Πρώτες ημέρες της καινούργιας χρονιάς, πιάσαμε κανονικότατα δουλειά, ανοίγοντας φιάλες και δοκιμάζοντας ενδιαφέροντα κρασιά. Ιδού οι πρώτες καταγραφές.
Απλά ροζέ 2015
Ο οινολόγος Νίκος Καραντζάς (γνωστός από τη μακρόχρονη θητεία του στο Κτήμα Παυλίδη) κάνει την επόμενη οινική κίνηση δημιουργώντας τα δικά του κρασιά. Με μεγάλη χαρά δοκίμασα το ροζέ Απλά 2015, ένα χαρμάνι Ξινόμαυρου και Cabernet Sauvignon από την περιοχή του Παγγαίου Όρους. Και απόλαυσα κάθε χαρακτηριστικό του: το ορεκτικό παλ χρώμα που παραπέμπει στη σχολή της Προβηγκίας, τη φρέσκια μύτη κερασιών και φραγκοστάφυλου που σκιαγραφεί την ποικιλιακή σύνθεση, την επίθεση φρεσκάδας που το συνοδεύει από τη στιγμή που θα το βάλουμε στο στόμα μας έως το σβήσιμό του. Ανυπομονώ να δοκιμάσω και τη συνέχεια!
King of Dreams 2008, Nico Lazaridi
Λίγοι οινόφιλοι μπορούν να πουν «όχι» στην πολυπλοκότητα και τη σφιχτή δομή ενός χαρμανιού βασισμένου στη συνταγή του Bordeaux. Εδώ η Nico Lazaridi στέλνει τα παραπάνω στα ύψη με ένα πετυχημένο χαρμάνι Cabernet Sauvignon 50%, Cabernet Franc 40% και Merlot 10%, από μια σπουδαία σοδειά που ενισχύθηκε από μακριά εκχύλιση και πολύχρονη παλαίωση (18 μήνες σε καινούργια δρύινα βαρέλια + 18 μήνες στη φιάλη). Εξαιρετικά πυκνό, στιβαρό και ώριμο, γεμάτο αρώματα δαμάσκηνου και μπαχαρικών, αυτό το κρασί θα παλαιώνει υπέροχα, για πολύ καιρό ακόμη. Στους οπαδούς του θα προστεθούν άμεσα και οι fans του ροκ σταρ Joe Lynn Turner, ο οποίος εκτελώντας χρέη νονού, πρόσφερε το όνομα «King of Dreams» (Deep Purple).
7 χωριά 2015, Πάρις Σιγάλας
Ο Πάρις Σιγάλας αποφασίζει να δώσει σάρκα και οστά στις συζητήσεις-διερευνήσεις- ανακοινώσεις για τα διαφορετικά terroirs στις υπο-περιοχές της Σαντορίνης. Οινοποιεί, λοιπόν, Ασύρτικο, εσοδείας 2015 από 7 διαφορετικά χωριά/υποζώνες ακολουθώντας την ίδια τεχνική (ωρίμανση 1 έτους με τις οινολάσπες σε ανοξείδωτες δεξαμενές) και μας αφήνει να κρίνουμε τις λεπτές αποχρώσεις στις 7 υπέροχες Σαντορίνες του.
Μεγαλοχώρι: αρωματική πολυπλοκότητα (μέλι, ώριμα εσπεριδοειδή, μεταλλικότητα) και όγκος, θέρμη και θαυμαστή ισορροπία για αυτή τη Σαντορίνη που παραπέμπει άμεσα στη νότια ζώνη του νησιού απ' όπου προέρχεται. (14,9%)
Πύργος: τυπικότατη Σαντορίνη με μύτη λεμονανθών και στόμα χυμώδες. Δροσιστική οξύτητα και ζωντάνια, που υποστηρίζεται από ένα χορταστικό σώμα και αλμυρό/μεταλλικό τελείωμα. Από την πιο όψιμη περιοχή του νησιού. (13,5%).
Βουρβούλος: το άφθονο φρέσκο φρούτο και η τραγανή οξύτητα προσθέτει πόντους στην ισορροπία και τη συνολική απόλαυση. (14%)
Ακρωτήρι: έντονη μεταλλικότητα, όγκος, τονισμένη οξύτητα. Μια Σαντορίνη με σύνθετο χαρακτήρα και έντονη προσωπικότητα από τον αμπελώνα στο νοτιότερο άκρο του νησιού. (14,9%)
Οία: το φινετσάτο, αλλά ταυτόχρονα ισχυρό αρωματικό προφίλ δίνει τον καθαρό χαρακτήρα στη μύτη. Τονισμένη, τραγανή οξύτητα και ευχάριστη ζουμερή γεύση από τον βορειότερο αμπελώνα της Σαντορίνης. (14%)
Φηρά: πλούσια μύτη με φρέσκα εσπεριδοειδή και ώριμα καλοκαιρινά φρούτα. Ζωηρό κρασί, τιθασεύει την οξύτητα του Ασύρτικου με τη θέρμη της αλκοόλης. (14%)
Ημεροβίγλι: φινετσάτο άρωμα βοτάνων, εσπεριδοειδών και ώριμων φρούτων. Ευπρόσδεκτη οξύτητα και φινέτσα. Από το κέντρο του νησιού. (14%)