Τι πρέπει να ξέρετε για την παραγωγή των ροζέ κρασιών
Αν ανήκετε σ' αυτούς που πιστεύουν πως το ροζέ κρασί φτιάχνεται ανακατεύοντας λευκό με ερυθρό, σας παρακαλώ πολύ να το ξεχάσετε. Η πρακτική αυτή, νέτα-σκέτα, απαγορεύεται. Τα ροζέ κρασιά αποτελούν μια ενδιάμεση κατηγορία. Βρίσκονται ανάμεσα στα λευκά και τα ερυθρά. Και για την οινοποίησή τους απαιτούνται κατ' αρχάς ερυθρά σταφύλια.
Εδώ θα πρέπει να θυμηθούμε πως οι ανθοκυάνες, οι ερυθρές δηλαδή χρωστικές ουσίες στις οποίες οφείλεται το κόκκινο χρώμα ενός κρασιού, βρίσκονται στους φλοιούς του σταφυλιού. Και ακόμη, πως μόνο η επαφή του χυμού με το φλοιό, στη σωστή θερμοκρασία και για συγκεκριμένο χρόνο, θα δώσει το ποθητό αποτέλεσμα του χρωματισμού του. Συνεπώς, το κλειδί στην παραγωγή των ροζέ κρασιών είναι η εμπειρία του οινοποιού, ο οποίος θα επέμβει τη σωστή στιγμή. Θα απομακρύνει τους φλοιούς όταν ο χυμός πάρει το ροζέ χρώμα που ο ίδιος θέλει. Ο χρόνος αυτής της διαδικασίας που ονομάζεται εκχύλισηδεν είναι σταθερός και καθορισμένος. Μπορεί να διαρκέσει από λίγες ώρες μέχρι και εικοσιτέσσερις, ανάλογα με το σταφύλι που θα χρησιμοποιηθεί.
Το προφίλ των ροζέ κρασιών
Χρώμα που ανεβοκατεβαίνει με άνεση μια μεγάλη γκάμα αποχρώσεων, από το έντονο ροζ, το κερασί, το τριανταφυλλί έως το ροζ του σολομού και το πορτοκαλί της φλούδας κρεμμυδιού. Άρωμα, έντονα φρουτώδες. Σαν να μασάς φράουλες, μούρα, βατόμουρα κι όλα αυτά τα μικρά κόκκινα φρούτα του δάσους, όπως συνηθίζουμε να τ' αποκαλούμε. Γεύση δροσερή και φρέσκια με έντονη όμως προσωπικότητα. Κυρίες και κύριοι, αυτά είναι τα ροζέ κρασιά.
Πως θα τα απολαύσετε
Τα ροζέ κρασιά είναι τα απόλυτα γευστικά passe partout. Οι πλέον ευέλικτοι παρτενέρ, διότι συνδυάζονται τέλεια, πρώτα απ' όλα με τα ορεκτικά και τα λαδερά φαγητά των λαών της Μεσογειακής λεκάνης. Είναι εντυπωσιακό το πόσο ταιριάζουν με τις, όλο σκόρδο και αρωματικά χόρτα, κουζίνες αυτών των περιοχών. Δοκιμάστε για παράδειγμα ένα ωραίο ροζέ κρασί με τα δικά μας πιάτα με σκορδαλιά ή ακόμη και με τη δύστροπη απέναντι στο κρασί, αγκινάρα. Θα εντυπωσιαστείτε από τη μαγεία του αρμονικού συνδυασμού. Τα πηγαίνουν επίσης πολύ καλά με τ' αλλαντικά και τα ζυμαρικά, ή με τις φριτούρες και τις μυρωδάτες σαλάτες της κινέζικης. Φροντίστε απλώς, με τους μεζέδες να βγάλετε τα πιο όξινα, με τα ψαρικά τα περισσότερο μαλακά, ενώ για τα πουλερικά, τα ψητά κρέατα και τα μαγειρευτά φαγητά κρατήστε τα λιπαρά και σαρκώδη. Όλα τους βεβαίως, πρέπει να σερβιριστούν δροσερά, αλλά όχι παγωμένα.
Ροζέ κρασιά από…
Ξινόμαυρο: συνήθως έχουν ελαφρύ ροζ χρώμα, με αποχρώσεις που θυμίζουν το πορτοκαλί της φλούδας κρεμμυδιού. Μοσχοβολούν ρόδι, φράουλα, γλυκό βύσσινο.
Αγιωργίτικο: καθώς ο φλοιός του περιέχει περισσότερες ανθοκυάνες, το χρώμα των κρασιών είναι πιο έντονο, ρόδινο, κερασί ή τριανταφυλλί. Το δε άρωμά τους, έντονα φρουτώδες.
Cabernet Sauvignon: διαθέτει και αυτό πολλές ανθοκυάνες, οπότε τα κρασιά του εμφανίζονται ζωηρόχρωμα, μερικές φορές θυμίζουν «κοκκινέλι». Το άρωμα τους είναι χαρακτηριστικό, οξύ, ποικιλιακό.
Cinsault και Grenache: δίνουν ροζέ κρασιά με όμορφο τριανταφυλλί χρώμα και ιδιαίτερα ευχάριστο «γλυκό» άρωμα ώριμων φρούτων. ■