Οι σημερινές αφηγήσεις ξεκινούν στον κεντρικό δρόμο του Παλιού Αγίου Αθανασίου. Νωρίς το απόγευμα, μετά από τις βόλτες στις πίστες του ηλιόλουστου Καϊμακτσαλάν, σπρώχνουμε την πόρτα της ταβέρνας «
Ο Πέτρος». Το παλιό σπίτι της οικογένειας, ανακαινισμένο, με την αναμενόμενη πέτρα και ξύλο σε μετρημένες, ευχάριστες, δόσεις παράδοσης. Εξίσου ευχάριστη και η συμμετοχή της ντόπιας παράδοσης στο μενού. Με τον ίδιο τον Πέτρο να μαγειρεύει και να μας εξηγεί, απολαμβάνουμε ένα αξιομνημόνευτο
τσομπλέκι Εδέσσης (μοσχαράκι με λαχανικά στη γάστρα) και νοστιμότατα, μελωμένα
φασόλια Σισανίου. Από τη μεγάλη λίστα κρασιών που φιγουράρουν στον συντηρητή επιλέγουμε ένα γοητευτικό
Αμύνταιο Επιλεγμένοι Αμπελώνες 2007. Ζωντανό χρώμα, ανοιχτό μπουκέτο, μεταξένιες τανίνες. Η ώρα περνά τόσο γρήγορα… Βγαίνοντας στην παγωμένη νύχτα, μας υποδέχεται ένα τεράστιο φεγγάρι!
(Παλιός Άγιος Αθανάσιος, Έδεσσα, τηλ. 23810 31795)Λίγες μέρες αργότερα, μαγεμένοι από την αρχοντιά της μεγάλης πολιτείας, απολαμβάνουμε την ευχάριστη ανωνυμία. Το Παρίσι μας επιφύλαξε πολλές αξέχαστες στιγμές. Ανάμεσα στις ξεχωριστές, γευστικές, σταχυολογώ: τη
Cuvée Palmes d'Or 1988 της Champagne Nicolas Feuillatte. Η cuvée με το υψηλότερο γόητρο του γίγαντα Nicolas Feuillatte, ξεκουραζόταν 9 ολόκληρα χρόνια στα κελάρια του Epernay για να αποκτήσει την υπέροχη τελειότητά της. Χαρμάνι Chardonnay (55%) και Pinot Noir (45%), ξεδίπλωσε τη σατινένια της γεύση σ' ένα μυρωδάτο σύννεφο φλούδας πορτοκαλιού, μπαχαρικών και μπισκότου, δροσίζοντας την έναρξη της βραδιάς απονομής των μεταλλίων των Vinalies International στο παραμυθένιο
Shangri-La Hotel.
Πίσω στη Θεσσαλονίκη, στις γευστικές δοκιμές του γραφείου για τις ανάγκες του
Wine Plus magazine και του
Wine Club THESSALONIKI'96 σερβίρουμε το
Novita του
Κτήματος Γράμψα από τη Ζάκυνθο. Ανακαλύπτουμε τις αρετές του σπάνιου σταφυλιού του Ιονίου Πελάγους και της Δυτικής Πελοποννήσου Γουστολίδι δοκιμάζοντας το κρασί του κτήματος, που βρίσκεται στο ημιορεινό ριζίτικο χωριό Λαγωπόδο. Φρουτώδες και φίνο, με μέτρο στην αλκοόλη και το σώμα, θαυμάσια ισορροπία πάνω σε χαριτωμένη δαντέλα οξύτητας, είναι ένα γοητευτικό κρασί υποδοχής.
Στο διπλανό ποτήρι σερβίρουμε το
Μεσενικόλα 2008 από το Κτήμα Καραμήτρου. Άκρως ενδιαφέρον δείγμα της νεότερης ελληνικής ονομασίας προέλευσης που η έκτασή της μόλις φτάνει τα 500 στρέμματα. Μαύρο Μεσενικόλα λέγεται το σταφύλι και καλλιεργείται στην ανατολική πλευρά των Αγράφων πάνω από τη λίμνη Πλαστήρα, σε υψόμετρο που φτάνει μέχρι τα 750 μέτρων, μαζί με τις Carignan και Syrah. Το δε κρασί, συνδυασμός των 3 σταφυλιών, με πικάντικη ιδιοσυγκρασία και ευχάριστα τανική επίγευση, εμφανίζεται με ενδιαφέρουσα προσωπικότητα και ευέλικτο για συνδυασμούς στο τραπέζι.