Αξέχαστο θα μου μείνει το πρόσφατο ταξίδι στη μυθική Καμπανία. Οργανωμένο από την υπερδραστήρια Ένωση των Γάλλων Οινολόγων περιλάμβανε επισκέψεις στα σπίτια Pοl Roger, Pommery και Moët & Chandon.
Σταχυολογώ εντυπώσεις από τα φοβερά αφρώδη που δοκιμάσαμε.
Pol Roger, Cuvée Sir Winston Churchill 2004
H Prestige Cuvée του γνωστού οίκου δημιουργήθηκε προς τιμή και σύμφωνα με τα γευστικά γούστα του Εγγλέζου πολιτικού. Κομψή και πολύπλοκη, βασισμένη στο Pinot Noir και με μετρημένη συμμετοχή του Chardonnay, αμφότερα από Grand Crus στις Montagne de Reims, Grande Vallée de la Marne και Côte des Blancs. «Αντικέ» χρυσαφί χρώμα, επίμονα κορδόνια φυσαλίδων και ωραιότατη ξηρότητα. Στην κομψή μύτη ξεχωρίζουν το ψημένο ψωμί, το μέλι, τα φουντούκια, η πραλίνα. Πλούσια, εύρωστη και αρμονική. Στη σοδιά του 2004 απολαύστε τη ντελικάτη υφή και το δυναμικό τελείωμα.
Dom Pérignon 2006, Moët & Chandon
Η cuvée με το υψηλότερο γόητρο του γίγαντα Moët & Chandon, ξεκουραζόταν 7 ολόκληρα χρόνια στα κελάρια του Epernay για να αποκτήσει την υπέροχη τελειότητά της. Χαρμάνι Chardonnay (55%) και Pinot Noir (45%), ξεδιπλώνει τη σατινένια της γεύση σ' ένα μυρωδάτο σύννεφο φλούδας πορτοκαλιού, μπαχαρικών και μπισκότου. Μια εξαιρετική σαμπάνια με έξοχη ισορροπία, αξεγάδιαστη φρεσκάδα, αξεπέραστη αρμονία! Ωριμότητα, αρμονία και τόση χάρη!. Αξίζει κάθε δεκάρα της τιμής της!
Dom Pérignon rosé 2004, Moët & Chandon
Στην κορυφαία rosé vintage σαμπάνια (πρωτοκυκλοφόρησε το 1970 με τη σοδειά του 1962) συμμετέχουν τα δύο σταφύλια της Καμπανίας: Ch 58%, PN 42%. Το φρέσκο κρασί παραμένει σε επαφή με τις λάσπες για 36 μήνες, ενώ στο χαρμάνι χρησιμοποιούνται, σε ποσοστό 10%, κρασιά réserve, ηλικίας 2-6 χρόνων. Σοφιστικέ σαμπάνια ράτσας με ονειρεμένο ροδαλό χρώμα, κρεμώδη γεύση και λεπιδωτή επίγευση, ευωδιάζει αρώματα ξερών φρούτων και μπισκότου.
Pommery, Cuvée Louise 2002
Πολυπλοκότητα, ζωντάνια, ανθοσμία, κομψότητα. Ιδού τα χαρακτηριστικά αυτής της vintage σαμπάνιας με ασυνήθιστα μεγάλο ποσοστό Chardonnay: 65%! Και οξύτητα… Στο σπίτι της Pommery «παίζουν» με τις οξύτητες. Καταγοητεύτηκα από τη σοδειά του 2002 –η καλύτερη χρονιά της δεκαετίας για την Καμπανία απ' ότι μας πληροφόρησαν. Λεπτοκεντημένο κορδόνι φυσαλίδων, λαμπερό χρυσόξανθο χρώμα, εκφραστική μύτη με αρώματα μπριός, καπνού, καβουρντισμένων ξηρών καρπών. Ανάλαφρη, παιγνιώδη παρουσία στο στόμα και μακρύ τελείωμα που θυμίζει αχλάδι και μπισκότα με γέμιση λεμόνι.
Το ταξίδι έκλεισε με περιήγηση στο σπίτι της κυρίας Pommery, διάσημης χήρας της Καμπανίας που μεγαλούργησε στα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Δημιούργησε έναν από τους πιο μεγάλους οίκους της περιοχής με κάβες εμβαδού 18 τ. χιλιομέτρων! Κατεβήκαμε 118 σκαλοπάτια και βρεθήκαμε στο απολύτως ψυχρό και υγρό περιβάλλον (υγρασία 90% και θερμοκρασία 10 βαθμών) όπου παλαιώνουν 4.500.000 φιάλες σαμπάνιας. Εκπληκτικές αψίδες σκαμμένες σε βάθος 30 μέτρων μέσα σε πέτρωμα κιμωλίας. Ο φωτισμός τους είναι υποβλητικός. Κίτρινο-πορτοκαλί φως από λαμπτήρες σοδίου μη θερμαινόμενες. Στενές στοές οδηγούν όλο και πιο βαθιά στα έγκατα αυτού του κόσμου. Τα χρειάστηκα. Θα ξαναβρούμε την έξοδο;