GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Ημερολόγιο οινικών εξερευνήσεων – καλοκαίρι 2016

Μεσοκαλόκαιρο. Ζέστη. Στο βάθος του ορίζοντα η άσφαλτος τρεμουλιάζει. Κι εμείς ταξιδεύουμε στην Πελοπόννησο, απ' άκρη σ' άκρη… Αμπελώνες, οινοποιεία, γευστικές δοκιμές, συζητήσεις με γεωπόνους, οινολόγους, οινοποιούς… Το πρόσφατο ταξίδι στην αμπελόεσσα χερσόνησο μας εφοδίασε με πλούσιο υλικό για τον καινούργιο μας οδηγό «Τα κρασιά της Πελοποννήσου».

Ιδού, μερικές σημειώσεις από τις γευστικές δοκιμές μας.

Το Κτήμα Μερκούρη στο Κορακοχώρι Ηλείας είναι ένα στολίδι! Ένα απίστευτης ομορφιάς αγρόκτημα, με φόντο το Ιόνιο. Και βεβαίως, με ιστορία τουλάχιστον 150 χρόνων στην παραγωγή ελαιόλαδου, κρασιού και παλαιοτέρα κορινθιακής σταφίδας. Με τη νέα γενιά της οικογένειας Κανελλόπουλου να συμμετέχει ενεργά στη διαχείρισή του, τα κρασιά του κτήματος ακολουθούν μια σταθερά ανοδική πορεία στην κλίμακα της ποιότητας. Όπως για παράδειγμα ο Λαμπαδίας. Στη σοδειά του 2015 η ποικιλιακή σύνθεση οριστικοποιήθηκε σε 40% Αγιωργίτικο, 30% Syrah και 30% Negroamaro, δημιουργώντας ένα θαυμάσιο, απολύτως ορεκτικό ροζέ κρασί, όλο φρεσκάδα, φινέτσα και νοστιμιά. Φωτεινό τριανταφυλλί, με τη μύτη να παραπέμπει ευθέως στο τριαντάφυλλο και την ώριμη φράουλα και ικανό όγκο για να συνοδεύσει δροσιστικές σαλάτες, αλλά και ψητά θαλασσινά.

Έξω από την πόλη της Πάτρας μας περιμένουν στο οινοποιείο της οικογένειας Παρπαρούση. Ο κήπος με τα δένδρα, τα μεγάλα καλλωπιστικά φυτά και τα μεγαλόπρεπα παγώνια είναι μια όαση δροσιάς και ηρεμίας. Ότι πρέπει για υπαίθριες συζητήσεις/αναδρομές στην οινοποιητική ιστορία της χώρας… Ακολουθεί η γευστική δοκιμή των κρασιών και των ξακουστών αποσταγμάτων τους. Στο προσεχές μέλλον θα σας δώσω λεπτομέρειες για τα δύο ροζέ κρασιά τους, το Petit fleur από Σιδερίτη και το ολοκαίνουργιο Λωτός από Cabernet Sauvignon. Και τα δύο στις αποχρώσεις του ανοιχτού σωμόν, τύπου Προβηγκίας. Σήμερα, θέλω να μείνω στη συγκλονιστική Μαυροδάφνη Πατρών Réserve 2003. Παράγεται σύμφωνα με την κλασική «συνταγή» (Μαυροδάφνη + 25% Κορινθιακή) και ενδυνάμωση με απόσταγμα που παράγουν οι ίδιοι, αντί για οινόπνευμα. Ρωμαλέα, βαθύχρωμη, με φοβερή αρωματική πολυπλοκότητα. Το βαρέλι ανοίγει κι αφήνει να ξεπροβάλλουν αποξηραμένα φρούτα, μπαχαρικά, καφές, μόκα, πικρή σοκολάτα... Μεγάλη συμπύκνωση στο στόμα, ατέλειωτη επίγευση… Κύριε Παρπαρούση, chapeau!

Την επόμενη εβδομάδα, οι σημειώσεις από τις γευστικές δοκιμές στην πανέμορφη ορεινή Αιγιάλεια.


photo: Κτήμα Μερκούρη
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems