GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Ανταποκρίσεις από τους τρύγους - 2015 - συνέχεια 2
της Μαρίας Νέτσικα

Αυτή την εβδομάδα κλείνουμε τον κύκλο των ανταποκρίσεων του φετινού τρύγου στο www.wineplus.gr με ειδήσεις από τη Δυτική Μακεδονία.

Ο Στέλιος Μπουτάρης από το Κτήμα στο Γιαννακοχώρι Νάουσας σημειώνει ότι το 2015 ήταν «χρονιά που ξεκίνησε με αυξημένα υδατικά αποθέματα και με κανονικές θερμοκρασίες, μέχρι τον Απρίλη. Ο ξηρός Μάης περιόρισε τον κίνδυνο ανάπτυξης του περονοσπόρου και των μυκητολογικών προσβολών. Η θερμοκρασία τους καλοκαιρινούς μήνες ήταν χαμηλότερη της κανονικής, ενώ το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη παρατηρήθηκαν ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που δοκίμασαν την αντοχή των φυτών, οψιμίζοντας την ωρίμανση των περισσότερων ποικιλιών. Έτσι, το Merlot τρυγήθηκε το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη και ακολούθησε το Syrah και το Cabernet Sauvignon. Για τις ποικιλίες αυτές, η χρονιά είναι άριστη. Τα κρασιά έχουν πολύ καλό χρώμα, ώριμες τανίνες, τυπικά ποικιλιακά αρώματα και άριστη φαινολική ωρίμανση». Και συνεχίζει «Όσον αφορά στο Ξινόμαυρο, τόσο το ελαφρύ χαλάζι, όσο και οι συνεχείς βροχοπτώσεις στο τέλος του Σεπτέμβρη καθυστέρησαν την ωρίμανση, παρά τον καλό πρώιμο και ομοιόμορφο χρωματισμό των σταφυλιών, την παντελή έλλειψη ασθενειών και την καλή ωριμότητα των κουκουτσιών. Ως αποτέλεσμα, θα έχουμε κρασιά με χαμηλότερο αλκοολικό τίτλο, όμως με πολύ ωραίο φρούτο, μαλακό στόμα και έντονο αρωματικό χαρακτήρα. Γενικά, ενώ μέχρι τα μέσα του Σεπτεμβρίου, μιλούσαμε για μια μεγάλη χρονιά πέντε αστέρων για το Ξινόμαυρο, η χρονιά εξελίχθηκε σε καλή ως πολύ καλή».

Ο Άγγελος Ιατρίδης από το Κτήμα Άλφα στο Αμύνταιο μου μίλησε για «μια χρονιά με πολλές ιδιαιτερότητες. Δροσερή χρονιά. Κοιτάζοντας τα στοιχεία από το 2009 μέχρι σήμερα, διαπιστώνουμε ότι είναι η χρονιά με τις περισσότερες βροχοπτώσεις στη βλαστική περίοδο (Απρίλιος – Σεπτέμβριος). Υπήρξαν ημέρες (3 για την ακρίβεια) με περισσότερα από 50mm βροχής! Ποσότητα νερού που δεν μένει στο έδαφος, γιατί υπολογίζουμε ότι το έδαφος μπορεί να απορροφήσει έως 25mm ημερησίως. Επίσης, ήταν χρονιά με συχνές εναλλαγές βροχής/υψηλών θερμοκρασιών, με συνθήκες δηλαδή που ευνοούν τις ασθένειες, ιδιαίτερα τον περονόσπορο. Το 2015, συνεπώς, ήταν μια χρονιά που ήθελε πολλή δουλειά στο αμπέλι, μεγάλη προσοχή και πρώιμες επεμβάσεις. Στη συνέχεια, ο Αύγουστος ήταν καλός, βροχερός μεν, αλλά με πολύ καλή διαφορά θερμοκρασιών ημέρας-νύχτας (περίπου 15oC). Και ενώ η χρονιά φαινόταν όψιμη, τελικά κατέληξε κατά 1 εβδομάδα πρώιμη. Εμείς ξεκινήσαμε τον τρύγο με το Sauvignon Blanc στις 29 Αυγούστου. Η δεύτερη -μόλις- χρονιά που αρχίσαμε τρύγο Αύγουστο! Επίσης, λόγω όλων των παραπάνω συνθηκών, ήταν μια χρονιά με μεγάλη ένταση παραγωγής, που οδήγησε σε αύξηση της παραγωγής κατά 15% στα λευκά, ενώ στα ερυθρά χρειάστηκε να κάνουμε πράσινο τρύγο, πάνω από τον μέσο όσο (30%). Όσο για τα κρασιά, είμαι πολύ χαρούμενος με τις ωραίες οξύτητες των λευκών. Ακόμη και η Μαλαγουζιά εμφανίζεται με μεγάλες ποσότητες τρυγικού οξέος (pH: 3.17 – 3.22 με 12.5 – 13.5%). Για τα ερυθρά, παρόλο που είναι ακόμη νωρίς για προβλέψεις, φαίνεται μια καλή χρονιά. Γιατί στο Αμύνταιο, παρά την πυκνή νεφοκάλυψη, από τις 21 Σεπτεμβρίου και μέχρι τις αρχές του Οκτώβρη δεν έβρεξε. Έτσι το Ξινόμαυρο, που τρυγήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου - 2 Οκτωβρίου, έχει καλή εκχυλισματικότητα των φαινολών και χρωματική ένταση».

Και του χρόνου!
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems