Το αμπέλι ακολουθεί έναν ετήσιο κύκλο ανάπτυξης και ο αμπελουργός πρέπει να το παρακολουθεί από κοντά, με συγκεκριμένες εργασίες για κάθε εποχή του χρόνου.
Χειμώνας: κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το αμπέλι αναπαύεται σε χειμερία νάρκη. Είναι η εποχή του κλαδέματος, δηλαδή της αφαίρεσης του μεγαλύτερου μέρους του ξύλου που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς.
Άνοιξη: το αμπέλι αρχίζει να αναπτύσσεται. Η αρχή γίνεται με το άνοιγμα των ματιών και τη δημιουργία νέας, πράσινης βλάστησης.
Καλοκαίρι : μετά την άνθιση και το δέσιμο του καρπού οι ρώγες του σταφυλιού αυξάνουν σε μέγεθος. Στη συνέχεια έρχεται ο περκασμός, το στάδιο δηλαδή κατά το οποίο οι ρώγες παύουν να είναι πράσινες και αλλάζουν χρώμα -προς το ερυθρό ή προς το κίτρινο ανάλογα με την ποικιλία. Ακολουθεί η ωρίμανση, κατά την οποία μειώνεται η οξύτητα και αυξάνονται τα σάκχαρα, οι αρωματικές ενώσεις και μαλακώνουν οι τανίνες. Ο αμπελουργός μπορεί να κάνει πράσινο κλάδεμα ή ξεφύλλισμα για να μεγιστοποιήσει την έκθεση των φύλλων και του σταφυλιού, αποσκοπώντας σε βέλτιστη ωριμότητα. Επίσης, αυτή είναι μία περίοδος κατά την οποία μπορούν να εμφανιστούν προβλήματα υγείας στο φυτό και έτσι απαιτείται προσεκτική παρατήρηση και άμεσες διορθωτικές ενέργειες, όπως ψεκασμοί φυτοφαρμάκων (όταν εφαρμόζονται).
Φθινόπωρο: παρακολουθούμε τα τελικά στάδια της ωρίμασης και τον τρύγο. Η ημερομηνία του είναι μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις κάθε οινοπαραγωγού, γιατί επηρεάζει σημαντικά τον χαρακτήρα και την ποιότητα του τελικού προϊόντος.