GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Ανταποκρίσεις από τους τρύγους - 2014

Δύσκολη χρονιά το 2014! Είχε φανεί ήδη από την αρχή του καλοκαιριού. Και για τις περισσότερες αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας, το μεγάλο πρόβλημα ήταν ο ύπουλος καιρός! Οι μέρες ξεκινούσαν ευχάριστες και διαυγείς, γεμάτες υποσχέσεις, που όμως ανατρέπονταν σχεδόν κάθε μεσημέρι, με τα σύννεφα να μαζεύονται από τα δυτικά και να φιλοδωρούν τα αμπέλια με 1-2 ώρες βροχής. Μετά τα σύννεφα έφευγαν, δίνοντας  τη θέση τους σε ένα υγρό και ζεστό απόγευμα. Την επόμενη μέρα και πάλι από την αρχή. Κι αυτό συνεχίστηκε μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Ο παράδεισος του περονόσπορου, του ωίδιου και κάθε άλλου καραδοκούντα μύκητα. Η μόνη απάντηση σε αυτό το φαινόμενο είναι η αμπελουργία αιχμής και -ευτυχώς- δόθηκε από τους καλούς αμπελουργούς.
Σε κάποιες άλλες περιοχές, τα πράγματα ήρθαν να κάνουν ακόμη χειρότερα οι χαλαζοπτώσεις που έπεσαν ακόμη και μετά από τα μέσα Ιουλίου, μειώνοντας σημαντικά την παραγωγή.
Λεπτομέρειες μαθαίνουμε, όπως κάθε χρόνο, από οινολόγους και οινοποιούς που μας δίνουν ανταποκρίσεις από τα μέτωπα των τρύγων. Οι πρώτες φετινές μας έρχονται από τη κεντρική και ανατολική Βόρεια Ελλάδα.

Ο Βασίλης Τσακτσαρλής από το Κτήμα Βιβλία Χώρα στο Κοκκινοχώρι του Παγγαίου Όρους δίνει το στίγμα της χρονιάς χαρακτηρίζοντάς τη: «Μια πολύ δύσκολη χρονιά, τραγική από αμπελουργικής άποψης. Με πολλές βροχές και υγρασία που έφεραν περονόσπορο. Και με χαλάζι που έφερε μείωση παραγωγής πάνω από 10%. Να σκεφτείς ότι εμείς μόνο χάσαμε 20 με 25 τόνους από το χαλάζι! Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όμως, το σκηνικό άλλαξε εντελώς και πλέον έχουμε πολύ ζέστη. Από άποψη χρόνου ωρίμανσης, η χρονιά είναι κανονική (οι προηγούμενες ήταν πολύ πρώιμες). Εμείς ξεκινήσαμε στις 16 Αυγούστου με το Sauvignon Blanc. Και τα σταφύλια που παίρνουμε είναι καλά, με δυναμικό αλκοολικό τίτλο στο 12,8%, ph: 3,15 και οξύτητα 6,8 (σε τρυγικό). Απ' ότι φαίνεται το αποτέλεσμα, δηλαδή τα κρασιά, θα είναι αντίστοιχης ποιότητας και χαρακτηριστικών με τα περσινά. Απλώς, μακάρι να κρατήσει ο καιρός. Μακάρι να συνεχίσει έτσι!»

Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου μιλά για μια καλή χρονιά με αρκετές βροχές, ακόμη και στη συνήθως αρκετά άνομβρη Επανομή. «Είχαμε βροχές, απ' ότι φάνηκε όμως όχι αρκετές, γιατί μετά από τον καύσωνα του 15Αύγουστου χρειάστηκε να ξαναποτίσουμε. Οι ελληνικές ποικιλίες έδειξαν ότι αντέχουν στις συνθήκες καύσωνα, σε αντίθεση με τις γαλλικές που επηρεάστηκαν. Πρωίμησαν, όπως είναι και λογικό. Είχαμε και μια μείωση παραγωγής, γύρω στο15%. Εμείς ξεκινήσαμε τρύγο στις 11 Αυγούστου με το Sauvignon Blanc, συνεχίσαμε με το Chardonnay και τώρα μαζεύουμε τη Μαλαγουζιά. Από τα ερυθρά τελειώσαμε με τα Syrah και Merlot. Την Τρίτη (26 Αυγούστου) θα κάνουμε στάση καμιάς εβδομάδας και μετά θα περάσουμε στο Ασύρτικο, το Λημνιό, το Μαυροτράγανο και το Μαυρούδι. Η χρονιά είναι καλή. Έτσι φαίνεται! Η πρώτη δεξαμενή Sauvignon Blanc που ετοιμάζεται να αποζυμώσει έχει αρώματα, έχει και φυσιολογική οξύτητα, ούτε χαμηλή, ούτε ψηλή. Και βεβαίως ήταν και μια χρονιά με ασθένειες, κυρίως με περονόσπορο, που πρέπει να τον αντιμετωπίσεις εγκαίρως, δραστικά και να είσαι συνέχεια σε επιφυλακή ακόμη και για την όψιμη προσβολή, μετά από τον τρύγο.»

Ο Νίκος Καρατζάς από το Κτήμα Παυλίδη στα Κοκκινόγεια Δράμας χαρακτηρίζει το 2014 ως «Χρονιά Κεντρικής Ευρώπης, δηλαδή με πολλές βροχές -για τη Δράμα μέχρι τις 25 Ιουλίου- που σημαίνει πολύ δουλειά στο αμπέλι για να αποφύγεις τις ασθένειες. Εμάς, ευτυχώς, δεν μας χτύπησε το χαλάζι που έπεσε σε κάποιες άλλες περιοχές της ζώνης. Έτσι φτάσαμε στον τρύγο στις 13 Αυγούστου με το Sauvignon Blanc και σταφύλι που εμφανίζει την επιθυμητή ισορροπία σε χαμηλότερο αλκοολικό τίτλο και υψηλότερες οξύτητες. Πιστεύω ότι είναι μια καλή χρονιά. Και θεωρώ ότι αυτό θα είναι περισσότερο εμφανές στις ερυθρές ποικιλίες, που σαν πιο όψιμες, ωριμάζουν σε ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες.»


WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems