GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Ελληνικά γλυκά κρασιά
Sweet experience
της Μαρίας Νέτσικα

Υποκίτρινα, στις αποχρώσεις του άχυρου, χρυσαφένια, μελιά, καφετιά… η χρωματική τους παλέτα έχει απίστευτο εύρος!
Τριαντάφυλλο, περγαμόντο, λεμονανθοί, ξερά βερίκοκα, μέλι, αλλά και καφέ, βανίλια, πικραμύγδαλο… ο πλούτος των αρωμάτων τους είναι μαγευτικός.
Η γεύση τους τρυφερή, με βελούδινη γλύκα.
Κυρίες και κύριοι, υποκλινόμαστε στα θέλγητρα των γλυκών κρασιών, ελπίζοντας η μελένια υφή τους θα σιγοντάρει τη γιορτινή ατμόσφαιρα, αμβλύνοντας την πικρή καθημερινότητα.

Η αλήθεια είναι πως μπορούμε να είμαστε περήφανοι για τα ελληνικά γλυκά κρασιά. Το ανάγλυφο του εδάφους, το  κλίμα, η ηλιοφάνεια συμβάλλουν στο τελικό αποτέλεσμα. Πρέπει βεβαίως να προσθέσουμε στις συνιστώσες και την παράδοση χιλιετιών! Οι Μαλβαζίες της Κρήτης, των Κυκλάδων και της Μονεμβασιάς, ο Αριούσιος οίνος της Χίου, τα υπνωτικά κρασιά της Θάσου κατονομάζονται από ποιητές, φιλοσόφους, ιστορικούς, γεωγράφους της αρχαιότητας με λεπτομέρειες της καλλιέργειας, οινοποίησης και κατανάλωσής τους.  

Οι τύποι των γλυκών κρασιών 
Τα επιδόρπια κρασιά (όπως είναι οι σωστός όρος) οφείλουν τη γλυκύτητά τους στα σάκχαρα που μένουν στο κρασί όταν ολοκληρωθεί η αλκοολική ζύμωση. Ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο θα συμβεί αυτό, διακρίνουμε δύο τύπους κρασιών.

Οίνοι Φυσικώς Γλυκείς ή Vins Naturellement Doux
Παράγονται από σταφύλια που έχουν πολλά σάκχαρα, είτε λόγω υπερωρίμανσης είτε λόγω φυσικής ή τεχνητής συμπύκνωσης. Περίπτωση φυσικής συμπύκνωσης είναι η «ευγενής σήψη» των μπορντολέζικων Sauternes. Όσο για την τεχνητή, υπάρχουν διαφορετικές μέθοδοι ανάλογα με το κλίμα της κάθε περιοχής. Έτσι οι Γάλλοι αφυδατώνουν τα σταφύλια πάνω σε άχυρα, οι Γερμανοί παράγουν τα ice wines χρησιμοποιώντας το ψύχος, ενώ στα νησιά των Κυκλάδων και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας «λιάζουν» τα σταφύλια. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο παραγωγής η αλκοολική ζύμωση σταματά με φυσικό τρόπο κι ένα μόνο μέρος των σακχάρων καταφέρνει να ζυμωθεί και να μετατραπεί σε αλκοόλη. Αυτά λοιπόν, τα φυσικώς γλυκά κρασιά, θεωρούνται τα ευγενέστερα των επιδόρπιων.

Οίνοι Γλυκείς Φυσικοί ή Vins Doux Naturels
Σε αυτή την περίπτωση η αλκοολική ζύμωση σταματά με την προσθήκη  αλκοόλης, οπότε, και πάλι παραμένουν αζύμωτα σάκχαρα που δίνουν την επιθυμητή γλυκύτητα. Αναφέρονται και ως ενδυναμωμένα κρασιά (Vins fortifiés).
Υπάρχει και η περίπτωση παραγωγής γλυκών κρασιών με την προσθήκη αλκοόλης πριν από την έναρξη της αλκοολικής ζύμωσης. Τα επονομαζόμενα Μιστέλια (καταχρηστικώς θεωρούνται κρασιά, γιατί στην πραγματικότητα είναι μούστοι -που δεν έχουν ζυμώσει- στους οποίους προστίθεται αλκοόλη) είναι παραδοσιακά προϊόντα πολλών περιοχών.

 
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems