Ψηλές Κορφές, ΕΟΣ Σάμου
Αρωματικό, φινετσάτο και φρουτώδες το ξηρό κρασί της ΕΟΣ Σάμου εκφράζει όλα τα χαρακτηριστικά του λευκού Μοσχάτου όταν καλλιεργείται σε αρκετά υψηλό υψόμετρο. Αν έχετε βρεθεί στη Σάμο, θα θυμάστε σίγουρα τους αμπελώνες του νησιού. Τους βλέπεις σχεδόν παντού καθώς περιπλανιέσαι. Όσο όμως πλησιάζεις στα βόρεια, οι σχηματισμοί τους πυκνώνουν. Από την πρωτεύουσα, που είναι χτισμένη στις καταπράσινες πλαγιές του βαθύτερου κόλπου του νησιού, ξεκινά ένας παραθαλάσσιος δρόμος που οδηγεί στο Καρλόβασι, το δεύτερο σημαντικό λιμάνι. Διαδρομή μαγευτική. Καταπράσινη. Τοποθεσίες με οργιώδη βλάστηση. Γραφικότατα χωριά. Και αμπέλια, πολλά αμπέλια. Στενές ταράτσες, η μία πίσω από την άλλη σκαρφαλώνουν τις πλαγιές. Μερικές χωρούν μόνο δύο σειρές φυτών. Κάποιες βρίσκονται χαμηλά, στη γειτονιά της θάλασσας. Άλλες φτάνουν στα 800 μέτρα. Σαφώς κι είναι ψηλά! Ας μη ξεχνάμε όμως πως η Σάμος στην ουσία είναι ένα ορεινό νησί και πως η δεύτερη σε ύψος κορυφή της, που φτάνει τα 1160 μέτρα, λέγεται Άμπελος. Το σταφύλι που καλύπτει περισσότερο από το 95% του αμπελώνα της Σάμου είναι το λευκό Μοσχάτο, γνωστό στην παγκόσμια αμπελογραφία ως Muscat blanc à petits grains. Αυτό το μοσχάτο είναι τόσο διαδεδομένο στη νησιωτική Ελλάδα που είμαστε σχεδόν βέβαιοι πως καλλιεργείται στο Αιγαίο από την αρχαιότητα και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Γαλλία. Απ' αυτό παράγονται τα ξηρά λευκά, αλλά και τα υπέροχα γλυκά με την ένδειξη Π.Ο.Π. Σάμος.
|
|
|