GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Gewürztraminer & Pinot Noir στην Ελλάδα

10 top ελληνικά κρασιά από τις «εξωτικές» ποικιλίες Gewürztraminer & Pinot Noir από διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες της χώρας, διαφορετικές σοδειές, αλλά και διαφορετικά στυλ οινοποίησης.

Lenga, Κτήμα Αβαντίς
Το κρασί που αφιέρωσε ο Απόστολος Μούντριχας στην γυναίκα του Λένγκα φέρνει έναν ανθισμένο κήπο στο ποτήρι μας. Έντονα τριαντάφυλλα, λεμόνια, grapefruit κι ένα παιχνιδιάρικο στόμα με όγκο, πλούτο και κομψότητα, θα ξετρελάνουν τους θιασώτες του Gewürztraminer. Τα αμπέλια βρίσκονται στην ορεινή περιοχή Αφράτι, στο Ληλάντιο Πεδίο της Εύβοιας.

Coryphée, Rira

Οι ορεινές Πλαγιές της Αιγιαλείας έχουν μεγάλη επιτυχία με τα σταφύλια των «ψυχρών» κλιμάτων, όπως το Riesling και το Gewürztraminer. Απόδειξη η φιάλη που έχω μπροστά μου. Το ολοκαίνουργιο Coryphée 2015, 100% Gewürztraminer από τους Αμπελώνες της οινοποιίας Rira στην Αιγιαλεία. Σας περιγράφω το κρασί. Γοητευτικό κιτρινοπράσινο χρώμα. Το άρωμα σε κατακτά από την πρώτη στιγμή με το αρωματικό φόντο ώριμου περγαμόντου, lime και λεμονιών. Όσο δηλαδή απολαμβάνουμε τον όγκο του σώματος, τη φρεσκάδα, τη δροσιστική οξύτητα που επιδεικνύει σεμνά τη δύναμή της, τη νότα
ορυκτού στην επίγευση.

Gewürztraminer, DioFiloi
Μυρίστε το και απολαύστε άρωμα φρεσκάδας. Επίμονα τριαντάφυλλα, βασιλικός, δυόσμος και εξωτικά φρούτα, το σήμα κατατεθέν του σταφυλιού. Γευτείτε τον εξαιρετικό πλούτο και την αργά λικνιζόμενη οξύτητα στο τελείωμά του. Τυπικό
Gewürztraminer από την οινοποιία Δύο Φίλοι και τους αμπελώνες τους στη Σιάτιστα.
Σημειωτέον ότι τα περισσότερα αμπέλια της περιοχής βρίσκονται σε υψόμετρο 680-850 μέτρων, με τα παλαιότερα να διατηρούν την παραδοσιακή διαμόρφωση σε πεζούλες. Σε αυτά, η σημαντική κλίση και το πετρώδες του εδάφους κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την καλλιέργεια, σε συνδυασμό, ωστόσο, με τη νότια έκθεσή τους, επιβραβεύουν τους επίμονους αμπελουργούς με την καλή ωρίμανση των σταφυλιών.

Μελισσόπετρα, Κτήμα Τσέλεπου

Το Gewürztraminer του Γιάννη Τσέλεπου από το ιδιόκτητο αμπελοτόπι Μελισσόπετρα στη Μαντίνεια κερδίζει το χειροκρότημά μας για το εκρηκτικό κοκτέιλ αρωμάτων στη μύτη. Πρώτη εισπνοή και να το έντονο τριαντάφυλλο, ενώ αρχίζουν να αναδύονται κάποιες επίμονες νότες εξωτικών φρούτων που παραμένουν για ώρα στο στόμα. Κρασί τρομερά αρωματικό, με κομψά πιπεράτη έκφραση στη γεύση και πραγματικά δροσιστική οξύτητα.

Solist Pinot Noir, Rira
Κι ένα Pinot Noir από την ορεινή Αιγιάλεια. Είναι μαλακό, με ωραιότατη οξύτητα και απολύτως αισθησιακό, με άρωμα κόκκινου φρούτου και ξύλου. Οι τανίνες είναι φίνες και η συνολική ισορροπία άψογη.

