GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Ανταποκρίσεις από τους τρύγους του 2012 - συνέχεια 2...
της Μαρίας Νέτσικα

Συνεχίζουμε τις ανταποκρίσεις από τα μέτωπα των τρύγων του 2012.

Ο τρύγος έχει τελειώσει στον Κολινδρό Πιερίας. Ο οινολόγος και οινοποιός Παύλος Αργυρόπουλος αναφέρεται σε «μικρή ποσότητα παραγωγής. Η μείωση στα ερυθρά έφτασε το 50%, στα λευκά ευτυχώς ήταν μικρότερη. Το Chardonnay, η Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο φέτος δεν είναι τόσο υψηλόβαθμα, τρυγήθηκαν σε Δ.Α.Τ. 13%. Όλα τους βρίσκονται στο στάδιο της ζύμωσης και ήδη μια ποσότητα από τα δύο πρώτα έχει μπει στα βαρέλια για την αποζύμωση. Το χαρακτηριστικό της χρονιάς είναι ο έντονα φρουτώδης χαρακτήρας, τυπικός των ποικιλιών. Αν λάβουμε υπόψη και την πολύ καλή ποιότητα των ερυθρών –το Cabernet Sauvignon συγκεκριμένα, φέτος είχε πολύ μικρές ρόγες και πολύ καλή ωρίμανση, τρυγήθηκε στο 14,5%) το 2012 αναμένεται να είναι καλύτερο από την περυσινή χρονιά».   

Μέσα στην εβδομάδα θα ολοκληρωθεί ο τρύγος και στα Κοκκινόγεια Δράμας. Ο οινολόγος Νίκος Καρατζάς από το Κτήμα Παυλίδη ανακαλεί τα χαρακτηριστικά της σοδειάς: «Μέχρι και την άνθιση δεν υπήρχε πρωίμηση. Μετά άρχισε το αμπέλι να επιταχύνει και στην ωρίμανση να πηγαίνει ακόμη πιο γρήγορα. Εμείς φέτος αρχίσαμε τον τρύγο στις 8 Αυγούστου και θα τελειώσουμε γύρω στις 15 Σεπτεμβρίου, έναν ολόκληρο μήνα νωρίτερα απ' ότι συνήθως. Και η ποσότητα είναι μειωμένη στο 30%. Όμως, ουδέν κακό αμιγές καλού! Έτσι τα κρασιά φαίνεται πως θα ξεπληρώνουν την κούρασή μας. Τα λευκά που έχουν αποζυμώσει εμφανίζονται πιο πυκνά από συνήθως, τόσο αρωματικά όσο και γευστικά. Τα ερυθρά ακόμη ζυμώνουν, ωστόσο, έχουν καλούς φαινολικούς δείκτες, ώριμες τανίνες. Σε γενικές γραμμές περιμένουμε πολύ ισορροπημένα κρασιά.»

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ο οινολόγος και οινοποιός Άγγελος Ιατρίδης από το Κτήμα Άλφα και το Αμύνταιο μιλά για «πρωιμότητα και ιδιαίτερα συμπυκνωμένο τρύγο. Είχαμε περκασμό του Ξινόμαυρου στις αρχές Αυγούστου! Αυτό δεν το έχουμε ξαναδεί. Αναμένουμε να ολοκληρώσουμε τον τρύγο του μέσα στον Σεπτέμβριο, δηλαδή 15 ημέρες νωρίτερα από συνήθως. Εκτός από την πρωίμηση, το άλλο χαρακτηριστικό της χρονιάς είναι η ιδιαίτερα μειωμένη απόδοση, με τη μέση μείωση της παραγωγής να υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί στο 25-45%. Αυτό πιστεύω ότι οφείλεται τόσο στις ζέστες, όσο και στην παρατεταμένη ξηρασία. Αν μιλήσουμε για την ποιότητα των λευκών -μόλις αποζυμωμένων- κρασιών (στην ουσία σύλλασπων), θα επισημάνω τη ιδιαίτερη συμπύκνωση των οργανοληπτικών τους χαρακτηριστικών, καθώς και τις χαμηλότερες απ' ότι συνήθως οξύτητες (pH: 3,35 – 3,38). Στα ερυθρά και ιδιαιτέρως στο Ξινόμαυρο, φαίνεται ότι έχουμε πολύ καλή φαινολική ωρίμανση. Άρα οι προσδοκίες μας είναι ιδιαίτερα ψηλές για την φετινή σοδειά στο σύνολό της.»
 
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems