Μία συχνή ερώτηση των οινόφιλων προς τους ειδικούς του κρασιού είναι: «Τι συμβαίνει όταν βρω λευκούς κρυστάλλους στη φιάλη του κρασιού μου; Που οφείλονται; Πρέπει να το επιστρέψω;»
Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή.
Όλα τα κρασιά περιέχουν μία ποσότητα φυσικών οξέων τα οποία προέρχονται από το σταφύλι ή δημιουργούνται κατά την αλκοολική ζύμωση. Αυτά διαμορφώνουν την οξύτητα που χαρίζει φρεσκάδα στα λευκά και τα ροζέ κρασιά και ισορροπία στα ερυθρά. Τα κύρια οξέα του κρασιού είναι το μηλικό (το βρίσκουμε και στα μήλα), το κιτρικό (υπάρχει και στα λεμόνια), αλλά κυρίως το τρυγικό οξύ. Τα άλατα καλίου και ασβεστίου αυτού του τελευταίου, παρουσιάζουν μία μοναδική ιδιαιτερότητα. Ενώ στη θερμοκρασία δωματίου διαλύονται στο νερό ή στο κρασί, στις χαμηλές θερμοκρασίες περνούν στη στερεά φάση. Έτσι, αν βάλουμε μία φιάλη στο ψυγείο, μετά από λίγες ώρες θα δούμε να σχηματίζεται ένα λευκό ίζημα. Δεν είναι τίποτε άλλο από τους άοσμους, άγευστους και αβλαβείς κρυστάλλους των τρυγικών αλάτων.
Οι οινοποιοί για να αποφύγουν τον σχηματισμό τους, ψύχουν το κρασί πριν την εμφιάλωσή του. Υπάρχουν όμως ορισμένοι που επιλέγουν να μην το υποβάλουν στην κατεργασία της ψύξης, για να μην «σοκάρουν» τα ευαίσθητα αρώματά του. Αυτή είναι η περίπτωση των φιαλών που εμφανίζουν μικρούς λευκούς κρυστάλλους.
Μην ανησυχείτε! Είναι απολύτως αβλαβείς και δεν επηρεάζουν τα χαρακτηριστικά του κρασιού σας, το οποίο είναι μια χαρά και μπορείτε να το πιείτε ή το πολύ-πολύ να ζητήσετε να σας το μεταγγίσουν.