Sole Pinot Noir, Κτήμα Βιβλία Χώρα
H πρώτη ετικέτα της καινούργιας σειράς Sole από μονοποικιακά κρασιά που κυκλοφόρησε το Κτήμα Βιβλία Χώρα. Το έντονο χρώμα του αντανακλά το μαγευτικό άρωμα ώριμων κόκκινων φρούτων, με έμφαση στο μούρο και το κεράσι, γλυκόριζας, μπαχαρικών και σταφίδας που επενδύεται με τη βανίλια του βαρελιού. Φινετσάτο, με δυναμική γεύση που θυμίζει τα Pinot Noir του Νέου Κόσμου, το πανέμορφο αυτό κρασί είναι μια ακόμη ανακάλυψη από το πολύ αγαπητό κτήμα στο Παγγαίο Όρος.

Pinot Noir, Κτήμα Άλφα
Με αρωματικό πλούτο που στηρίζεται στα μικρά κόκκινα φρούτα του δάσους, το δαμάσκηνο και την κανέλλα. Με αρμονία, δροσερή οξύτητα, θέρμη και σφιχτή δομή που το αναδεικνύουν σε εξέχοντα καβαλιέρο στο τραπέζι, το πανέμορφο αυτό κρασί μας έρχεται από το Αμύνταιο και το υποδειγματικό δίδυμο: αμπελώνας/οινοποιείο των Α. Ιατρίδη/Μ. Μαυρίδη. Στο οικοσύστημα της βορειότερης ελληνικής ζώνης αισθάνεται σαν στο σπίτι του κι έτσι εγκλιματίστηκε τέλεια!

Pinot Noir, DioFiloi
Και ένα πραγματικά …βουνίσιο Pinot Noir, από τη στιγμή που προέρχεται από τους αμπελώνες στη Σιάτιστα, στα 650 μέτρα. Έντονα αρωματικό, με τη μύτη να εκφράζει τον ποικιλιακό χαρακτήρα μέσω των κόκκινων φρούτων και των πιπεριών. Αρώματα που απομακρύνονται διακριτικά για να αφήσουν το πεδίο σττα πικάντικα μπαζαρικά. Με μεταξένιες τανίνες και αλκοόλη που δρα υπέρ του πλούτου.

Ωμέγα Late Harvest, Κτήμα Άλφα
Η φιλοσοφία των ανθρώπων του Κτήματος Άλφα είναι ότι στο εξαιρετικό εδαφοκλιματολογικό περιβάλλον του Αμυνταίου ο άνθρωπος απλώς παίζει ρυθμιστικό ρόλο στην ανάδειξη της δυναμικής του οικοσυστήματος. Ακόμη μία απόδειξη αυτής της δυναμικής έχουμε στο κομψότατο γλυκό κρασί τους από υπερώριμα Gewürztraminer και Μαλαγουζιά (85-15%). Μια αληθινή απόλαυση με έντονο λουλουδάτο άρωμα και φρουτώδεις προεκτάσεις βερίκοκου και βοτάνων. Δίπλα στην κοπανιστή ή roquefort είναι το τέλειο τελείωμα μιας καλοκαιρινής μέρας.

Χρυσογέρακας, Κυρ Γιάννη
Γλυκύς οίνος όψιμου τρύγου από υπερώριμα σταφύλια Gewürztraminer και Μαλαγουζιάς και τον αμπελώνα της Κυρ Γιάννη στη Σαμαρόπετρα Αμυνταίου. Μεθυστικά αρώματα βοτάνων που καταλήγουν σε κομψή γεύση περγαμόντου, τζίντζερ και βερίκοκου. Το άνετο, μακρύ πικάντικο τελείωμα ολοκληρώνει την αληθινά απολαυστική εμπειρία. Δοκιμάστε το αρκετά δροσερό δίπλα σε ένα ελαφρύ σουφλέ τυριών και θα με θυμηθείτε. Κάνει εξίσου εξαιρετική παρέα και τις μαρέγκες, τα αμυγδαλωτά.


WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems