Τώρα που η χρυσόσκονη των ημερών σιγά-σιγά κατακάθεται, καταγράφω στο Ημερολόγιο γευστικών εξερευνήσεων τις πρόσφατες γευστικές δοκιμές μας. Μοιράζομαι μαζί σας τις εντυπώσεις από μια σειρά καταπληκτικών παλαιωμένων επιλογών από την κάβα μας, που κατάφεραν να λαμπρύνουν τις τελευταίες ημέρες μιας -πρωτοφανώς- αβέβαιης και αγχωτικής χρονιάς.
Velvet Brut 2002, Cair
Μεγάλη και πολύ ευχάριστη έκπληξη η Velvet της Cair από το χαρμάνι Chardonnay – Αθήρι! Με ωραιότατη εξέλιξη στον χρόνο, διατηρεί τη φρεσκάδα της γεύσης σε λεπτή ισορροπία με την ωριμότητα. Το εξωτικό φρούτο της μύτης εμφανίζεται ντυμένο με μανδύα μελιού και κόρας ψωμιού! Θαυμάσαμε και τα μακριά κορδόνια των φίνων φυσαλίδων που κατέληγαν σε επίμονο δακτυλίδι αφρού.
Brut Première Cuvée, Champagne Bruno Paillard
Καλωσορίσαμε τη νέα χρονιά με μια γοητευτική NV σαμπάνια, η οποία περίμενε υπομονετικά για μια εξαετία στην κάβα μας. Πρώτο σχόλιο: το σοφιστικέ «αντικέ» χρυσαφί χρώμα. Συνέχεια με την έντονη μύτη φρυγανισμένου ψωμιού που αγκαλιάζει τα εσπεριδοειδή γλυκά του κουταλιού. Δροσιστική και φινετσάτη, τελείωσε με μια τσαχπίνικα γλυκιά νότα. Εκλεκτό χαρμάνι από την τριάδα των σταφυλιών της Καμπανίας: Ch 33%, PN 45%, PM 22%.
Cabernet–Merlot 2003, Κτήμα Αρβανιτίδη
Η δεύτερη σοδειά κυκλοφορίας του αγαπημένου μου ερυθρού του κτήματος! Ανοίξαμε με αδημονία τη φιάλη και… η εκπληκτική σοδειά του 2003, δικαίωσε και μετά από μια δωδεκαετία τα βραβεία που απέσπασε! Με σαγηνευτική πολυπλοκότητα ξετύλιξε άνετα ένα αρωματικό κουβάρι γεμάτο κοκκινόμαυρα φρούτα, ταμπάκο και γλυκά μπαχαρικά. Σοβαρό, αλλά με άφθονο φρούτο και μεταξένια αίσθηση στο στόμα.
Bin 28 Kalimna Shiraz 2001, Penfolds
Ένα πραγματικό μεστό Shiraz, από τον ξακουστό αμπελώνα Kalimna –με τη συνεισφορά, ωστόσο, και άλλων λιγότερο γνωστών- της ξακουστής Αυστραλιανής οινοποιίας. Ο ποικιλιακός χαρακτήρας διαφυλάσσεται με τη χρήση μεγάλων βαρελιών σε 2η και 3η χρήση. Εμείς θαυμάσαμε και απολαύσαμε το βαθυκόκκινο χρώμα, την τρομερή μύτη, με απανωτά ξεσπάσματα δαμάσκηνου και μπαχαρικών, την ακόμη στιβαρή δομή και το ιδιαίτερα μακρύ τελείωμα.
Grande Reserve Νάουσα 2000, Boutari
Στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι ανοίξαμε μια επετειακή φιάλη, 6 λίτρων, που κυκλοφόρησε για τα 125 χρόνια της Boutari. Η συναρπαστική αρωματική πολυπλοκότητα του παλαιωμένου Ξινόμαυρου, που ξετρελαίνει τους οπαδούς του, η ελκυστική οξύτητα, οι τανίνες -φιλικές πλέον-… όλα ήταν εκεί, αποδεικνύοντας περίτρανα τα χρόνια εμπειρίας της εταιρείας στη Νάουσα.
Καλή μας χρονιά!