GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Ανταποκρίσεις από τους τρύγους - 2015

Χρονιά σχετικά όψιμη και καλή έως πολύ καλή, σχεδόν για όλες τις αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας, αποδεικνύεται το 2015. Ζητήσαμε, όπως κάθε χρόνο, από παραγωγούς, γεωπόνους, οινολόγους που μοχθούν στις διαφορετικές ζώνες να μας δώσουν μια πρώτη εκτίμηση. Και καταγράφουμε τις ανταποκρίσεις στο www.wineplus.gr.


Ας ξεκινήσουμε από τη Σαντορίνη. Ο Χαρίδημος Χατζιδάκης από την ομώνυμη οινοποιία στον Πύργο, μιλά για την υγιεινή των σταφυλιών «Υπήρξε λίγος βοτρύτης και περονόσπορος, στα ψηλά, λόγω της υγρασίας. Ο κάμπος όμως δεν είχε, το σταφύλι ήταν καθαρό».
Για τον τρύγο: «Είχαμε οψίμηση περίπου 10 ημερών. Εμείς ξεκινήσαμε στις 8 Αυγούστου με το Μαυροτράγανο, που είναι η πιο πρώιμη ποικιλία στο νησί. Το Ασύρτικο αρχίσαμε να το παίρνουμε στις 10 Αυγούστου και μέχρι το τέλος του μήνα κόπηκαν και τα τελευταία λευκά».
Για τις ποσότητες: «Είχαμε μεγάλη μείωση παραγωγής. Σε μερικά αμπέλια έφτασε και το 50%» και την άνοδο των τιμών του σταφυλιού «Οι τιμές; Χρηματιστήριο!»
Κι όσο για την ποιότητα: «Να μην παραπονιόμαστε! Ο τρύγος ξεκίνησε στο όριο της τεχνολογικής ωρίμανσης γιατί υπήρξε μεγάλη ζήτηση και όλοι βιαζότανε να κόψουνε! Το αποτέλεσμα, στα δικά μου κρασιά, θα είναι χαμηλότερη αλκοόλη αλλά υψηλότερη οξύτητα. Από αρώματα, οι μούστοι τώρα είναι στο λεμόνι και το λευκόσαρκο φρούτο».

Και στην Επανομή η χρονιά ήταν 10 ημέρες όψιμη, σε σχέση με πέρυσι. Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου από το γνωστό κτήμα μου εξηγεί ότι «Έτσι ήταν η χρονιά από την αρχή. Είχαμε οψίμηση 1 εβδομάδας, που στη συνέχεια δεν καλύφθηκε. Συνήθως καλύπτεται, φέτος αυτό δεν έγινε. Και ξέρεις, Μαρία, τόσα χρόνια που μετράω το έχω δει. Το διάστημα άνθισης – ωρίμανσης είναι πάντα, πάνω-κάτω 3 μήνες! Για όλα τα σταφύλια, ακόμη και τa ξενικά. Εκτός από το Sauvignon Blanc και το Merlot που απ' ότι φαίνεται δεν αντέχουν στη ζέστη». Για τον τρύγο «Εμείς ξεκινήσαμε στις 16 Αυγούστου με ένα πρώιμο SB. Τώρα έχουμε τελειώσει με τα SB, Chardonnay και Merlot, συνεχίζουμε με  τη Μαλαγουζιά και το Syrah, σε λίγες μέρες θα πάρουμε το Ασύρτικο, σε καμία εβδομάδα το Λημνιό και το Μαυροτράγανο». Και συμπληρώνει «Είναι νωρίς για εκτιμήσεις, οι μούστοι ακόμη ζυμώνουν. Το βασικό είναι πως έχουμε υγιή, ποιοτικά σταφύλια και απ' ότι φαίνεται ο καιρός θα κρατήσει».

Ο οινολόγος-οινοποιός Βασίλης Τσακτσαρλής από το Κτήμα Βιβλία Χώρα και το Παγγαίο Όρος μου μιλά για τη φετινή χρονιά: «Είναι μια κανονική από άποψη ωρίμανσης χρονιά. Κανονική σε σχέση με παλιά» διευκρινίζει «δηλαδή με πριν από 15 χρόνια! Εμείς ξεκινήσαμε τον τρύγο στις 17 Αυγούστου με το Sauvignon Blanc και το Pinot Noir. Το Pinot Noir το οινοποιούμε για ένα καινούργιο μας κρασί που θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο. Θα ανήκει στην καινούργια σειρά μονοποικιλιακών μας που ονομάζεται Sole. Συνεχίσαμε με Merlot και Chardonnay. Τα υπόλοιπα αργούν ακόμη». Η ποιότητα; «Είναι καλή. Παρόλο που τη φοβόμασταν, γιατί μέχρι τον Ιούνιο είχαμε βροχές, τελικά δεν υπάρχει πρόβλημα υγιεινής. Τα σταφύλια είναι καλά. Και η ποσότητα δεν είναι κακή! Οι αποδόσεις είναι κανονικές. Τελικά, απ' ότι φαίνεται, φέτος εμείς οι οινοποιοί θα κάνουμε καλό κρασί. Αυτό, τουλάχιστον, πάει καλά στην Ελλάδα. Γιατί τα υπόλοιπα…».

Ο Γιάννης Βογιατζής, οινολόγος της Boutari μου εξηγεί ότι την Κρήτη «είναι μια χρονιά με δυσκολίες. Η εμφάνιση του περονόσπορου σε αμπελώνες που δεν είχαν τη σωστή και έγκαιρη προστασία, έχει σαν αποτέλεσμα τη καθυστέρηση της ωριμότητας των σακχάρων. Απ' ότι φαίνεται τα σταφύλια, τουλάχιστον για τη Βηλάνα, δεν θα προλάβουν να ωριμάσουν πλήρως. Συνεπώς, θα χρειαστεί ειδική οινολογική διαχείρηση».

Αυτά προς το παρόν. Τις επόμενες εβδομάδες θα σας έχω κι άλλα νέα από τους τρύγους.
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems