GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Αναδρομή στις σοδειές 2003-2013

Στην πρόσφατη συνάντηση του Wine Club THESSALONIKI'96 επιχειρήσαμε μια επιστροφή στα μονοπάτια της μνήμης με οδηγό την οσμή και τη γεύση των κρασιών. Η «Αναδρομή στις σοδειές 2003-2013» μας θύμισε τα κύρια χαρακτηριστικά της κάθε μίας:


Εσοδεία 2003: πολύ καλή ως εξαιρετική

  • γενναιόδωρος από πλευράς νερού χειμώνας,
  • οψιμότητα της έναρξης και της πρώτης περιόδου ανάπτυξης της αμπέλου και γρήγορη κατοπινή της εξέλιξη, που εξισορρόπησε μεγάλο μέρος ή και όλη την ωριμότητα, οδηγώντας σε κάποιες περιοχές ακόμα και σε πρώιμο τρύγο,
  • γενικά ήπιο καλοκαίρι,
  • απουσία βροχών κατά την περίοδο του τρύγου,
  • ισορροπημένα λευκά κρασιά με υψηλή αρωματική ένταση,
  • ερυθρά κρασιά με εξαιρετικό χρωματικό δυναμικό, πολύ καλό σώμα, δομή και βαθύ ορίζοντα παλαίωσης.

Εσοδεία 2004: εξαιρετική
  • καιρικές συνθήκες σχεδόν ιδανικές για την αμπελοκαλλιέργεια:
  • πολλές βροχές την άνοιξη,
  • ήπιο, δροσερό καλοκαίρι,
  • μικρές ευεργετικές βροχές κατά τη διάρκεια του τρύγου,
  • άριστη υγιεινή κατάσταση σταφυλιών,
  • λευκά κρασιά με φρεσκάδα, αρώματα και γευστική πληρότητα,
  • στιβαρά με σώμα ερυθρά.

Εσοδεία 2005: απλώς συμπαθής - καλή
  • μείωση της ποσότητας σε σχέση με το 2004,
  • σχετικά δροσερό καλοκαίρι,
  • δυσμενείς καιρικές συνθήκες του Σεπτεμβρίου,
  • στις πρώιμες περιοχές & πρώιμες -κυρίως ξενικές- ποικιλίες: αρωματικά λευκά και πλούσια ερυθρά κρασιά
  • για τις όψιμες περιοχές& ποικιλίες εξελίχθηκε σε χρονιά δύο ταχυτήτων.

2006: προβληματική - αρκετά καλή
  • σοδειά μοντέλο για τη Σαντορίνη με συνταρακτικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του σταφυλιού,
  • με δυσκολίες στις αμπελουργικές ζώνες της Νεμέας και της Μαντινείας λόγω των εκτεταμένων βροχοπτώσεων,
  • ασυνήθιστες κλιματολογικές συνθήκες στη ζώνη της Νάουσας,
  • αναγνώριση αναγκαιότητας εφαρμογής της αμπελουργίας αιχμής και της κλωνικής επιλογής.

2007: καλή - πολύ καλή + προάγγελος των ετών με έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα
  • χειμώνας ιδιαίτερα ήπιος με λίγες βροχοπτώσεις και υψηλές για την περίοδο θερμοκρασίες,
  • άνοιξη με λίγες βροχοπτώσεις -ευτυχώς την κατάλληλη περίοδο για τις περισσότερες περιοχές- σε συνδυασμό με ευνοϊκές θερμοκρασίες,
  • καλοκαίρι ξηρό και θερμό με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες - 3 καύσωνες έπληξαν το σύνολο των αμπελουργικών ζωνών,
  • πρώιμοι τρύγοι,
  • πτώση της παραγωγής στα περισσότερα αμπελουργικά διαμερίσματα που σε ορισμένα ξεπέρασε και το 50%,
  • πλήρης ωρίμανση σταφυλιών,
  • αναγκαιότητα ελεγχόμενης άρδευσης,
  • στις λευκές ποικιλίες, η ποιότητα συνδέθηκε με τη διαχείριση των αμπελώνων και τον ορθό προσδιορισμό του χρόνου συγκομιδής. Σε γενικές γραμμές, λευκά κρασιά με πλούσιο αρωματικό δυναμικό,
  • ερυθρά βαθύχρωμα, υψηλόβαθμα και συμπυκνωμένα με μεγάλο δυναμικό παλαίωσης.

2008: πολύ καλή ως εξαιρετική
  • δροσερό καλοκαίρι έδωσε ούρια ώθηση στην ποιότητα της σοδειάς,
  • καλοκαιρινή ανομβρία ανέδειξε για άλλη ακόμη φορά την αναγκαιότητα άρδευσης των αμπελώνων με σωστό τρόπο,
  • ποσοτικά η χρονιά βελτιώθηκε σε σχέση με το 2007 αλλά υστέρησε σε σχέση με μια κανονική παραγωγή,
  • οι τιμές σταφυλιού κινήθηκαν ανοδικά έως πολύ ανοδικά στις ζώνες όπου οι αποδόσεις ήταν εξαιρετικά περιορισμένες: Σαντορίνη, Μαντίνεια,
  • λευκά κρασιά με υψηλές οξύτητες και ιδιαίτερο αρωματικό χαρακτήρα,
  • ερυθρά με βαθύ χρώμα, ώριμες τανίνες, καλές οξύτητες και υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς.

2009: απλώς συμπαθής - καλή + Αποθέωση του οργανωμένου αμπελουργού
  • αρκούντως βροχερή χειμερινή περίοδος,
  • ήπιο καλοκαίρι χωρίς καύσωνες και με ισχυρά μελτέμια,
  • σχετική οψιμότητα της ωρίμανσης,
  • βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου, οι οποίες οδήγησαν σ΄ έναν δύσκολο τρύγο σε πολλές περιοχές, ενώ αλλού μοίρασαν τα ποιοτικά αποτελέσματα ανάλογα του χρόνου τρυγητού,
  • στις περισσότερες περιοχές παρήχθησαν κρασιά ισοδύναμης ποιότητας με το εξαιρετικό 2008,
  • η Σαντορίνη έφθασε στην κορυφή των τελευταίων χρόνων,
  • δυσκολίες στη βόρεια και τη νότια Ελλάδα για τις ερυθρές ποικιλίες που τρυγήθηκαν μετά τις 15 Σεπτέμβρη.

2010: καλή - πολύ καλή
  • ήπιος χειμώνας με αρκετές βροχοπτώσεις,
  • σχετικά ήπιο καλοκαίρι,
  • δύο περίοδοι υψηλών θερμοκρασιών τον Αύγουστο που, ανάλογα με την ποικιλία, είτε εκτίναξαν είτε φρέναραν την πορεία ωρίμανσης,
  • ο έγκαιρος τρύγος, ίσως υπήρξε ο πιο καθοριστικός παράγοντας της ποιότητας,
  • λευκά κρασιά διακρίνονται για τα αρώματα και την καλή δομή,
  • τα ερυθρά για το φαινολικό τους δυναμικό.

2011: καλή - πολύ καλή
  • κλιματολογικά υπήρξε μία υπέροχη χρονιά: αρκετές βροχοπτώσεις τον χειμώνα και την άνοιξη, ήπιο χωρίς καύσωνες καλοκαίρι,
  • διατηρήθηκαν τα φρουτώδη και δροσερά χαρακτηριστικά των ραγών,
  • πλήρης ωρίμανση των φαινολικών συστατικών των ερυθρών ποικιλιών,
  • εκτεταμένη προσβολή από περονόσπορο οδήγησε σε μεγάλη ποσοτική μείωση σε ορισμένες αμπελουργικές περιοχές.

2012: καλή - πολύ καλή + Περίεργη και Ενδιαφέρουσα
  • σημαντικές βροχοπτώσεις καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης,
  • υψηλή ηλιοφάνεια και θερμικό άθροισμα από τα μεγαλύτερα των τελευταίων ετών,
  • καλοκαιρινή ανομβρία,
  • συνεχείς βοριάδες από τα τέλη Ιουνίου που υποβοήθησαν την καταπόνηση και το υδατικό στρες των αμπελιών,
  • εξαιρετικά πρωίμηση με στέγνωμα των καρπών,
  • ισχυρές βροχοπτώσεις στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη ξεμπλόκαραν την ωρίμανση στις όψιμες ελληνικές ποικιλίες (Ξινόμαυρο, Ροδίτη, Αγιωργήτικο, Μοσχοφίλερο) και τους έδωσαν νέες δυνατότητες.

WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems