GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Ανταποκρίσεις από τους τρύγους του 2013 - συνέχεια...
της Μαρίας Νέτσικα

Συνεχίζουμε την αναμετάδοση των νέων από τα μέτωπα των τρύγων του 2013, με ανταποκρίσεις από το Μικροχώρι Δράμας και την Εύβοια.

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος από το Κτήμα Τέχνη Οίνου στο Μικροχώρι Δράμας μου μίλησε για «μια εξαιρετική χρονιά, με πρωιμότητα 7 ημερών σε σχέση με πέρυσι. Ξεκινήσαμε στις 5 Αυγούστου με το Sauvignon Blanc και το Chardonnay. Ακολούθησαν με τη σειρά η Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο, και τα Merlot, Syrah, Sangiovese, Αγιωργίτικο, Cabernet Sauvignon. Μέσα στον Αύγουστο σχεδόν ολοκληρώθηκε ο τρύγος και απέμεινε η Turiga National, η Λημνιώνα και το Nebbiolo. Οι ποσότητες είναι αυξημένες, κι αυτό κυρίως αποδίδεται στον καλό καιρό που είχαμε όλο τον Μάιο, οπότε είχαμε και καλή καρπόδεση. Στη συνέχεια το καλοκαίρι ήταν ήπιο, ξηρό, εμείς βεβαίως ποτίσαμε όσο κι όπου έπρεπε». Κι όταν του ζήτησα μια πρώτη εκτίμηση για τα κρασιά, αναφέρθηκε στις «πρώτες δεξαμενές που έχουν αποζυμώσει. Έδωσαν γεμάτα κρασιά, ζεστά, με πολλά αρώματα».

Στο ίδιο μοτίβο και ο Απόστολος Μούντριχας από το Κτήμα Αβαντίς στην Εύβοια, θεωρεί ότι η χρονιά είναι εξαιρετική. Κι εξηγεί: «Φέτος δεν είχαμε καθόλου χειμώνα, οπότε ο βλαστικός κύκλος ξεκίνησε με πρωίμηση 15 ημερών. Ευτυχώς το καλοκαίρι ήταν πολύ δροσερό -το πιο δροσερό των τελευταίων 10 χρόνων- οπότε είχαμε μεγαλύτερη περίοδο περκασμού κι έτσι καταλήξαμε να είμαστε κατά 7 ημέρες πρώιμοι σε σχέση με πέρυσι. Εμείς ξεκινήσαμε τον τρύγο στις 4 Αυγούστου με το Sauvignon Blanc, ακολούθησαν στις 12 Αυγούστου η Μαλαγουζιά, και μετά Μοσχάτο, Ασύρτικο… στις 20 Αυγούστου τρυγούσαμε τα πάντα! Την περασμένη εβδομάδα τελειώσαμε με το Syrah, θα συνεχίσουμε με Grenache, Trebbiano και Μαυροκουντούρα. Πιστεύω πως γύρω στις 15 Σεπτεμβρίου θα έχουμε τελειώσει». Όσον αφορά στην ποιότητα των σταφυλιών αναφέρεται σε «πολύ καλές οξύτητες, χαμηλότερο pH παρά την καλή ωρίμανση, γιατί τα φυτά δεν στρεσαρίστηκαν. Φέτος έχουμε και πολύ ζωηρό φρούτο. Στις δεξαμενές που αποζύμωσαν βρίσκουμε τη Μαλαγουζιά με πιο τραγανό φρούτο απ' ότι συνήθως, πάντα δίπλα στα γνώριμα τριαντάφυλλα και το Sauvignon Blanc περισσότερο πράσινο, με πιο καθαρά ποικιλιακά αρώματα».



WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems