ανταύγειες που στεφανώνουν το λευκοκίτρινο χρώμα στο ποτήρι μου.

Πλησιάζω τη μύτη. Η επίθεση του αρώματος φρεσκοκομμένων εσπεριδοειδών είναι εντυπωσιακή. Με την ανάδευση εμφανίζεται και η μελένια νότα. Όσο για το στόμα; Ωραιότατη πλούσια δομή, έτερο δώρο του βαρελιού. Ζεστασιά από την αλκοόλη και φρεσκάδα από την οξύτητα, για να κρατιούνται οι ισορροπίες. Μακρύ τελείωμα σε αρωματικό υπόβαθρο φρούτων.

Ένα κρασί με έντονη προσωπικότητα που ταιριάζει απόλυτα με τις ελιές, τα κυπαρίσσια, τα αμπέλια... με τη δροσερή ανάσα του ελληνικού καλοκαιριού. Μ.Ν.
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems