GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Ανταποκρίσεις από τους τρύγους του 2014 - συνέχεια...
Στα μέσα του Σεπτέμβρη με τον βροχερό καιρό να συνεχίζει το test αντοχής σταφυλιών… και αμπελουργών, σας δίνουμε ανταπόκριση από τις αμπελουργικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.

Η γεωπόνος και ειδικός αμπελουργίας Χαρούλα Σπινθηροπούλου μας μιλά για μια πολύ δύσκολη χρονιά στη ζώνη της Νάουσας. «Είχαμε δύο χαλαζοπτώσεις, η πρώτη τον Ιούνιο, η οποία έπληξε το νότιο τμήμα της ζώνης και προκάλεσε μικρής κλίμακας ζημιές που το αμπέλι κατάφερε να αντιμετωπίσει. Η δεύτερη, στις 22 Ιουλίου, είχε ως επίκεντρο το Γιαννακοχώρι και οι καταστροφές που επέφερε ήταν μεγαλύτερες. Ο Αύγουστος, στη συνέχεια, ήταν ξηρός, είχε και ζεστές μέρες. Επειδή όμως οι θερμοκρασίες δεν ήταν υψηλές και τα αμπέλια δεν είχαν αρκετό φύλλωμα (λόγω χαλαζιού), η ωρίμανση καθυστέρησε. Και φτάσαμε στον Σεπτέμβρη που είναι πολύ βροχερός! Μέσα σε μόλις μια εβδομάδα, το ύψος της βροχόπτωσης έφτασε στα 150mm! Περισσότερο, δηλαδή, από τον μέσο όρο των χειμερινών μηνών.» Και το αποτέλεσμα; «Οι πρώιμες ξενικές ποικιλίες, οι οποίες τις προηγούμενες θερμές χρονιές ξέφευγαν σε υψηλά επίπεδα ωρίμανσης, φέτος τρυγήθηκαν σε ικανοποιητικά, αλλά βεβαίως χαμηλότερα επίπεδα, και με εφαρμογή αυστηρής διαλογής. Τα Ξινόμαυρα, στις περιοχές που έχουν χτυπηθεί από χαλάζι, πλέον έχουν πρόβλημα. Όσα είναι σε καλή κατάσταση -κι αυτό επειδή βρίσκονται σε πιο ελαφριά εδάφη, σε πλαγιές που στραγγίζουν και οι αμπελουργοί εφάρμοσαν σωστά και συνεπή προγράμματα φυτοπροστασίας- κι αντέξουν, θα τρυγηθούν, μάλλον, τον Οκτώβριο».

Από το Αμύνταιο ο οινολόγος και οινοποιός Άγγελος Ιατρίδης μας δίνει τα χαρακτηριστικά της αμπελουργικής χρονιάς: «Η έναρξή της έγινε σχετικά αργά, στις αρχές Απριλίου. Την άνοιξη είχαμε πολλές βροχές, ο μέσος όρος βροχοπτώσεων Απριλίου και Μαΐου ήταν πολύ υψηλότερος απ' ότι συνήθως κι αυτό προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη οψιμότητα. Ο Ιούνιος ήταν άνυδρος, με καλές θερμοκρασίες. Τον ιδιαίτερα νεφελώδη, όμως ευτυχώς χωρίς χαλάζι, Ιούλιο, είχαμε καλό δέσιμο. Στη συνέχεια, ο Αύγουστος, ήταν ο καλύτερος δυνατός! Ανομβρία και ιδανικές -με κεφαλαία- θερμοκρασίες: 30oC το μεσημέρι, 17 με 18oC το βράδυ! Έτσι, τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβριου ξεκινήσαμε τον τρύγο των λευκών ποικιλιών, οι οποίες έφτασαν σε εξαιρετική ωριμότητα: ΔΑΤ: 12,8-13% με ph<3,3. Ήδη τελειώσαμε με το Pinot Noir και προχωράμε με το Merlot, με σταφύλια υγιή. Για το Ξινόμαυρο, ο τρύγος πιστεύω θα γίνει τον Οκτώβρη». Όσο για τη δυσκολία της χρονιάς επισημαίνει: «Η φετινή είναι μια χρονιά στην οποία πρέπει κανείς να αλλάξει τις πρακτικές του και την φυτοπροστασία. Και το θέμα δεν είναι μόνο αν ξέρει να το κάνει, αλλά αν θέλει κι αν μπορεί! Στο Bordeaux, σχεδόν κάθε χρόνο τα αμπέλια είναι πλημμυρισμένα. Η φετινή χρονιά μπορεί να είναι ακόμη χειρότερη κι από την πολύ δύσκολη περσινή. Κι όμως, κάθε χρόνο κάνουν κρασί».
 
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems