Sweet experience
της Μαρίας Νέτσικα
Υποκίτρινα, στις αποχρώσεις του άχυρου, χρυσαφένια, μελιά, καφετιά… η χρωματική τους παλέτα έχει απίστευτο εύρος!
Τριαντάφυλλο, περγαμόντο, λεμονανθοί, ξερά βερίκοκα, μέλι, αλλά και καφέ, βανίλια, πικραμύγδαλο… ο πλούτος των αρωμάτων τους είναι μαγευτικός.
Η γεύση τους τρυφερή, με βελούδινη γλύκα.
Κυρίες και κύριοι, υποκλινόμαστε στα θέλγητρα των γλυκών κρασιών, ελπίζοντας η μελένια υφή τους θα σιγοντάρει τη γιορτινή ατμόσφαιρα, αμβλύνοντας την πικρή καθημερινότητα.
Η αλήθεια είναι πως μπορούμε να είμαστε περήφανοι για τα ελληνικά γλυκά κρασιά. Το ανάγλυφο του εδάφους, το κλίμα, η ηλιοφάνεια συμβάλλουν στο τελικό αποτέλεσμα. Πρέπει βεβαίως να προσθέσουμε στις συνιστώσες και την παράδοση χιλιετιών! Οι Μαλβαζίες της Κρήτης, των Κυκλάδων και της Μονεμβασιάς, ο Αριούσιος οίνος της Χίου, τα υπνωτικά κρασιά της Θάσου κατονομάζονται από ποιητές, φιλοσόφους, ιστορικούς, γεωγράφους της αρχαιότητας με λεπτομέρειες της καλλιέργειας, οινοποίησης και κατανάλωσής τους.
Οι τύποι των γλυκών κρασιών
Τα επιδόρπια κρασιά (όπως είναι οι σωστός όρος) οφείλουν τη γλυκύτητά τους στα σάκχαρα που μένουν στο κρασί όταν ολοκληρωθεί η αλκοολική ζύμωση. Ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο θα συμβεί αυτό, διακρίνουμε δύο τύπους κρασιών.
Οίνοι Φυσικώς Γλυκείς ή Vins Naturellement Doux
Παράγονται από σταφύλια που έχουν πολλά σάκχαρα, είτε λόγω υπερωρίμανσης είτε λόγω φυσικής ή τεχνητής συμπύκνωσης. Περίπτωση φυσικής συμπύκνωσης είναι η «ευγενής σήψη» των μπορντολέζικων Sauternes. Όσο για την τεχνητή, υπάρχουν διαφορετικές μέθοδοι ανάλογα με το κλίμα της κάθε περιοχής. Έτσι οι Γάλλοι αφυδατώνουν τα σταφύλια πάνω σε άχυρα, οι Γερμανοί παράγουν τα ice wines χρησιμοποιώντας το ψύχος, ενώ στα νησιά των Κυκλάδων και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας «λιάζουν» τα σταφύλια. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο παραγωγής η αλκοολική ζύμωση σταματά με φυσικό τρόπο κι ένα μόνο μέρος των σακχάρων καταφέρνει να ζυμωθεί και να μετατραπεί σε αλκοόλη. Αυτά λοιπόν, τα φυσικώς γλυκά κρασιά, θεωρούνται τα ευγενέστερα των επιδόρπιων.
Οίνοι Γλυκείς Φυσικοί ή Vins Doux Naturels
Σε αυτή την περίπτωση η αλκοολική ζύμωση σταματά με την προσθήκη αλκοόλης, οπότε, και πάλι παραμένουν αζύμωτα σάκχαρα που δίνουν την επιθυμητή γλυκύτητα. Αναφέρονται και ως ενδυναμωμένα κρασιά (Vins fortifiés).
Υπάρχει και η περίπτωση παραγωγής γλυκών κρασιών με την προσθήκη αλκοόλης πριν από την έναρξη της αλκοολικής ζύμωσης. Τα επονομαζόμενα Μιστέλια (καταχρηστικώς θεωρούνται κρασιά, γιατί στην πραγματικότητα είναι μούστοι -που δεν έχουν ζυμώσει- στους οποίους προστίθεται αλκοόλη) είναι παραδοσιακά προϊόντα πολλών περιοχών.