GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Ανταποκρίσεις από τους τρύγους του 2012
της Μαρίας Νέτσικα

Χρονιά μέσο- έως πολύ πρώιμη, σχεδόν για όλες τις αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας, αποδεικνύεται το 2012.

Ο χειμώνας, που δεν χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα κρύα και το ζεστό καλοκαίρι, με τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, οδήγησαν στην πρωίμηση των σταδίων του βλαστικού κύκλου των αμπελιών. Ορισμένες ποικιλίες, κυρίως ξενικές, αντέδρασαν με πρωτοφανή ταχύτητα ωρίμανσης, απαιτώντας άγρυπνη παρακολούθηση, για τον καθορισμό της σωστής ημερομηνίας του τρύγου.
Όλα αυτά, όπως κάθε χρόνο, θα τα ανακαλύψουμε τις επόμενες εβδομάδες στο www.wineplus.gr/ με ανταποκρίσεις από τους τρύγους και τους παραγωγούς, γεωπόνους, οινολόγους που μοχθούν σε κάθε περιοχή.

Ας ξεκινήσουμε από τη Σαντορίνη. Ο Χαρίδημος Χατζιδάκης από την ομώνυμη οινοποιία στον Πύργο, μας μιλάει για μια «καλή χρονιά, με εξαιρετικό σταφύλι, αλλά μέτρια παραγωγή, η οποία οφείλεται στον δυνατό άνεμο (12 Beaufort) που την Τετάρτη 18 Απριλίου σάρωσε τα πάντα, προκαλώντας μεγάλες ζημιές. Στη συνέχεια ωστόσο, οι βόρειοι άνεμοι διασφάλισαν την καλή υγιεινή των σταφυλιών. Ο τρύγος του Ασύρτικου ξεκίνησε στις 7 Αυγούστου, τουλάχιστον μια εβδομάδα νωρίτερα από πέρυσι, και τώρα βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο, τρυγώντας τα αμπέλια του Πύργου. Όσο για τα γλεύκη που βρίσκονται σε ζύμωση, μοσχοβολούν λεμονανθούς και εσπεριδοειδή

Στο Μικροχώρι Δράμας ο τρύγος ξεκίνησε στις 10 Αυγούστου. Ο Γιάννης Παπαδόπουλος από το Κτήμα Τέχνη Οίνου μου μίλησε για «καλή χρονιά, με πρωιμότητα 7 ημερών, καλή ωριμότητα και καθαρό σταφύλι. Υπήρξε, βεβαίως, μείωση της ποσότητας κατά 30%, που οφείλεται κυρίως στις βροχοπτώσεις του Μαΐου, πάνω στην ανθοφορία, και στη συνέχεια στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Ξεκινήσαμε με το Sauvignon Blanc και το Chardonnay. Επόμενο θα είναι το Merlot, που όπως και τα υπόλοιπα ερυθρά φαίνεται ότι θα έχει πολύ καλή αναλογία ΔΑΤ (Δυναμικό Αλκοολικό Τίτλο)/οξύτητας και φαινολικών».

Και ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου από το γνωστό κτήμα στην Επανομή θεωρεί ότι «η χρονιά είναι καλή. Πρώιμη βεβαίως. Εμείς ξεκινήσαμε με 12 ημέρες πρωίμηση στο φούσκωμα των ματιών, για να περάσουμε στις 10 ημέρες κατά την ανθοφορία και να καταλήξουμε σε 7 ημέρες πρωίμηση κατά τον τρύγο. Η υγιεινή των σταφυλιών είναι εξαιρετική, οι συνεχείς όμως ζέστες και η απουσία υγρασίας -παρά το πότισμα- οδήγησαν σε μεγάλη μείωση της παραγωγής, σε ποσοστό 30%! Ο τρύγος άρχισε στις 11 Αυγούστου με το Sauvignon Blanc, ακολούθησε το Merlot -το οποίο εμφανίζει απίστευτα βαθύ χρώμα-, το Chardonnay, χθες η Μαλαγουζιά και σήμερα το Syrah. Απομένει το Ασύρτικο και οι ελληνικές ερυθρές ποικιλίες, το Μαυροτράγανο, το Λημνιό και το Μαυρούδι που θα τρυγηθούν στα τέλη του μήνα. Ευελπιστούμε ότι στο σύνολό της θα αποδειχτεί μια καλή χρονιά».

Αυτά προς το παρόν. Τις επόμενες εβδομάδες θα σας έχω κι άλλα νέα από τους τρύγους.


WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems