της Μαρίας Νέτσικα
Χρονιά πρώιμη, περισσότερο πρώιμη κι από την περυσινή, αποδεικνύεται το 2013 σχεδόν για όλες τις αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας. Το καλοκαίρι, που χαρακτηρίστηκε από σταθερές θερμοκρασίες και απουσία καύσωνα, οδήγησε στη γρήγορη και καλή ωρίμανση των σταφυλιών. Τα μέχρι τώρα δεδομένα μάς επιτρέπουν να αναμένουμε μια πολύ καλή χρονιά.
Όπως κάθε χρόνο, στο www.wineplus.gr θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του τρύγου με ανταποκρίσεις από παραγωγούς, γεωπόνους, οινολόγους που μοχθούν σε κάθε περιοχή.
Ξεκινάμε από τη Σαντορίνη και τον Χαρίδημο Χατζηδάκη από την ομώνυμη οινοποιία στον Πύργο, που μας μιλάει για μια εξαιρετικά πρώιμη χρονιά: «Πιο πρώιμη και από το 2010! Ο τρύγος ξεκίνησε στις 30 Ιουλίου με το Μαυροτράγανο σε Δ.Α.Τ. 14,3%!. Στη συνέχεια αρχίσαμε τον τρύγο του Ασύρτικου, στις 2 Αυγούστου. Η ποσότητα είναι μειωμένη κατά 30%, γεγονός που οφείλεται στον δυνατό άνεμο της Τετάρτης 18 Απριλίου 2012. Εκτός από τις μεγάλες ζημιές που προκάλεσε στο σταφύλι, πέρυσι, επιπλέον κατάστρεψε τους βλαστούς μην αφήνοντας υλικό για κλάδεμα και για τη φετινή χρονιά. Αυτό φυσικά είχε σαν αποτέλεσμα και τη μεγάλη άνοδο των τιμών του σταφυλιού. Η ποιότητα όμως είναι εξαιρετική. Οι βοριάδες του Ιουνίου και του Αυγούστου, παρότι δροσεροί, κράτησαν ξηρή την ατμόσφαιρα βοηθώντας στην καλή, γρήγορη και χωρίς ασθένειες ωρίμανση των σταφυλιών. Τρυγήσαμε το Ασύρτικο σε Δ.Α.Τ. 13% με πολύ καλές οξύτητες (6,5 – 7 mg/l).»
Ικανοποιημένος εμφανίζεται και ο γεωπόνος και οινολόγος της οινοποιίας Μπουτάρη Παρασκευάς Ευαγγελίου, που μας μιλά για τον τρύγο στην Αττική και πιο συγκεκριμένα για το Κτήμα Μάτσα. «Το φετινό καλοκαίρι ήταν δροσερό, χωρίς καύσωνες. Τα φυτά δούλεψαν χωρίς στρεσάρισμα κι αυτό ευνόησε την ωρίμανση. Έτσι ο τρύγος ξεκίνησε 2 ημέρες νωρίτερα απ' ότι το 2012, που ήταν μια πραγματικά πρώιμη χρονιά. Οι μέσες αποδόσεις, χαμηλότερες από 800 κιλά/στρέμμα, χαρακτηρίζονται συμπαθητικές. Ξεκινήσαμε στις 2 Αυγούστου με το Sauvignon Blanc και συνεχίσαμε με τη Μαλαγουζιά. Και οι δύο ποικιλίες έχουν πλέον αποζυμώσει δίνοντας ιδιαίτερα αρωματικά κρασιά. Συνεχίσαμε με το Ασύρτικο, τον Ροδίτη και το Syrah. Τελευταίο το Σαββατιανό που μαζεύτηκε στις 22-25 Αυγούστου. Ωραίο, μεγάλο σταφύλι, εύχυμο και απολύτως υγιές.»
Πολύ καλή χαρακτηρίζει τη χρονιά και ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, σημειώνοντας ότι είναι η πιο πρώιμη χρονιά που έχει δει, τόσο στην Επανομή όσο και στο Παγγαίο Όρος. Διευκρινίζει ωστόσο ότι «αυτό φάνηκε από την αρχή, γιατί είχαμε πρώιμη έκπτυξη οφθαλμών. Η άνοιξη, αν θυμάσαι, ήταν αρκετά βροχερή με υψηλές θερμοκρασίες. Το καλοκαίρι είχαμε σταθερές θερμοκρασίες ανάμεσα στους 28oC και τους 32oC, συνεπώς πολύ καλή φωτοσύνθεση που κατέληξε στην καλή ωρίμανση. Για παράδειγμα, φέτος πήραμε Μαλαγουζιά με 13,5-14%. Ήταν και παραγωγική χρονιά, με καλές ποσότητες. Εμείς, βεβαίως, παίρνουμε την απόδοση που θέλουμε κάνοντας πράσινο τρύγο, που φέτος στις ερυθρές ποικιλίες έφτασε περίπου στο 50%! Πρώτα τρυγήσαμε το λίγο Sauvignon Blanc που έχουμε, συνεχίσαμε με το Chardonnay και για 9 ημέρες, από τις 14-23 Αυγούστου, πήραμε τη Μαλαγουζιά. Το Σάββατο 24 Αυγούστου ξεκινήσαμε με τις ερυθρές, πρώτο το Syrah, ενώ τελευταίο θα είναι το Λημνιό, σε καμιά 10 ημέρες το υπολογίζω. Οι δεξαμενές ζυμώνουν ακόμη, όμως φαίνεται πως τα κρασιά θα είναι πολύ γεμάτα. Όσο για τα αρώματα… ολόκληρο το οινοποιείο μοσχομυρίζει!»
Αυτά προς το παρόν. Τις επόμενες εβδομάδες θα σας έχω κι άλλα νέα από τους τρύγους.