GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Ανταποκρίσεις από τους τρύγους - 2015 - συνέχεια...

Ο τρύγος στις περισσότερες περιοχές της χώρας και για τις περισσότερες ποικιλίες έχει ολοκληρωθεί. Σε ορισμένες, ορεινές ή πιο όψιμες ζώνες, αμπελουργοί και οινοποιοί, περιμένουν να σταματήσουν οι βροχές για να τρυγήσουν και τα τελευταία σταφύλια. Αυτή την εβδομάδα στο www.wineplus.gr καταγράφουμε ανταποκρίσεις από την Πελοπόννησο.

Από το Κορακοχώρι της Ηλείας και το Κτήμα Μερκούρη, ο Βασίλης Κανελλακόπουλος μιλά για «μια χρονιά από καλύτερη έως πολύ καλύτερη σε σύγκριση με την περσινή. Το καλοκαίρι είχαμε θερμοκρασίες κατά περιόδους υψηλότερες του μέσου όρου, χωρίς όμως να υπάρξουν καύσωνες. Και ο Σεπτέμβριος, όσο τουλάχιστον κράτησε ο τρύγος, κύλησε με σταθερά καλό καιρό. Ξεκινήσαμε στις 20 Αυγούστου με τις λευκές ποικιλίες. Εξαιρετικά σταφύλια για τις Malvasia aromatica, Viognier, Ασύρτικο. Εξαιρετική η ωρίμαση και για τον Αυγουστιάτη. Τελευταία τρυγήσαμε την Τρίτη, τη Μαυροδάφνη μας σε Δ.Α.Τ. 12,5 – 13,1%».

Από τη Νεμέα, ο Λεωνίδας Νασιάκος της Σεμέλη Οινοποιητική είναι απόλυτα ικανοποιημένος από τη σοδιά του 2015: «Εμείς στο Κούτσι ξεκινάμε πάντα πρώτοι τον τρύγο στη Νεμέα. Είμαστε πιο πρώιμοι από τον κάμπο. Είναι το υψόμετρο στα 650 μέτρα, ο δυτικός προσανατολισμός των πλαγιών όπου βρίσκονται οι αμπελώνες, τα ασβεστώδη εδάφη που δεν κρατάνε την υγρασία… όλα συντελούν στην πρωίμηση και βεβαίως στη χαμηλή παραγωγή. Φέτος ο τρύγος ξεκίνησε στις 11 Σεπτέμβρη, δηλαδή 3 με 5 ημέρες αργότερα απ' ότι συνήθως. Πήραμε υγιές Αγιωργίτικο με υψηλούς φαινολικούς δείκτες σε Δ.Α.Τ. 13,5 – 14,5%. Άρα περιμένουμε κρασιά με ωραία χρώματα και πλούτο».    

«Tough but top»! Έτσι ξεκινά τη συνομιλία μας ο Γιώργος Σκούρας. Και συνεχίζει: «Το 2015 για ολόκληρη τη ζώνη της Νεμέας είναι μια χρονιά με μικρές αποδόσεις, γεγονός που οφείλεται σε ορισμένα προβλήματα στην καρπόδεση, αλλά και σε προσβολή από ασθένειες όπως ο βοτρύτης και η όψιμη ευδαιμίδα που ταλαιπώρησαν τους αμελείς αμπελουργούς. Όσον αφορά στην ποιότητα, για το Αγιωργίτικο, που τρυγήθηκε όσο κρατούσε ο καλός καιρός, η χρονιά είναι ονειρεμένη! Ωραία χρώματα, καλές και γρήγορες εκχυλίσεις, Δ.Α.Τ.> 13,5, ενδείξεις για πλούσια κρασιά. Μόλις σταματήσουν οι βροχές, θα συνεχίσουμε με τα υπόλοιπα σταφύλια, τα οποία ευτυχώς δεν τα φοβόμαστε γιατί είναι πιο ανθεκτικά, τα Μοσχοφίλερα, τους ορεινούς Ροδίτες και το Αγιωργίτικο από τον Ασπρόκαμπο που χρησιμοποιούμε κυρίως για τα ροζέ κρασιά».   

Και από το οροπέδιο της Μαντινείας, ο Τσέλεπος Γιάννης μιλά για μια «χρονιά εξαιρετική. Είχαμε βροχές την άνοιξη και μετά το καλοκαίρι δεν υπήρξαν πολύ ψηλές θερμοκρασίες. Τα φυτά δεν δίψασαν. Έτσι ωρίμασαν σωστά». Ο τρύγος του Μοσχοφίλερου δεν ξεκίνησε ακόμη, ωστόσο, όπως εξηγεί: «Έχουν τρυγηθεί όλες οι πρώιμες ξενικές ποικιλίες. Εμείς τρυγήσαμε και το Μοσχοφίλερο για τα αφρώδη μας. Το παίρνουμε σε Δ.Α.Τ. 10,5 – 11%. Τώρα περιμένουμε να σταθεροποιηθεί ο καιρός για να συνεχίσουμε. Πάντως έχουμε πολύ καλά, υγιέστατα σταφύλια».

Την επόμενη εβδομάδα θα σας έχoυμε νέα από τους τρύγους στην Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία.

WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems