GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Με μια παγκόσμια αμπελο-οινική ματιά

Πριν από λίγες ημέρες ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (O.I.V.) ανακοίνωσε τις προβλέψεις του σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία του αμπελοι-οινικού τομέα για το 2012.

Ο O.I.V. είναι ένας διακυβερνητικός οργανισμός, ο οποίος κατά τη δημιουργία του αριθμούσε 8 μέλη – οινοπαραγωγικές χώρες, και σήμερα, μετά από την προσχώρηση και της Ινδίας, έχει 45 μέλη!
Αντιλαμβάνεστε ότι η ετήσια έκθεσή του αποτελεί ένα ιδιαιτέρα ενδιαφέρον έγγραφο, που περιέχει στοιχεία σχετικά με την έκταση του παγκόσμιου αμπελώνα, την παραγωγή σε σταφύλια και κρασί, την κατανάλωση, καθώς βεβαίως και την αγορά του κρασιού παγκοσμίως.

Ας χρησιμοποιήσουμε λοιπόν τα νούμερα των φετινών προβλέψεων για να ρίξουμε φως στα ερωτήματα: Ποιος παράγει το κρασί και ποιος το καταναλώνει; 

Ποιος παράγει το κρασί;
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού για το 2012 υπολογίζεται ότι κυμάνθηκε στα 250,9 εκατομμύρια εκατόλιτρα, δηλαδή είναι κατά 15,9 εκατομμύρια εκατόλιτρα χαμηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος και σε γενικές γραμμές θεωρείται πολύ χαμηλή, τουλάχιστον σε ότι αφορά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Αργεντινή.

Βεβαίως, τρεις χώρες του «Παλιού» Αμπελο-οινικού κόσμου εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν περίπου το μισό της παγκόσμιας παραγωγής κρασιού: Με 42 εκατομμύρια εκατόλιτρα η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός, ακολουθούμενη από την Ιταλία με 40 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Η τρίτη χώρα στην πρωταγωνιστική τριάδα είναι η Ισπανία με 29,6 εκατομμύρια εκατόλιτρα.

Αμέσως μετά βρίσκονται οι Η.Π.Α. που παράγουν περισσότερα από 20 εκατομμύρια εκατόλιτρα.

Στη συνέχεια εμφανίζεται ως πραγματικά «αναδυόμενη» αμπελο-οινική χώρα η Κίνα!  Περίπου το 80% από τα 15 εκατομμύρια εκατόλιτρα κρασιού που παράγονται στην απέραντη χώρα είναι ερυθρό.

Ακολουθεί η Χιλή με ένα νέο ρεκόρ παραγωγής για το 2012: 12,6 εκατομμύρια εκατόλιτρα κρασιού και σημειώστε ότι είναι ακόμη μία παραγωγός κυρίως ερυθρού κρασιού.

Στον αντίποδα η Αργεντινή, με μείωση παραγωγής που έφτασε το 24%, παράγει περίπου 12 εκατομμύρια εκατόλιτρα κρασιού ετησίως, με μόνο το 10% αυτής της ποσότητας να εξάγεται.

Δύο χώρες του «Νέου» αμπελοοινικού κόσμου ακολουθούν: Νότιος Αφρική και Αυστραλία με 11,5 και 10 εκατομμύρια εκατόλιτρα κρασιού αντίστοιχα. Η Αυστραλία βεβαίως είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας κρασιού, μετά την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία.

Η top 10 λίστα των οινοπαραγωγών χωρών συμπληρώνεται με τη Γερμανία και περίπου 9,5 εκατομμύρια κρασιού.

Αν αναρωτιέστε για την Ελλάδα, η αυξημένη παραγωγή του 2012 –σε σχέση με την ιδιαιτέρως χαμηλή του 2011- ανήλθε στα 3,15 εκατομμύρια εκατόλιτρα κρασιού.

Και ποιος καταναλώνει το κρασί;
Οι εκτιμήσεις υπολογίζουν την παγκόσμια κατανάλωση κρασιού για το 2012 σε περίπου 245,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα, δηλαδή αυξημένη κατά 1,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Τα καλά νέα είναι πως το νούμερο αυτό επιβεβαιώνει το τέλος της μείωσης της παγκόσμιας κατανάλωσης, που προκλήθηκε από τη οικονομική κρίση. Δεν έχουμε, ωστόσο, ακόμη επιστρέψει στα προ της κρίσης νούμερα.

Γαλλία, Η.Π.Α., Ιταλία και Γερμανία είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές κρασιού στον κόσμο, καθεμία με περισσότερα από 20 εκατ. εκατόλιτρα. Όλες αυτές οι χώρες εξάγουν επίσης μεγάλο ποσοστό των κρασιών τους.

Στην Κίνα, την επόμενη χώρα της λίστας, η κατάσταση είναι διαφορετική. Το μεγαλύτερο ποσοστό του παραγόμενου κρασιού κατευθύνεται στην εγχώρια αγορά, αν και παρατηρείται αύξηση και στις εξαγωγές. 

Στην επόμενη θέση βρίσκουμε το Ηνωμένο Βασίλειο, ένα μεγάλο καταναλωτή που δεν παράγει παρά ελάχιστο κρασί. Σχεδόν όλα τα 12,8  εκατ. εκατόλιτρα που καταναλώνουν οι Βρετανοί είναι εισαγόμενα.

Ισπανία, Αργεντινή και Ρωσία ακολουθούν με 10 εκατ. εκατόλιτρα. Συγκεκριμένα η Ισπανία,  με υψηλά επίπεδα παραγωγής και χαμηλά κατανάλωσης, είναι ένας σημαντικός εξαγωγέας. Στην Αργεντινή εμφανίζεται η ακριβώς αντίθετη εικόνα, σχεδόν το 90% της παραγωγής της καταναλώνεται στην εγχώρια αγορά.

Το top 10 των χωρών καταναλωτριών συμπληρώνεται με την Αυστραλία και κατανάλωση υψηλότερη από 5 εκατ. εκατόλιτρα κρασιού.
 
 

 
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems