GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Ανταποκρίσεις από τους τρύγους 2012 - συνέχεια...
της Μαρίας Νέτσικα

Συνεχίζουμε την αναμετάδοση των νέων από τα μέτωπα των τρύγων του 2012, με ανταποκρίσεις από το Παγγαίο Όρος, τον Ασκό Θεσσαλονίκης και τη Νάουσα.

Ο οινολόγος-οινοποιός Βασίλης Τσακτσαρλής από το Κτήμα Βιβλία Χώρα και το Παγγαίο Όρος μου μιλά για τη φετινή χρονιά: «Ήταν πρώιμη από την αρχή του βλαστικού κύκλου. Οι βροχές του Μαΐου –Ιουνίου προκάλεσαν ανθόρροια με επακόλουθη μείωση παραγωγής και πρωίμηση κατά μια εβδομάδα. Στη συνέχεια, οι ζέστες του καλοκαιριού επέσπευσαν την ωρίμανση κατά ακόμη μια εβδομάδα. Εμείς ξεκινήσαμε τον τρύγο στις 8 του Αυγούστου με το Sauvignon Blanc, συνεχίσαμε με Chardonnay, Merlot, Ασύρτικο, Cabernet… Τώρα μας έχουν απομείνει κάποια ακόμη κομμάτια με Cabernet Sauvignon, κάποια ώψιμα Ασύρτικα και το Αγιωργίτικο. Κατά μέσο όρο, δηλαδή, θα είμαστε κατά 15 ημέρες πρώιμοι! Και ήταν ένας δύσκολος τρύγος, από άποψη δουλειάς. Σκέψου ότι κανονικά διαρκεί 45 ημέρες και φέτος θα βγει μόλις σε 20! Παρόλη την ταλαιπωρία όμως, φαίνεται πως θα μας ανταμείψει με καλά κρασιά. Τα σταφύλια ωρίμασαν καλά και κράτησαν και τις οξύτητες. Τα SB για παράδειγμα, που έχουν αποζυμώσει, ακόμη και με Δ.Α.Τ 13,5% έχουν pH: 3,2. Τα ερυθρά είναι πιο στρόγγυλα, με λιγότερες τανίνες. Γι' αυτό σου λέω, η χρονιά θα αποδειχθεί απροσδόκητα καλή!».

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο τρύγος στο Κτήμα Αρβανιτίδη στον Ασκό Θεσσαλονίκης. Και ο γεωπόνος-οινοποιός Θανάσης Αρβανιτίδης θεωρεί ότι το 2012 θα αποδειχθεί μια καλή χρονιά και μας εξηγεί τους λόγους: «Η χρονιά, σαφώς, είναι πρώιμη κατά 10 έως 15 ημέρες, ανάλογα με την ποικιλία. Είχαμε και μείωση της παραγωγής, λόγω των βροχών και των έντονων καιρικών φαινομένων στις αρχές του καλοκαιριού. Ευτυχώς όμως, αυτή η μείωση, σε συνδυασμό με το υψόμετρο των αμπελώνων μας (550 μ.) και την επακόλουθη βραδινή δροσιά που χαρακτηρίζει την περιοχή του Ασκού, συνέβαλε στην καλή ωρίμανση. Γιατί, το αμπέλι, λόγω της μειωμένης παραγωγής ακόμη και στις ψηλές θερμοκρασίες, συνέχισε να δουλεύει, να φωτοσυνθέτει, οπότε τα σταφύλια ωρίμασαν καλά και είναι υγιέστατα. Ο τρύγος ξεκίνησε στις 28 Αυγούστου με το Chardonnay και ακολούθησε το Merlot. Μέσα στην εβδομάδα θα τρυγήσουμε τη Μαλαγουζιά, το Cabernet Sauvignon και το Syrah. Και θα μας έχει απομείνει το Ξινόμαυρο, για το οποίο έχουμε και μεγάλες προσδοκίες γιατί θα είναι το καινούργιο ερυθρό κρασί του κτήματος!». 

Από τη Νάουσα, η Χαρούλα Σπινθηροπούλου, ακούγεται –σχεδόν- ενθουσιώδης. «Η χρονιά είναι πολύ καλή. Έχουμε μείωση της παραγωγής, λόγω καύσωνα, που έφτασε στο 15-20% του συνόλου, όμως τα σταφύλια εμφανίζονται με πολύ καλή ωριμότητα. Στο κτήμα της Κυρ-Γιάννη στο Γιαννακοχώρι οι ξενικές ποικιλίες: Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon τρυγήθηκαν 10 με 15 μέρες νωρίτερα και ο δείκτης ωρίμανσης των κουκουτσιών (maturité des pépins) μας προετοιμάζει για πιο μαλακά κρασιά. Για το Ξινόμαυρο είναι νωρίς να μιλήσουμε ακόμη, φαίνεται όμως ότι κι εδώ θα έχουμε πρώιμο τρύγο και καλή ποιότητα. Στο κτήμα της Αργατίας στο Ροδοχώρι τελειώσαμε με τον τρύγο των λευκών σταφυλιών: Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Αθήρι. Τα σταφύλια έχουν αρώματα, οξύτητα. Φαίνεται ότι, καθώς οι ζέστες ξεκίνησαν από νωρίς, από τον Ιούνιο ακόμη, τα φυτά «εγκλιματίστηκαν» στις υψηλές θερμοκρασίες και έτσι συνέχισαν να δουλεύουν, δεν σταμάτησε η ωρίμανση.»
 
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems