GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Οίνου αφηγήσεις

της Μαρίας Νέτσικα

Βράδυ καλοκαιριού, στις αρχές Ιουλίου στη Χαλκιδική. Ο ήλιος είχε βασιλέψει από ώρα. Λαμπερά αστέρια ανάβουν που και που στον ουρανό και η δροσιά χύνεται τριγύρω. Είναι ο τέλειος καιρός και η ιδανική ώρα για δείπνο.
 
Ορεκτικά και σαλάτες καταφθάνουν στο τραπέζι, ενώ εμείς ανοίγουμε τα πρώτο κρασί της βραδιάς. Μαντίνεια 2012 από την Οινοποιία Μποσινάκη. Αέρινο, μεταξένιο, κομψό, εξαίσια ισορροπημένο, το κρασί εκφράζει απόλυτα τον χαρακτήρα του Μοσχοφίλερου. Στη μύτη κυριαρχούν κομψά αρώματα λεμονιού και τριαντάφυλλου. Εύκολα ξεχωρίζουμε και την όλο φρεσκάδα νότα του βασιλικού. Με δροσιστική οξύτητα και ζωντάνια που υποστηρίζεται από χορταστικό σώμα, αποδεικνύεται τέλειο δίπλα στον ταπεινό σε μέγεθος, πλην αέρινο, τραγανό και πεντανόστιμο τηγανητό γαύρο. Αυτή η Π.Ο.Π. Μαντίνεια είναι το μοναδικό κρασί που παράγει η οικογένεια Μποσινάκη.
 
Συνέχεια με ένα αφράτο φαγκρί στη σχάρα, που μοσχοβολά ιώδιο. Με πλούσια, γλυκιά σάρκα και μαστιχωτή υφή που αφυπνίζεται από το χοντρό αλάτι. Η αφρόκρεμα της θάλασσας στο πιάτο μας! Για κρασί έχουμε φέρει από την κάβα ένα Chardonnay Αρβανιτίδη του 2007. Κορυφαία χρονιά για όλη την Ελλάδα, το διαπιστώνουμε και στην εξέλιξη του κρασιού, που διατηρεί τη λεπιδωτή του οξύτητα και τη φρεσκάδα, εντυπωσιάζοντας επιπλέον με την άκρως ελκυστική χρυσαφένια όψη, την πυκνή μύτη και τη μεταλλική επίγευση. Παράγεται από την οικογένεια Αρβανιτίδη στον Ασκό Θεσσαλονίκης. 
 
Οι φανατικοί κρεατοφάγοι της παρέας εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το μυρωδάτο κοκκινιστό. Μοσχάρι ωσάν λουκούμι, μαλακό και γλυκό, με λεπτοκομμένα λαχανικά και την ικανή δόση μαύρου πιπεριού στη σάλτσα φρέσκιας ντομάτας. Έχουμε φροντίσει και γι' αυτούς, ανοίγοντας ένα Château Nico Lazaridi του 2010. Κρασί με πληθωρικότητα χαρακτηριστικών από την Αγορά Δράμας. Με μεγάλο δυναμικό αρωμάτων που θα αναδειχθούν στην παλαίωση. Με καλής ποιότητας τανίνες που του δίνουν πλούτο χωρίς να ενοχλούν. Το Merlot ισορροπεί απόλυτα τις γωνίες του Cabernet Sauvignon στο στόμα.
 
Όσο η βραδιά προχωρούσε, τα πεύκα έλαμπαν στο φεγγαρόφωτο και η θάλασσα σπίθιζε κάτω από τον καλοκαιρινό άνεμο.
Το καλοκαίρι είναι -ευτυχώς- και πάλι εδώ…

 

WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems