GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Ο κύκλος του αμπελιού

Το αμπέλι ακολουθεί έναν ετήσιο κύκλο ανάπτυξης και ο αμπελουργός πρέπει να το παρακολουθεί από κοντά, με συγκεκριμένες εργασίες για κάθε εποχή του χρόνου.

Χειμώνας: κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το αμπέλι αναπαύεται σε χειμερία νάρκη. Είναι η εποχή του κλαδέματος, δηλαδή της αφαίρεσης του μεγαλύτερου μέρους του ξύλου που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς.

Άνοιξη: το αμπέλι αρχίζει να αναπτύσσεται. Η αρχή γίνεται με το άνοιγμα των ματιών και τη δημιουργία νέας, πράσινης βλάστησης.

Καλοκαίρι : μετά την άνθιση και το δέσιμο του καρπού οι ρώγες του σταφυλιού αυξάνουν σε μέγεθος. Στη συνέχεια έρχεται ο περκασμός, το στάδιο δηλαδή κατά το οποίο οι ρώγες παύουν να είναι πράσινες και αλλάζουν χρώμα -προς το ερυθρό ή προς το κίτρινο ανάλογα με την ποικιλία. Ακολουθεί η ωρίμανση, κατά την οποία μειώνεται η οξύτητα και αυξάνονται τα σάκχαρα, οι αρωματικές ενώσεις και μαλακώνουν οι τανίνες. Ο αμπελουργός μπορεί να κάνει πράσινο κλάδεμα ή ξεφύλλισμα για να μεγιστοποιήσει την έκθεση των φύλλων και του σταφυλιού, αποσκοπώντας σε βέλτιστη ωριμότητα. Επίσης, αυτή είναι μία περίοδος κατά την οποία μπορούν να εμφανιστούν προβλήματα υγείας στο φυτό και έτσι απαιτείται προσεκτική παρατήρηση και άμεσες διορθωτικές ενέργειες, όπως ψεκασμοί φυτοφαρμάκων (όταν εφαρμόζονται).

Φθινόπωρο: παρακολουθούμε τα τελικά στάδια της ωρίμασης και τον τρύγο. Η ημερομηνία του είναι μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις κάθε οινοπαραγωγού, γιατί επηρεάζει σημαντικά τον χαρακτήρα και την ποιότητα του τελικού προϊόντος.


WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems