Αρχές καλοκαιριού, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Ένα δροσερό βράδυ στο ψαρο-εστιατόριο Τριζόνι στην Κρυοπηγή απολαμβάνουμε φίνα θαλασσινή κουζίνα, όπως την προτείνει ο ιδιοκτήτης Στέργιος Σούσουρας και η μαγείρισσα Ντίνα Χρηστίδου (γνωστή μας από την Ακαδημία, το Balkan και τον Σκούφο). Κορυφαίο πιάτο, το σαρκώδες και συγχρόνως ζουμερό φιλέτο ροφού, που έχει ψηθεί ολόκληρος στον ξυλόφουρνο και συνοδεύεται από αληθινό μπριάμ λαχανικών και μυρωδάτη σάλτσα ψητής κόκκινης πιπεριάς. Ακόμη πιο κορυφαία η αρμονία με το ολοκαίνουργιο ροζέ Ξινόμαυρο 2014 από το Κτήμα Αρβανιτίδη. Το αχνορόδινο χρώμα του αστράφτει κάτω από τη φωταψία του γεμάτου φεγγαριού. Το συναρπαστικό άρωμα φραγκοστάφυλου τονίζει τις καθαρές γεύσεις που μόνο τα φρέσκα, τα εποχιακά προϊόντα μπορούν να δώσουν. Και η αγαπημένη φρεσκάδα του Ξινόμαυρου αρδεύει την κάθε μπουκιά.
Απόβραδο στο Κτήμα Τέχνη Οίνου, στο Μικροχώρι Δράμας. Η ξενάγηση ολοκληρώνεται με γευστική δοκιμή που καθοδηγεί ο οινολόγος Άκης Παπαδόπουλος και δείπνο στο προαύλιο του οινοποιείου που επιμελείται και ετοιμάζει η -ακόμη μαθητευόμενη chef- Ναταλία Καλαϊτζίδου. Chapeau στη νέα γενιά που μπήκε δυναμικά στο παιχνίδι. Κρατώ ακόμη ζωντανή την ανάμνηση της γευστικής πυκνότητας και της ωραίας εξέλιξης της σοδειάς του 2011 από το Ήδυσμα Δρυός Ασύρτικο. Στιβαρό, όσο πρέπει βαρελάτο, με τα καραμελωμένα εσπεριδοειδή της επίγευσης να δίνουν την απάντηση για τη δυνατότητα παλαίωσης και των Ασύρτικων της ηπειρωτικής χώρας.
Τρομερός μήνας Αύγουστος στην Πάρο. Μεσημέρι κι ο ήλιος κατακαίει πάνω από τα απλωμένα χταπόδια, στην πρόσοψη της ψαροταβέρνας Το Μουράγιο στην Αλυκή. Καθισμένοι στο κατάστρωμα αγναντεύουμε μαγεμένοι το μεθυστικό παιχνίδι φωτός-θάλασσας και απολαμβάνουμε όλες τις γυαλάδες και οι θαλασσινές χλωμάδες στο πιάτο μας. Στο ποτήρι μας το Κρασί του Νησιού, μια φίνα, όλα φρεσκάδα Μονεμβασιά από τον Γιώργο Μωραΐτη.
Βραδινό κάλεσμα στο εστιατόριο Θέα στην Πούντα, φάτσα στη φωτισμένη, κοσμοπολίτικη Αντίπαρο. Πλούσιες πολίτικες και ποντιακές γεύσεις, μυρωδάτες με βελούδινη υφή συνδυάζονται με οινικές προτάσεις του οινοχόου-ιδιοκτήτη Νίκου Κουρουμπλή, ο οποίος κάθε Τετάρτη οργανώνει γευστικές δοκιμές από τον ελληνικό αμπελώνα.